kopalnia.diamentow Re: "Wpadka" u gina :) 21.06.07, 11:50 No i powiedz mi femme_maman co wywnioskowałaś z powyższych wypowiedzi? Bo ja akurat jestem zdziwiona, że jest tyle kobiet, które nie miałyby nawet cienia delikatnego zawstydzenia w przedstawianej przez Ciebie sytuacji. Oczywiście, że dla ginekologa nie jest to nic dziwnego ani strasznego - ale ja rozumiem, że Ty dziwnie głupio się poczułaś. I tyle. Dziwi mnie jednak, że ten temat może być powodem takiej agresji i że tyle osób podchodzi do niego tak...tak... rubasznie... (pimpy, pipy, ci... i inne...). To jest bardziej żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: "Wpadka" u gina :) 21.06.07, 12:59 Jak idę na wizytę, to przed nią idę do rejstracji, gdzie położna waży mnie, mierzy tętno moje i dziecka. Później w gabinecie, fotel za parawanem, lekarz czeka chwilę przy swoim biurku aż się rozbiorę i usadzę i przychodzi na samo badanie, później idzie opisać wszystko, a ja wtedy się ubieram. I po problemie Bez niepotrzebnego stresu Odpowiedz Link Zgłoś
deela OMG ile ty masz lat zeby sie pipki wstydzic 21.06.07, 14:44 i to u ginekologa to w ogole ma byc jakis marny zart jesu ludzie to maja problemy nie wiem czy sie smiac czy litowac a jak rodzic bedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: OMG ile ty masz lat zeby sie pipki wstydzic 21.06.07, 15:15 jak bedzie rodzic to mysle ze bedzie jej wszystko jedno co i komu odsłania .... Odpowiedz Link Zgłoś
ewciapo Re: OMG ile ty masz lat zeby sie pipki wstydzic 28.06.07, 10:44 rodzenie to zupełnie inna sprawa, a co innego wizyta w normalny dzień Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: OMG ile ty masz lat zeby sie pipki wstydzic 21.06.07, 23:49 Może pod taką zieloną płachtą z dziurą jak do operacji, że widać tylko ten operowany kawałek a reszty nie?? Chyba w filmie "Pograbek" żona zakładała taką koszule nocną jak się Pograbkowie o dziecko starali - żeby tylko fiutek wszedł a nic nie było widać, bo wstyd Jak ja rodziłam to mógłby mi pochód pierwszomajowy przejść i defilada wojskowa i wszystko byłoby mi jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: "Wpadka" u gina :) 22.06.07, 12:26 Kochana, nie przejmuj się, a już na pewno nie zmieniaj lekarza tylko z tego powodu. Dla gościa to chleb poprzedni, on nawet pewnie nie zwrócił uwagi, czy Ty masz coś na sobie, czy nie. Ja też byłam bardzo wstydliwa, chodzę do ginekologa-kobitki, a jak kiedyś jej mąż robił mi w ciąży usg i chciał mnie też zbadać to mało nie umarłam z wrażenia. Przeszło mi po porodzie, kiedy tylu facetów obejrzało mnie bez majtek, że naprawdę zaczęło mi to zwisać. Odpowiedz Link Zgłoś
klumcia_2 Re: "Wpadka" u gina :) 22.06.07, 21:51 spoko nic strasznego przecież on od tego jest. Nawet pewnie nie pomyślał o tym co zrobiłaś. Mnie tydzień przed porodem zawieźli do CZMP w Łodzi, dali mi kruciutką koszulę że ledwie zasłaniała pupę, z przodu biust i na badanie szło się przez dwa długie korytarze pełne ludzi (oczywiście w tej koszuli)chociaż miałyśmy szlafrok ale przed gabinetem był wieszak na szlafroki i stało się z gołą pipką bo nie można było przyjść w bieliźnie bo za długo by lekarz czekał,a tam w gabinecie: ordynator, dwóch lekarzy i około 10 studentów i wszyscy się na ciebie patrzą. Do samego porodu tak codziennie: "samolocik", badanie codzienne przez różnych lekarzy i na koniec masaż szyjki. Na początku było to dla mnie krępujące ale kwestia przyzwyczajenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic wpadka to by była gdyby to był dentysta 23.06.07, 09:09 i paradowałabyś u niego z gołą pupą a nie z otwartą buzią.... a swoją drogą, to kwestia schematu wizyty. Mój lekarz najpierw ogląda ewentualne wyniki badań, potem mierzy ciśnienie, waży, potem słuchanie tętna (goły brzuch) i dopiero na końcu po podsłuchaniu dziecka badanie ginekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: wpadka to by była gdyby to był dentysta 28.06.07, 15:47 ja tez jestem przyzwyczajona do roznego rodzaju spodniczek i nigdy nie paradowalam z gola pupa po gabinecie i nie wiem czy nie spalilabym sie ze wstydu. Ostatnio bylam w Warszawie i chcialam pojsc na wizyte kontrolna do ginekolog, ktora zaczela prowadzic mi pierwsza ciaze, pozniej wyjechalam z Polski. Zapytalam czy nie ma czegos do okrycia, dala mi spodniczke i mruczala pod nosem : kto pozniej bedzie placil za wywoz smieci" Stanowczo nie odwiedze jej juz nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: "Wpadka" u gina :) 29.06.07, 09:10 To jak ty zamierzasz rodzić. Tam taż trzeba się rozebrać. A na poważnie- lekarz widział tyle gołych kobiet ze naprawdę nie robi to na nim wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: "Wpadka" u gina :) 07.07.07, 14:28 Moja znajoma była niedawno u gina w Hiszpanii i była pod wielkim wrażeniem, jak tam bada się ginekologicznie kobiety: ZADNEGO PARADOWANIA Z GOŁYM TYŁKIEM, a na samym fotelu jest się zakrywanym prześcieradłem od pasa w dół i lekarz spokojnie sobie radzi. Jest obok pielęgniarka, aby kobieta czuła się pewniej. Ja kiedyś byłam u proktologa ze wzgl na hemor po ciąży - i przyzwyczajona do wizyt ginekologicznych, gdzie nawet w "spódniczce", to jednak człowiek leży taki na fotelu rozkraczony i nadal nie jest to komfortowa sytuacja, u proktologa byłam w szoku, bo facet poprosił pielęgniarkę, aby na czas badania była obecna w gabinecie. Pielęgniarka nic nie robiła, ale chodziło o to, żeby to badanie nie było sam na sam z lekarzem, żeby mi przez głowę nie przeszło, że mnie molestuje itp. Facet bardzo kulturalnie się do mnie odnosił, profesjonalnie, a na koniec wizyty i pożegnanie uścisnął mi rękę! Szok. Wtedy dotarło do mnie jak bardzo jesteśmy zmuszone wyrugować z siebie naturalne poczucie wstydu na wizytach ginek, bo inaczej do wizyty by nie doszło, albo ciągle miałybyśmy poczucie wstydu i skrępowania. W Polsce lekarze niestety traktują ciało pacjenta jak kawał mięsa, a nie jak żywą osobę, godną szacunku i intymności badania. W Hiszpanii takowej jak widać chcą i potrafią. Żeby to zrozumieć, może podam inny przykład: 12 lat temu byłam w pewnej wiosce na Wileńszczyźnie. POszłam do szkoły podstawowej (taka tysiąclatka) i zajrzałam do szkolnych łazienek: były to otwarte kabiny z dziurą w podłodze. Koedukacyjne. Zbaraniałam. W Polsce wtedy taki numer by nie przeszedł. LUdzie jednak mają większe wyczucie. A tam pewno by się popukali w czoło w stylu :co ty, głupia, nie masz problemów, przecież każdy wie jak kto wygląda i co się robi w WC". A jednak nadal twierdzę, że choć każdy wie co i jak, to jednak człowiek nie jest mięsem na w sklepie, żeby każdy sobie obejrzał i pomacał. Wracając do wątku ) Rozumiem Twój wstyd, super, że w ogóle go odczuwasz, bo to świadczy o Twojej delikatności. Natomiast lekarz, nawet jeśli zarejestrował w umyśle nietypowość sytuacji, to pewno już przy następnej pacjentce zapomniał o tym albo machnął ręką, że nie raz jeszcze zdarzy mu się taka nietypowa sytuacja. Albo w ogóle nic nie zarejestrował w głowie, bo jest polskim lekarzem przyzwyczajonym, że kobiety w ciązy to bezosobowe cielsko do zbadania, jak na taśmie, kolejne i kolejne, i kto by się tu przejmował ich jakimiś odczuciami. Odpowiedz Link Zgłoś
malka32 Re: "Wpadka" u gina :) 13.07.07, 16:24 Zgadzam się całkowicie. Wiadomo, że lekarz jest przyzwyczajony do różnych widoków, ale zapewnienie pacjentce minimalnego poczucia intymności jest przecież jej przywilejem. To nawet jest w prawach pacjenta, że można odmówić badania w obecności np. studentów. Nie rozumiem czym uzasadnione jest rozbieranie się na korytarzu, przed wejściem do gabinetu. Przecież to zero szacunku dla człowieka i traktowanie go przedmiotowo, a nie podmiotowo. W Europie Zachodniej badania ginekologiczne odbywają się w znacznie bardziej intymnych warunkach i mam nadzieję, że kiedyś i my do tego dojdziemy. Pod warunkiem, że kobiety zrozumieją, że mają do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
helgasia Re: "Wpadka" u gina :) 13.07.07, 16:55 Może jako połozna nie jestem w pełni obiektywna ale wydaje mi się, że nie doceniasz generalnie polskich lekarzy. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ich przemęczenia i kiepskie zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
malka32 Re: "Wpadka" u gina :) 13.07.07, 20:29 Zupełnie nie rozumiem co tu mają do rzeczy niskie zarobki a nawet przemęczenie. Czy przeszkadza zapewnieniu minimum intymności i poczucia godności? Gdyby lekarze więcej zarabiali to nie trzeba by było paradować z gołą pupą? Abstrahując od tego, że akurat ginekolodzy nie są najmniej uposażoną grupą w środowisku medycznym... Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 A jak palce do pochwy wkladal, to bylo OK? 13.07.07, 16:29 Nie daje wiary w ta historie. Odpowiedz Link Zgłoś