Dodaj do ulubionych

swędzące stopy

19.06.07, 04:56
witam. Jestem w 35 tc od kilku dni mam opuchniete stopy i dłonie a od wczoraj
doszło jeszcze swedzenie stóp tzn. podeszwy. Już wczesniej bywało że miałam
opuchniete stopy ale kurcze nie swędziało. Czy któraś z Was też tak miała?
Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bobimax Re: swędzące stopy 19.06.07, 07:51
      a dłonie Ciebie nie swędzą?
      • nigorek Re: swędzące stopy 19.06.07, 08:11
        trochę niby tak ale stopy to tragedia
        • martab_79 Re: swędzące stopy 19.06.07, 08:24
          musisz zrobić badanie krwi na transaminazy (AST, ALT)wątrobowe, poziom bilirubiny i kwasy żółciowe(choc na ten wynik czeka sie dłużej i nie wszędzie można zrobić)- wynik trasaminaz też da ci odpowiedz -to może być cholestaza w pierwszej ciąży przez tydzień się męczyłam zanim trafiłam do szpitala. Jeśli to twoja pierwsza ciąża to tak mniej więcej zaczyna się ok 35 tygodnia.
          • aglod2 Re: swędzące stopy 19.06.07, 08:41
            zrób badania! na początek wystarczą próby wątrobowe. Jak podwyższone to niestety cholestaza i trzeba iść do lekarza. Narazie lepiej jedź lekkostrawnie.
            A jak puchną ręce i nogi to też nieraz swędzi(zdarzało mi się tak poza ciążą)
            • bobimax Re: swędzące stopy 19.06.07, 08:48
              dokladnie tak jak napisały poprzedniczki zrób badania ALAT, ASPAT i jeszcze
              bilirubinę całkowitą bo to pierwszy raz. Ja miałam cholestazę w pierwszej ciąży
              od 34 tc. Teraz jestem w 36 i na razie cisza i już chyba tak zostanie (sama
              jestem w szoku). Ale też może być tak, że swędzą Cię stopy bo Ci puchną i
              pewnie troszkę pocą, bo ja już myślałam że dostałam cholestazę bo też mnie
              swędziały głownie stopy, a lekasz powiedział, że muszą też ręcę mocno swędzieć
              bo od rąk się w zasadzie zaczyna.
              • gingers73 Re: swędzące stopy 19.06.07, 09:28
                Też dziś rano i wczoraj czułam lekkie swędzenie ale może to upały ale jak nie
                minie lecę do laboratorium zwłaszcza po przeczytaniu tej historii

www.jesiennedzieci.com/historia_doris.html
    • gizmaaa Re: swędzące stopy 19.06.07, 09:35
      Życze ci żebyś faktycznie nie miała cholestazy, a badania zawsze warto zrobić
    • nigorek Re: swędzące stopy 19.06.07, 10:13
      dziękuje Wam bardzo za te informacje, musze coś zadziałać w tym kierunku, juz
      myślałam ze te 5 tygodni będą spokojne a tu same niespodzianki. Pozdrawiam
      cieplutko
      • bobimax Re: swędzące stopy 19.06.07, 10:23
        nigorek nie denerwuj się, zrób badania jak będą podwyższone to pojedziesz do
        szpitala na patologię aż do porodu ale da się to znieść. Daj znać jak będziesz
        miała wyniki. Najlepiej na czczo je zrobić ale jeżeli jadłaś coś lekkiego to
        możesz zrobić je nawet teraz.
    • justbe86 Mi tez sie to przytrafiło 19.06.07, 12:19
      Podobna historia przytrafiła mi się dokłanie tydzien temu w nocy. Obudził mnie
      potworny ból brzucha po chwili zaczęły strasznie swędzieć mnie dłonie po
      wewnętrznej stronie, za chwilę to samo zaczęło dziać sie z moimi stopami. W
      gardle też czułam swędzenie a także na szyi. W tym samym czasie przechodziły
      mnie straszne dreszcze. Po 10 minutach wszystkie te objawy ustąpiły i juz nigdy
      sie nie powtórzyly. Dodam ze wlasnie niedawno zaczely puchnac mi stopy. Czy to
      moze byc cholestaza czy moze byla to jakas jednorazowa reakcja alergiczna??
      Dodam ze jestem w 38 tc.
      • bobimax Re: Mi tez sie to przytrafiło 19.06.07, 14:35
        jeżeli to było jednorazowe to nic się nie dzieje. Dłonie i stopy najbardziej
        swędzą wieczorem i to codziennie.
        • dmgr Re: Mi tez sie to przytrafiło 19.06.07, 17:48
          Mnie też strasznie swędzą stopy ale to tak mniej więcej od czasu jak zaczęły
          puchnąć, już badań nie będę robić bo w 1 ciąży miałam podobnie i nic się nie
          działo a teraz juz 38 tydz. więc już nie będę robić, ogólnie czytałam ,że pod
          koniec ciąży całe ciało może swędzieć i to bardzo mocno.
        • justbe86 Re: Mi tez sie to przytrafiło 19.06.07, 19:09
          Tak szczerze mowiac to mialam jutro wybrac sie na badania ale jednak
          zdecydowalam ze w 38 tygodniu juz nie pojde a zreszta mialam to tylko raz to
          pewnie nic sie nie dzieje. Pozdrawiam
          • aglod2 Re: Mi tez sie to przytrafiło 19.06.07, 20:13
            Przy cholestazie najbardziej swędzą ręce. Cholestaza jest niestety groźna dla dzidziusia nawet pod koniec. W 1 ciąży miałam od 36 tyg, a ponieważ rosły mi wyniki w 39 tyg wywołali poród.
    • malwa51 Re: swędzące stopy 20.06.07, 11:18
      Czesc smile mialam tak samo, myslalam ze sie wsciekne, zwlaszcza noca

ale wyprobuj polewanie stop chlodna woda pod prysznicem, ew jak masz w poblizu
      jakis czysty stawek czy jeziorko, mozesz je tam pomoczyc dluzsza chwilke. Wanna
      tez moze byc wink Mnie w lagodzeniu swedzenia pomagaly te wodne zabiegi, ew
      moezsz sprobowac jeszcze smarowac mascia nagietkowa.

Nie martw sie, po porodzie to znika smile
      malwa
      • nigorek Re: swędzące stopy 29.06.07, 11:04
        Hej. Zrobiłam sobie badania i są ok ufff dziś jade do lekarza opowiem mu o
        wszystkim. jutro zaczyna mi się 37tc i odkładam fenoterol zobaczymy kiedy się
        zacznie hihih. Czuje już lekkie zniecierpliwienie , moja dzidzia też bo wierci
        się starsznie. Oby wszystko poszło ok a dzieciątko zdrowe było.
        Pozdrawiam serdecznie
        NIGOREK
    • kasiak37 cholestaza-do lekarza n/t 29.06.07, 11:50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka