siasiunia1 Re: W którym tyg. na badanie tzw. połówkowe? 11.06.07, 16:51 ja poszlam na początku 20 i było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nebs Re: W którym tyg. na badanie tzw. połówkowe? 11.06.07, 17:39 Może głupio to zabrzmi, ale co to są za badania? Jestem właśnie w 19-20 tygodniu ciąży, w czwartek mam wizytę u ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
aka79 Re: W którym tyg. na badanie tzw. połówkowe? 11.06.07, 18:08 Jest to badanie usg, które robi się w połowie ciąży, ok 20 tyg., można na nim już określić płeć dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
salvita Re: do nebs 11.06.07, 18:15 badanie polowkowe jest o tyle wazne ze juz na tym etapie ciazy mozna sprawdzic i oceniac rozwój płodu i zbadać większość najważniejszych organów. określa sie miedzy innymi najważniejsze wymiary płodu (np. CRL - długość od ciemienia do pupy, BPD - odległość od boku do boku główki, AC - obwód brzucha, FL - długość kości udowej, a także FHR - puls dziecka). Na to badanie moj lekarz prowadzacy wysłal mnie do swoich specjalistow ktorzy sa biegli w takich badaniach - sprawdzili WSZYSTKO !!! Badanie trwalo około 30 minut. Trzeba sie znac i miec dobry sprzet zeby wykonac takie badanie, wiec jest ono troszke inne od standardowego. ponizej link ze szczegolami www.ultramedica.pl/usg_ciazy_plodu_2tr.html jak zjedziesz na srodek tej strony to znajdziesz info o PRENATALNE BADANIE ULTRASONOGRAFICZNE MIĘDZY 18-24 TYGODNIEM CIĄŻY to jest wlasnie badanie połówkowe www.centrumzdrowiakobiety.pl/usg-gin.htm#drugi Odpowiedz Link Zgłoś
salvita Re: W którym tyg. na badanie tzw. połówkowe? 11.06.07, 18:05 jak sama nazwa wskazuje idzie sie na nie w polowie ciazy Odpowiedz Link Zgłoś