11.06.03, 14:10
Witam!
Mam pytanie- okazalo sie, ze mam w szyjce rozne swinstwa- escherichie coli,
paciorkowca jakiegos i paleczki z rodziny enterobacteriaceae. Martwie sie, ze
moga w jakis sposob zaszkodzic maluszkowi- nie wiem, czy obecnosc tych
bakterii jest wskazaniem do cesarki? Pomozcie!
Pozdrawiam.
Jaskierek i 23 tygodniowy wiercioszek
Obserwuj wątek
    • agata_edziecko Re: Bakterie 11.06.03, 15:03
      Witam serdecznie
      w mojej drugiej ciąży miałam w drogach rodnych ze trzy rodzaje paciorkowca po
      kolei, jakiegoś gronkowca a i bakterie coli o mnie nie zapomniały. Aż głupio to
      pisać, czy się człowiek naprawdę aż tak zapuścił smile ?
      W każdym razie leczono mnie "dowcipnie", a jak to nie pomagało, to doustnie,
      ale jak jedna bakteria sobie szła precz, to pojawiała się następna.
      W szpitalu, gdzie rodziłam powiedziano mi, że to nie jest wskazanie do cesarki.
      Że będą dokładnie badać dziecko po porodzie i w razie konieczności dostanie
      antybiotyk. Moja córeczka urodziła się zdrowa, w trzeciej dobie stwierdzono
      infekcję, dostała domięśniowo antybiotyk. Może to niezbyt przyjemne, ale chyba
      nie zamieniłabym tego na cesarkę (dla mnie i dla mojej Jagódki). Dziś jest
      kochaną, wesołą 15 miesięczną panienką (by the way, możesz ją podziwiać na
      okładce ostatniego Dziecka smile), nie ma śladu po paciorkowcach.
      Jest jednak bardzo istotne, jakie to są bakterie. Na przykład gronkowiec
      złocisty jest niebezpieczny nie tylko w czasie porodu, ale i w ciąży. Może
      powodować uszkodzenie pęcherza podowego, a to jest bardzo niebezpieczne, nie
      muszę Ci tłumaczyć.
      Szczerze mówiąc obecność tego rodzaju bakterii, jak ja miałam bywa wskazaniem
      do cesarki, zależy od lekarza i placówki. Mój lekarz z Centrum Damiana byłby
      skłonny w takim przypadku zrobić cesarkę, ale oni w ogóle są szybcy jeśli
      chodzi o cesarki. Myślę, że powinnaś zaufać lekarzowi, którego wybrałaś.
      Pozdrawiam
      Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka