Dodaj do ulubionych

prośba o poradę

17.06.07, 23:46
Witam
Jestem w 3 miesiącu ciąży i mam strasznie wydęty brzuch, wyglądam jak bym była w 5 miesiącu. W tamtym tygodniu byłam u lekarza a on na moje obawy zareagował tekstem że jestem za gruba i dlatego. Po czym zalecił odchudzanie i stwierdził że przez 2 miesiące nie powinnam przytyć ani kilograma. Przyznam szczerze że szczęka mi opadła bo nigdy nie uważałam się za osobę grubą (waże 64kg przy 170cm). Dodam jeszcze że od początku ciązy nie zaobserwowałam przyrostu wagi a nie mogę zapiąć się w spodnie.... aha zatrzymania wody też nie mam tylko brzuch. Już nie wiem co jest grane sad(
Obserwuj wątek
    • edzia.79 Re: prośba o poradę 17.06.07, 23:55
      To moja druga ciaza i od 3 mies nosze ciazowe spodnie,wiec nie jestes sama smile
      tyje rownomiernie po 2kg od pierwszego miesiaca
    • genovefa Re: prośba o poradę 17.06.07, 23:56
      zmien lekarza. Ten twoj nie dosc, ze kompletny idiota, to jeszcze cham i
      prostak.

">Po czym zalecił odchudzanie i stwierdził że przez 2 miesiące nie powinnam
      przytyć ani kilograma."

wiekszej bzdury nie slyszalam.... to sie nawet do kabaretu nie nadaje.....
      • wiklimuszki Re: prośba o poradę 18.06.07, 03:23
        Kochana nie wiem co to za lekarz ,zmien go natychmiast,ja mam dokladnie te same
        wymiary 170cm 64 wagi jestem teraz w 23 tyg ciazy i przytylam do tej pory
        niecale 5 kg.Zaden lekarz nigdy nie powiedzial ze jestem za gruba i w 3 m-cu
        tez mialam wzdety brzuch,szczegolnie wieczorem lub tuz po jedzeniu pozniej sie
        unormowalo i teraz jest ok ,mam brzuch nalezacy do" normalnych wielkosci" ani
        duzy ani maly,taki w sam raz smile
    • deodyma Re: prośba o poradę 18.06.07, 07:31
      gdzie ty tam jestes gruba? po prostu masz wzdety brzuch. u mnie co prawda w 3
      miesiacu ciazy nic jeszcze nie bylo widac, ale u kazdej kobiety ciaza wyglada
      inaczej. czy ten lekarz to jakis kretyn? bo w sumie kto normalny kaze kobiecie
      sie odchudzac w ciazy???
      • alabedz Re: prośba o poradę 18.06.07, 08:18
        Przychylam się, zmień lekarza. Ja mam 175, tomoją druga ciąża i startowałam od
        67 kg nikt mi nie mówił, że jestem gruba. Raczej mówią mi, że mam właśnie mały
        brzuch i małe dziecko (skończony 38 tc a ono waży 2500 kg). Brzucho w drugiej
        ciązy wyskoczyło mi dużo szybciej bo juz o 3 m-aca, ale później się unormowało.
    • gdynianka_11 Re: prośba o poradę 18.06.07, 09:41
      Przez pierwsze trzy miesiące nic nie przytyłam, a spodni nie mogłam dopiąć już
      około 7 tygodnia, tak miałam wydęty brzuch, a na początku czwartego miesiąca
      musiałam już kupić ciążowe ubrania. To bardzo indywidualna sprawa, ale na pewno
      nie jesteś za gruba.
    • 76fiona Re: prośba o poradę 18.06.07, 09:46
      z tym odchudzaniem to totalna bzdura!!! Zmień lekarza najlepiej...
      Ja startowałam od 62kg i w sobotę ważyłam 66 - jestem w 15 tc.
      Doktor mówi że wszystko jest w porządku z wagą...
    • kasiaba1 Re: prośba o poradę 18.06.07, 09:57
      Niech ten lekarz się puknie i to mocno, nadmiarem taktu i rozumu z pewnością
      nie grzeszy.
      Miałam podobny problem- bardzo wydęty brzuch, mimo nieprzybrania na wadze.
      Pomogło przejście na dietę lekkostrawną, nie mylić z odchudzaniem wink
      Unikam smażonego, potraw powodujących wzdęcia, pieczywo tylko białe (nie lubię,
      ale pomaga) itd.
      I brzuch mam mniejszy niż kilka tygodni temu (16tc), czuję się też lepiej bo ta
      nadmoiernie napięta skóra to wcale nie było fajne w 12 tygodniu.
      • mynia0 Re: prośba o poradę 18.06.07, 10:10
        matko, zmieniaj lekarza natychmiast!!! tylko jakiś idiota może zalecać
        odchudzanie w ciazy!!! że o kulturze osobistej, a raczej jej braku to nawet nie
        wspomnę...

i nie jestes gruba. wzdęcia w tym okresie ciaży sa normalne i trudno się
        dziwić, że powietrze w jelitach rozsadza brzuch.

mój lekarz nigdy mi nie powiedział, że jestem gruba, chociaz w sumie to
        jestem wink wręcz przeciwnie - pociesza, że dopóki nie osiągnęłam 3 cyfr na
        wadze, jest ok. kochany człowiek - ale ja i tak wiem swoje na ten temat... ważę
        już 86 kg, ale jestem na finiszu.
    • siasiunia1 Re: prośba o poradę 18.06.07, 10:10
      Brahenn - ja od 3 miesiaca nosiłam ciążowe spodenki bo w swoje się kompletnie
      nie mieściłam własnie z wględu na wzdęty brzuszek smile a wagę miałam normalną.
      Nie przejmuj się.
    • monikaa13 Re: prośba o poradę 18.06.07, 10:24
      o boze, zmien lekarza natychmiast, 64 kilo i masz sie odchudzac w ciazy, jakis
      dziwak ten twoj lekarz, nie sluchaj go!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ja w ciazy przytylam 20 kilo, wazylam ponad 80 przy wzroscie 170cm wiec sie nie
      martw wszystko dobrze
      a co do brzucha z tym poprostu jest roznie, ja tez mialam ogromny brzuch, nie
      przejmuj sie i zaraz zapisz sie do nowego gina
    • brahenn Re: prośba o poradę 18.06.07, 10:49
      Dzieki Dziewczyny za ciepłe słowa, lekarza to jestem juz na 100% zdecydowana zmienić szkoda tylko że pracuje on w szpitalu w którym chciałam rodzić. Wybrałam go między innymi dlatego że miał wysoki ranking w funacji "rodzić po ludzku" ale jak widać czasem nie warto się sugerować. Może tak zostałam potraktowana że na wizyte poszłam z należnego mi NFZ a nie prywatnie?? No cóż trudno.
      W sumie najbarziej przejęłam się tym brzuchem bo ten lekarz stwierdził że "absolutnie nic nie powinnam czuć bo jest za wcześnie" ale jak widzę nie jestem sama po których widać że są w ciązy od początku. Przyznaję że mnie gnebią różne myśli bo jest to moje pierwsze dziecko i sytuacja zupełnie nowa.
      Jeszcze raz bardzo dziekuję i pozdrawiam serdecznie
      • deodyma Re: prośba o poradę 18.06.07, 10:54
        wiesz, z tymi ruchami w 3 miesiacu to prawda. mozna nic jeszcze nie czuc. ja
        zaczelam czuc ruchy dopiero w 19-20 tyg i szczerze mowiac to nawet nie
        wiedzialam, czy to rzeczywiscie sa ruchy dziecka. w sumie to moja pierwsza ciaza
        i nawet nie wiedzialam, jak to wyglada o czym powiedzialam lekarzowi podczas
        swojej ostatniej wizyty. co do lekarzy z NFZ to nie wszyscy sa tacy. ja rowniez
        nie lecze sie prywatnie tylko w NFZ i jestem zadowolona, bo lekarz jest naprawde
        swietny. jak najszybciej zmien lekarza. powodzenia.
        • brahenn Re: prośba o poradę 18.06.07, 11:06
          nie chodziło o ruchy tylko o powiększony brzuch smile)) tego nie powinnam absolutnie czuć... tylko że jakoś czuję że sie nie dopinam w spodnie.
          • siasiunia1 Re: prośba o poradę 18.06.07, 11:10
            ja juz na początku 2 miesiaca czulam wzdęcia... moze ten lekarz jest z
            fundacji "rodzic po ludzku" a zapomnial ze jeszcze trzeba przejsć "ciążę po
            ludzku" wink nie przejmuj się i zmień dziada. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka