Dodaj do ulubionych

test pappa - raz jeszcze.

22.06.07, 12:19
13 tc -> przeziernosc karkowa i kosc nosowa z usg ok ale lekarz
powiedzial, "wie pani usg to tylko aparat, zalecen do dalszej diagnostyki
prenatalnej nie daje ale warto je zrobic, zeby zebrac jak najwiecej
informacji" ... zglupialam, spanikowalam

co o tym sadzicie? mam 31 lat i 2 ciaze obumarle za soba.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ignis1978 Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 12:32
      U mnie badania USG wyszły OK. Dla własnego spokoju zrobiłam test. To moja
      pierwsza ciąża, ale nerwusem bywam strasznymsmile

Pozdrawiam smile
      • migotka_bober Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 12:35
        ja mam 26 lat,pierwsza ciaze stracilam,NT wyszlo na usg 12tc OK ,ale zgodzilam
        sie na test bo mieszkam w UK a tu nic nie kosztuje,i taki mnie kluli

pozdr
        • akt76 Re: test pappa - gdzie w W-wie? 22.06.07, 13:03
          Gdzie w W-wie mozna wyknac ten test i za ile? Tylko Invimed go robi? Licza
          sobie 600 pln.
          • ignis1978 Re: test pappa - gdzie w W-wie? 22.06.07, 13:10
            Ja robiłam w Enelmedzie. Koszt to chyba 260 zł.
            Pozdrawiam smile
            • akt76 Re: test pappa - gdzie w W-wie? 22.06.07, 13:53
              ingis, dzieki za info,
              zadzwonilam do Enel i jakis niedouczony malolat godzine dane sprawdzal.
              Wyszlo, ze 243 pln test pappa i 120 pln usg, czyli taniej niz w Invimedzie czy
              Novum.

Mam czysto techniczne pytanie: czy te badanie robi sie na czczo? kurcze, bo ja
              przyjmuje leki przeciwzakrzepowe (Clexane, aspiryne) i bez nich sie raczej z
              domu nie ruszam a ten małolat jakis niepewny byl tego co mowil!
              zapisalam sie na badanie w rowno: 14 tyg. ciazy to nie za pozno?
              pozdrawiam,
              • ignis1978 Re: test pappa - gdzie w W-wie? 22.06.07, 14:00
                Nie trzeba być na czczo. Jeśli chodzi o termin...najlepiej zapytaj lekarza
                prowadzącego. Ja zdecydowałam się na badanie tego samego dnia, w którym miałam
                badanie USG (12tc), tak by wynik był najbardziej wiarygodny.
    • dr_kaczusia Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 14:00
      28lat, pierwsza ciaza, lekarz od razu skierowal mnie na usg + PAPP-A, nie wiem
      czy to jest tu w standarzie (Szwajcaria) czy to zalezy od dr. Badaie pobrali
      zaraz po usg, ktore wyszlo dobrze, czekam na wyniki. Stwierdzilam, ze w sumie,
      lepiej zrobic wiecej skoro jest taka mozliwosc.
    • ignis1978 Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 14:07
      Na stronach internetowych podają, że test wykonuje się między 10 a 14tc. więc
      nie będzie za późnosmile
      • akt76 Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 14:11
        usg mialam dzisiaj, a wolny termin maja dopiero na srode. skoro mowicie, ze 14t
        to nie za pozno, to ok. zrobia mi usg raz jeszcze.
        • kaeira Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 14:55
          akt76 napisała:
          > usg mialam dzisiaj, a wolny termin maja dopiero na srode. skoro mowicie, ze 14t
          > to nie za pozno, to ok. zrobia mi usg raz jeszcze.

Konkretnie nalezy robic pomiedzy 11t0d a 13t6.
          Nalezy go robic jdnoczesnie z dokladnym usg genetycznym, i dopiero oba wyniki
          (plus wiek matki itp) daja dokladny szcunek ryzyka.
    • ma.pi Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 14:36
      akt76 napisała:

> 13 tc -> przeziernosc karkowa i kosc nosowa z usg ok ale lekarz
      > powiedzial, "wie pani usg to tylko aparat, zalecen do dalszej diagnostyki
      > prenatalnej nie daje ale warto je zrobic, zeby zebrac jak najwiecej
      > informacji" ... zglupialam, spanikowalam
      >
      > co o tym sadzicie? mam 31 lat i 2 ciaze obumarle za soba.
      > pozdrawiam

A czy lekarz poinformowal Cie, ze test PAPA to tylko prawdopodobienstwo
      wystapienia wady. Jezeli wyjdzie dobrze i tak nie masz pewnosci, ze dziecko
      bedzie zdrowe, tylko prawdopodobienstwo 1 do ilus tam. To same jezeli wyjdzie
      zle.

Ja nie robilam, bo dla mnie takie wyniki to bez sensu.

I dla Ciebie tez test juz przed zrobieniem nie najlepiej sie przedstawia, bo
      dwie utracone ciaze beda obnizac jego wynik.

Pozdr.
      • ignis1978 Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 14:51
        ma.pi.
        Także każde badanie USG nie daje 100% pewności, ze wszystko jest w porządku.
        Badania te w pewnym stopniu jednak oceniają poprawność rozwoju dziecka,
        wykluczają pewne wady. Uważam, że mają sens tak jak test. Jeśli technika jest
        tak rozwinięta, dlaczego nie korzystać z jej możliwości? Nie narażamy się na
        żadne ryzyko,a w przypadku testu, jest to tylko pobranie krwi. Zgadzam sie, że
        koszt nie jest niski, ale wg mnie warto go wykonaćsmile
        Pozdrawiam
        • akt76 Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 15:01
          no to ja juz nie wiem co mam zrobic. innych terminow niz na srode nie bylo a to
          bedzie wg Om 14,0 tc, wg usg dwa dni w dół. uhm ...
          zebyscie wiedzialy jak ja sie denerwuje. nakrecilam sie jak zegarek ...
        • woi.mi Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 15:06
          Jeśli masz dobre wyniki nt i nb to nie masz co robić testu pappa bo on nie jest
          miarodajny.
          • akt76 Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 15:18
            dziekuje. caly czas bije sie z myslami ...
            dziewczyny - moze wiecej opinii dopiszecie.

tak, nt i nb - wyszly w normie.
            pozdrawiam,
            • mocpytan Re: test pappa - raz jeszcze. 23.06.07, 16:02
              czytałam o tym teście w kilkunastu miejscach, i większości termin podawany jest
              do 14tyg. Tylko w jednym artykule znalazłam 13+6 - nie chce mi się wierzyć, że
              ten 1 dzień może zaważyć na wyniku, ale jednak czego byśmy nie napisały to i
              tak najlepiej pytać specjalistów. Może tak zrób - zanim zapłacisz - zapytaj
              bezpośrednio w gabinecie. Albo zadzwoń jeszcze raz i poproś o połączenie ze
              specjalistą, który na to pytanie odpowie.
              Czy enelmed ma placówkę tylko w blue city?
    • mrs.solis Re: test pappa - raz jeszcze. 22.06.07, 16:15
      Mieszkam w usa tu usg i test papa robi sie rownolegle. Prawdopodobnie
      niezaleznie od wieku.
    • evivalarte Re: test pappa - raz jeszcze. 23.06.07, 19:28
      Pisałam w innym wątku - u mnie w 12 tc. też wyniki były ok (przezierność 1,3 mm
      i kość nosowa obecna), ale z uwagi na wiek (35. skończone) poprosiłam o PAPPA -
      gdyby ryzyko wyszło podwyższone, prawdopodobnie zgodziłabym się na amniopunkcje,
      natomiast nie jest tak, że wyniki testu wylicza się wyłącznie szacunkowo - tj. w
      oparciu o wiek, czy przezierność, wyniki krwi pobranej do testu też się liczą -
      m.in. wolne B-HCG, no i czeka się około 10 dni. Co do wyników natomiast - zgadza
      się, mogą czasem wychodzić "fałszywie dodatnie" (tj. że ryzyko jest większe niż
      w rzeczywistości), ale skoro nie jest to badanie inwazyjne, to ostatecznie
      jedną więcej próbkę krwi mogę oddać, aby spać spokojniewink. Ja test robiłam w
      Novum, koszt chyba ok 600 zł, ale można sprawdzić na ich stronie.
      • jnn57 Re: test pappa - raz jeszcze. 28.06.07, 18:28
        w poniedziałek byłam na usg, jestem w 13 tc, przezierność wyszkła 2.52,
        skierowano mnie na test PAPPA. Teraz mam czekac na wyniki do 2 tyg. na wyniki.
        Jaka trauma, najpierw mialam krwiaka na macicy zagrażającego ciąży i musialam
        leżeć do 13 tyg. a teraz to! Bardzo się boję i chyba troszkę załamałam się sad To
        moja pierwsza fasolka i bardzo długo się o nią staraliśmy... Dziewczyny
        powiedzcie coś na otuche.
        • woi.mi Re: test pappa - raz jeszcze. 28.06.07, 18:37
          Jeśli CRL było w górnej granicy ok.70mm to Twój wynik jest w normie,własciwie to
          niektórzy uznają,że przezierność może być do 3mm.
          • jnn57 Re: test pappa - raz jeszcze. 28.06.07, 20:13
            woi, bardzo Ci dziękuję za słowa otuchy. CRL miałam na 7,12 to chyba dobrze, ale
            lekarz niestety nic mi nie powiedział, mówił tylko, że ma podjerzenia iż dzidzia
            może być w grubie zagrożonych maluszków i kazał mi zrobić badanie PAPPA. Nic mi
            nie wyjaśnił, stwierdził tylko, że wynik jest nieprawidłowy. 11 stego Lipca mam
            miec wyniki badań, teraz tylko to się liczy. Woi jeszcze raz Ci dziękuje smile
            • woi.mi Re: test pappa - raz jeszcze. 28.06.07, 20:39
              Przy tym CRL to w normie.Jak będziesz miała wyniki Pappa to zwróć uwagę na
              wyniki z krwi,jeśli będą ok to nie masz się co martwić o prawdopodobieństwo.A
              jeśli się bardzo martwisz to powtórz usg do 13t6d na bardzo dobrym sprzęcie u
              dobrego lekarza,wynik przezierności potrafi się diametralnie zmniejszyćsmile,a
              nieraz niewidoczna dotąd kość nosowa pojawia się.Nie martw się na zapas,przy
              wadach genetycznych nt jest większe.
    • pauli26 Re: test pappa - raz jeszcze. 28.06.07, 19:29
      mam 26 lat, jestem w 17 tc i miałam robiony test PAPPA w 12 tc. Przezierność i
      kość nosowa w normie, ale u nas w mieście są to badania refundowane przez NFZ i
      dziewczyny są na nie kierowane.. U mnie było to zupełnie bezcelowe, bo tylko
      nerwy mnie zjadały.. Jeżeli wszystko jest w normie, a wywiad rodzinny
      potwierdzi brak chorób, to uważam, że jest to tylko niepotrzebny stres dla
      matki, cały czas myślałam, że skoro mnie skierowano, to może jednak coś
      znajdą.. a tak nie byłosmile
      Pozdrawiamsmile)
    • a.stalowa Re: test pappa - raz jeszcze. 28.06.07, 20:15
      Z reguly wszystkie badania prenatalne zaleca sie kobietom po 35 roku zycia,a
      takze gdy w rodzinie byly choroby genetyczne lub jesli poprzednie dziecko
      urodzilo sie z wada.
      W twoim jednak przypadku dwie obumarle ciaze jak najbardziej sklaniaja do tego
      badania.Lekarz naklania do dalszej diagnostyki -posluchaj go.
      Trzymam kciukiwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka