Dodaj do ulubionych

duphaston a ciąża

08.06.07, 12:33
Czy ktoras z Was w czasie ciazy przyjmowala powyzszy lek i jaki ma to wplyw
na rozwoj plodu?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 12:38
      to luteina,ktora przepisuje sie gdy ciaza jest w jakis sposob zagrozona,celem
      podtrzymania.Popros o luteine podjezykowa,jest tania jak barszcz a duphaston
      jest drogi jak cholera a to to samo.To uklady z przedstawicielami...
      • edzia.79 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 12:42
        bralam duphaston kilka miesiecy i nie mial on zadnego zlego wplywu na dziecko.
        Dzieki niemu donosilam ciaze do konca.
        Zostalo mi jeszze kilkanascie proszkow wiec jak chcesz to moge ci odda-jestem z Warszawy.Jak jestes zainteresowana napisz na priv
        • mynia0 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 13:45
          duphaston to syntetyk progrsteronu - hormonu podtrzymującego ciażę. brałam w
          obu ciażach i podobnie jak u Edzi - prawdopodobnie dzięki niemu mogłam donosić
          ciąże. córka jest zdrowiutka, a druga się powoli szykuje na ten świat smile

miałam zapisana luteinę podjezykową - ale strasznie mnie po niej mdliło.
          dlatego przeszłam na dupaston - rzeczywiście jest dużo, dużo droższy. polecam
          luteinę - jeśli będziesz mogła, to podjęzykową, jeśli nie - bo smak ma paskudny
          i długo sie rozpuszcza - to można wziac dopochwową. działanie wszytskich leków
          takie samo - czyliu utrzymanie hormonów ciążowych na odpowiednim poziomie .
          biorąc pod uwagę, że hormony bierze się długo, to koszt duphastonu jest
          niebagatelny.
          • kasiak37 aha 08.06.07, 15:15
            luteine podjezykowa mozna stosowac dopochwowo.Wychodzi taniutkosmile.
            • mynia0 Re: aha 08.06.07, 17:20
              a można wink mój lekarz kazał stosować - jak się wyraził - dowcipnie wink

ale i tak fatalnie znosiłam te luteinę, dlatego sama, z własnej woli przeszłam
              na duphaston. i dolegliwości mineły.
      • ja778 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 20:42
        Wszystkim wielkie dzieki za dobre wiesci smile !!!
        Sama biore i stad moje pytanie.
    • salvita Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 18:43
      w pierwszej ciazy bralam przez pierwsze tryz miesiace - synek zdrowy ma teraz
      21 m-cy
      teraz tez biore 3 x 1 tab. dziennie
      • aga8382 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 21:42
        Ja tez biore 3x1 tabl i zastanawiam sie jak dlugo jeszcze. Jem od 4 tc a teraz
        mamy 16 tc. Jak dlugo brałyscie duphaston?
        • zaslona4 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 21:46
          Ja biore duphaston 4*dziennie a jestem w 6 tyg.
          • mynia0 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 23:41
            ja brałam początkowo 3 tablety / od 4 tygodnia/, potem 2 - ale plamienia
            wróciły, więc wróciłam do trzech. i tak aż do 12 tyg., potem znowu dwie, i w
            okolicach 20 tygodnia zaczęłam odstawiać - brałam 2 razy po pół przez kilka
            dni, potem raz połówkę przez kilka dni - aż w końcu z duszą na ramieniu
            odstawiłam całkiem.
    • monia832 Re: duphaston a ciąża 09.06.07, 13:20
      ten lek bralam na poczatku ciazy tak moze do 12 tyg na podtrzymanie ciazy a
      pozniej jak zagrozenie minelo to lekaz juz kazal odstawic
    • metalowiec77 wskazania 31.07.07, 14:43
      Na jakiej podstawie lekarz przepisał wam luteinę (z tego co widzę, to to samo
      co duphaston)?
      Ja jestem 3tyg po owulacji czyli chyba w 3 tyg ciąży, tak? Lekarz patrząc na
      mój wiek,29 lat, powiedział "nie tak mało" i nakazał Luteinę.
      Nigdy nie miałam badania hormonów, progesteronu, itp. Tej lekarce nie bardzo
      ufam, ale zmienić ją mogę dopiero za ok. 3 tygodnie.
      Jak myślicie, brać czy nie brać? Czy to może zaszkodzić jeśli bierze się bez
      potrzeby?
      Aha, czuję się bardzo dobrze, żadnych dolegliwości oprócz bolesnych piersi.
      • paraply1 Re: wskazania 31.07.07, 14:56
        Bierz, napewno nie zaszkodzi.
        • fruzia27 Re: wskazania 31.07.07, 23:12
          Podobno bezpieczny. Sama brałam w pierwszej ciąży, a teraz biorę luteinę.
          Podobno to naturalny hormon, a duphaston syntetyczny. Podobno. Z ciekawości,
          ile kosztuje duphaston? Ja płaciłam za luteinę (dopochwową) 30 zł za 30
          tabletek, biorę 2 dziennie, więc to chyba nie tak taniutko? Czy Duphaston dużo
          droższy?
          • polpotworek Re: wskazania 01.08.07, 09:02
            Duphaston 20tabl ok 40zl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka