Dodaj do ulubionych

35tc, kleszcz -urwana główka-już usunięta-boje sie

21.06.07, 14:53
dzien dobry,
jeszcze wczoraj pisalam o zielonych stolcach, dzis ten problem wydaje mi sie
błachy w porównianiu z tym cholernym kleszczem. Wczoraj i przedwczoraj bylam
w lesie. Byłam popsikana offem, ale chyba nei pomogło. Dziś zauwazylam
powyżej brzucha z boku, kleszcza płaskiego, z nóżkami, wysuszonego, wokół
lekkie zaczerwienienie (więc chyba jednka z wczorajszej wyprawy, bo nie byl
napity krwią). Nie był napęczniały ale raczej duży. Mąż pencetą próbował go
wyjąć ale została główka, godzinę poźniej w osrodku zdrowa usunięto główkę
igłą i zdezynfekowano. Mimo to panicznie się boję tych chorób i o dzidzię.
Dzwoniłam do gina - powiedzial obserwować, za tydzien mam isć na kontrol.
Wyczytałam że jeśli chodzi o boreliozę to jest w pelni wyleczalna jesli
wezmie się antybiotyk - ale bolerioza nie zawsze daje objawy. Chcialabym
zrobic badania krwi na boleriozę ale niewiem po jakim czasie po ukąszeniu,
oraz na wirusowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Może wiecie ile
poczekać. Jestem kłębkiem nerwów od rana, i prosze pocieszczie mnie bo jestem
spanikowanasad( Myślę nawet dwa razy wykonać to badanie np: dwa tygodnie od
ukąszenia oraz po 6 tygodniach. Macie jakieś doświadczenia z kleszczaami w
ciąży i nie tylko? Ostatnio wali mi się świat na głowę. Oprócz tego że mam
wrodzoną złożoną wadę serca ostatnio też podejrzenie łuszczycy paznokci,
którą ma sie do konca życia. I teraz ten kleszcz....Na co powinnam jeszcze
zwrócoć uwagę?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • narnia_80 Re: 35tc, kleszcz -urwana główka-już usunięta-boj 21.06.07, 15:06
      Tylko spokojnie! Nie każdy kleszcz jest zarażony!! Przeszłam boreliozę (nie
      byłam wtedy w ciązy!) i pierwszym sygnałem rozpoznania choroby był dla mnie
      rumień (niestety, nie zawsze pojawia się). Jeśli zaczynają boleć stawy, czujesz
      się wyjątkowo zmęczona (rozbita), gorączkujesz - to są to sygnały alarmowe.
      Powinnaś skontaktować się z lekarzem, który prowadzi ciążę albo umówić się na
      wizytę do poradni chorób odzwierzęcych. Nie zwlekaj! Możesz też spróbować
      zadzwonić do laboratorium badań i zapytać po jakim czasie od ukąszenia kleszcza
      wynik z krwi na boreliozę może być czytelny. Kojarzy mi się czas 6 tygodni od
      ukąszenia, ale pewności nie mam!
      • moni692 Re: 35tc, kleszcz -urwana główka-już usunięta-boj 22.06.07, 09:35
        a ja juz myslalam ze dziecku glowke urwano...uncertain
    • kopalnia.diamentow Re: 35tc, kleszcz -urwana główka-już usunięta-boj 22.06.07, 10:09
      lidiam - wejdź na forum Zdrowie i dalej Borelioza. Tam dowiesz się wszystkiego.
      Nie trać czasu na wykonywanie badań krwi metodą Elisa. Są bardzo niewiarygodne
      (szczególnie w tak wczesnym stadium). Nie czekaj też na żadne objawy typu
      gorączka czy bóle stawów! One mogą się pojawić nawet dopiero za 10 lat...
      Oczywiście, że boreliozę da się wyleczyć - ale to się wiąże z przyjmowaniem
      antybiotyków nie przez tydzień czy dwa - tylko całymi miesiącami...
      Generanie na forum Boreloza możesz wszystko przeczytać.
      Idź do poradni i zapytaj co dalej. A jak będziesz robić badanie krwi - to w
      Poznaniu, w Centrum Badań DNA wykonują testy na boreliozę metodą PCR za ok. 150
      zł. Robią to też wysyłkowo - wystarczy zadzwonić, żeby przesłali odpowiedni
      zestaw. Wysyłasz im krew i masz wyniki z interpretacją specjalisty.
      Sama przerabiałam ten temat miesiąc temu (mąż)ale na szczęście okazało się, że
      jest ok.
      Jeśli mam dodać coś od siebie - to nie martw się o dziecko. Do porodu niewiele
      Ci zostało i myślę, że w ciągu tych paru tygodni ewentualnego zarażenia
      krętkami boreliozy nic mu nie grozi. Pozatym jeśli nie było ok. 5 cm. rumienia -
      to jest mało prawdopodobne, żeby ten kleszcz był akurat boreliozowy...
      Trzymam kciuki.
      k.d.
      • narnia_80 Re: 35tc, kleszcz -urwana główka-już usunięta-boj 22.06.07, 13:29
        Owszem, objawy typu bóle stawów, mięśni mogą pojawić się po 10 latach. Ale mogą
        się też pojawić bardzo szybko, po kilku dniach od ukąszenia. I warto zwrócić na
        to uwagę.
      • dr_kaczusia namairy 22.06.07, 14:31
        tabela z osrodkami wykonujacymi badania (W-wa, Krakow, Poznan, Wroclaw):
        www.borelioza.info.pl/diagnostyka.html
        strona Centrum Badan DNA w Poznaniu:
        www.cbdna.pl/borelioza.html
        przeciwciala bede dopiero za kilka tyg wiec to jest naszybsze co mozesz zrobic,
        a przede wszystkim nie denerwuj sie tak! Nie wszystkie klesze sa nosicielami
        bakterii (ok 30%)! Obserwuj siebie: w razie objawow grypodobnych czy rumienia
        zglos sie do lekarza.
        • noemip Miałam boreliozę w ciąży 22.06.07, 18:38
          Kleszcz ugryzł mnie pod koniec 6 m-ca, ale dopiero na samym początku 8 zaczęli
          mnie leczyć. Wcześniej traciłam czas u durnych, ciemnych dermatologów z
          ośrodka. A miałam objawy jak z podręcznika, taki klasyczny, piękny rumień
          wędrujący! W razie czego poszukaj specjalisty od chorób przenoszonych przez
          kleszcze.
          Kuracja polegała na tym, że przez 3 tygodnie brałam penicilinę, najpierw
          dożylnie, pod obserwacją, ze względu na ciążę, potem doustnie. Po roku zrobiłam
          testy na antygen u siebie i dziecka (za granicą, u speca od kleszczy). Na
          szczęście nic nie wykazały.
        • lidiam1 Re: namairy 22.06.07, 18:53
          witam
          dziś jestem troszke spokojniejsza, wczoraj do 2 w nocy siedzialam i czytalam
          wszystko co sie da o boleriozie, także o badaniach i chyba jestem zdecydowana
          zrobić te badania testem PCR w Poznaniu. Rozmawialam też za posrednictwem maila
          z panią z forum o boreliozie i ona z kolei namawia mnie do zażycia Duomoxu -
          antybiotyku przez 3 tygodnie nie czekając na wyniki badań. Sama nie wiem co o
          tym myśleć. Jak jest z tymi antybioykami w koncówce ciaży? ja już antybiotyk
          brałam dwa razy podczas tej ciąży, bylam mocno chora -musiałam i raz dodatkowo
          miejscowo do gardła. Nigdzie niestety nie znalazlam informacji odnosnie
          boleriozy u cieżarnej czy postępowaniu w przypadku ukąszeniu cieżarnej przez
          kleszcza. Rumienia na razie nie ma, ale kojarzy mi się ze gdy ten kleszcz byl
          wbity to choć był nie opity, to miejscu wokół tego wbicia było czerwone - taka
          cienka linia/obrączka wokół tego pieruństwa. Nie wiem czy to coś znaczy.
          wzięłybyście ten antybiotyk czy czekałybyście i obserwowały
          poradźcie coś
          pozdrawiam
          Lidia
          • kopalnia.diamentow Re: namairy 22.06.07, 19:08
            żadnego antybiotyku bez wcześniejszej konsultacji z ginekologiem prowadzącym
            ciążę i ze specjalistą chorób odzwierzęcych bym nie brała...
            nie wiem czy zauważyłaś, ale na forum Borelioza (które mi też bardzo pomogło i
            które zresztą sama Ci poleciłam) ludzie mają bardzo ograniczone zaufanie do
            lekarzy i generalnie leczą się sami wymyślając sposoby zdobywania kolejnych
            recept na antybiotyki...
            ja jednak do momentu postawienia diagnozy przez specjalistę nie kombinowałabym,
            jesteś w szczególnym stanie i nie eksperymentuj...

To, że kleszcz nie był opity o niczym nie świadczy. Boreliozę przenosi
            zwracając treść pokarmową do ranki. Ale tak jak już wiesz - tylko 30% kleszczy
            ma te cholerne krętki...głowa do góry, odezwij się jak będziesz po PCR...
            pozdrawiam...
            k.d.
            • lidiam1 Re: namairy 22.06.07, 22:21
              witaj k.d. chyba masz racje, hormony ciążowe szaleją, próbuję psychicznie z tym
              walczyć ale cieżko mi idzie. Mam pytanie: jeśli chodzi o te zestawy wysyłkowe
              to gdybym w poniedziałek zamówiła to kiedy mogę się spodziewać przesyłki? I jak
              długo trwa czekanie na wyniki? Może w poniedziałek udam się dodatkowo na
              konsultację do poradni chorób zakaźnych. Czy mąż Pani miał jakieś objawy po
              ukąszeniu? pozdrawiam
              Lidia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka