gizmaaa 15.06.07, 11:22 Dzisiaj rano wstałam i mam bardzo opuchnięte nogi, głównie stopy i koło kostki, jestem w 39 tc. Dlaczego tak napuchły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awonas Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 11:51 Woda zatrzymała Ci się w organizmie. Ogólnie teraz jest ciepło oraz jesteś w 39 tyg i to samo z siebie sprzyja zatrzymywaniu wody. Czytałam, że trzeba dużo pić i mało solić. Ja mam to samo. Nogi mi puchną, to znów wracają do jako takich rozmiarów. Puchną gdy się siedzi zbyt długo lub gdy zbyt wiele sie rusza. Trzeba znaleźć swój złoty środek i obserwować siebie. Mogą przy okazji boleć. Może to być niebezpieczne przy dodatkowych innych objawach. Temat pojawiał się na forum, ale nie przejmowałam sie tym, bo ich nie mam. Chyba chodzi o bardzo wysokie ciśnienie. Pewnie ktoś coś jeszcze napisze. Poszukać też możesz w necie. Pewnie dużo jest na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 14:41 Dzięki awonas, u mnie chyba puchną bo za dużo robię i mało odpoczywam, trochę się dzisiaj wystraszyłam, po w pierwszej ciąży mi się to nie zdarzało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 14:47 Puchnięcie nóg jest typowe dla ciąży. Co do rady "dużo pić" mam wątpliwości, moja lekarz doradzila mi ograniczenie płynów, chociaż na początku nie było to możliwe, bo musiałam więcej pić ze względu na nawracające zakażenie dróg moczowych. Dopiero jak mi się to uspokoiło i mialam wyniki moczu w normie, to zmniejszyłam ilość napojów i nogi przestały tak bardzo puchnąć. Z solą też bym nie przesadzała, bo sól podnosi ciśnienie. Lepiej już moczyć nogi w wodzie z solą, leżeć z uniesionymi nogami, skuteczne są też kapsułki Cyclo3Fort (ale drogie i działają po ok. 2 dniach). Niestety upały sprzyjają puchnięciu. Sprawdź jeszcze, czy masz dobre wyniki moczu (najważniejsze aby nie było białka) oraz czy masz ciśnienie w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 15:21 Wyniki mam dobre, a ciśnienie w normie, więc pozostaje chyba wina upałow. Muszę się jeszcze przyjrzeć tej ilości soli co zjadam... dzięki dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
daf10 Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 14:53 Ja mam od jakiegoś czasu to samo a jestem w 36tc. W poprzedniej miałam to samo, choć rodziłam w zimie, wszystkie skarpety mnie obciskały, niektórych nie mogłam włożyć, po porodzie jak ręką odjąć sama nie mogłam uwierzyć patrząc w lustro, dodam że poprzednio nie przytyłam wiele. To prawda, że nadmiar ruchu może zwiększyć opuchliznę, trzeba się obserwować, ja od jakiegoś czasu nie noszę obrączki, ani żadnego pierścionka,bo mnie uciskały, poza tym cierpną mi ręce podczas spania, nieprzyjemne uczucie po przebudzeniu, połączone nawet z bólem przy próbie zgięcia niektórych palców. Takie są ponoć uroki ciąży, ale u Ciebie to już niedługo więc powodzenia i wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
aga999944 Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 15:12 Opuchnięte stopy w końcowych tygodniach ciąży to normalka. Ja jestem w 23 tyg i od 20 mam opuchniete stopy, ale co dziwne przez 5 dni w tygodniu jak przez 8 godzin siedze w pracy, w dni wolne nie mam takich problemów. A gdzie tam do końca, aż strach pomysleć co będzie z moimi nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
matizka Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 21:49 A ja mam gLupie pytanie? Czy ta opuchlizna (moja koszmarna) dodaje mi wagi - czy mogę powiedzieć, że ważę więcej bo jestem taka spuchnięta Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 22:06 oczywście, że dodaje. woda , zatrzymując się w organizmie, zwiększa zdecydowanie wagę - ale na szczęscie nie mase tłuszczową po pierwszej ciaży zostawiłam w szpitalu aż 10 kg - niemożliwe, zeby tyle ważyło dziecko, wody płodowe i łożysko. po prostu - zeszła mi woda, znowu zobaczyłam własne kostki ja jestem potwornie spuchnięta. nie wchodzę w żadne buty / a pożyczyłam już 2 numery wieksze od mamy/. i nic nie pomaga (( Odpowiedz Link Zgłoś
matizka Re: opuchnięte nogi 15.06.07, 22:28 Ja też noszę 38, a tera udało mi się wejść w klapki z wstawką z gumki w rozmiarze 40. Nawet w skórzane japonki się nie mieszczę , chodzę najchętniej w takich basenowych. Odpowiedz Link Zgłoś