Dodaj do ulubionych

koszyk usług gwarantowanych..

29.06.07, 08:18
A myślałam, że cos drgnie w połoznictwie, a będzie po staremu "Koszyk nie
zajmuje się za to np. porodami rodzinnymi czy opieką wybranej położnej: to w
naszych szpitalach z reguły jest płatne. - Indywidualna opieka nie jest
procedurą medyczną, dlatego projekt tego nie uwzględnia - mówi Wierzba.

W koszyku gwarantowanym będzie za to znieczulenie przy porodzie (szpitale
niezgodnie z prawem pobierają za nie opłaty). - Oczywiście, gdy są wskazania
medyczne, a nie gdy kobieta tego żąda. Tak jak jest w tej chwili - dodaje
Wierzba."...czyli po staremu - zzo będzie podawane b. razdko, trzeba będzie o
nie kominować, aby ulżyć sobie w bólu, III świat..na pewno ten koszyk
układali mężczyźni..załamka.
Obserwuj wątek
    • kopalnia.diamentow Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 08:41
      Dziewczyny, ja chcę wyjechać.
      Jestem w stanie zostawić wszystko i poprostu się stąd zabrać.

Jak pomyślę, że państwo mi co miesiąc prawie połowę pensji zabiera, że już
      kombinują jakby tu nowy podatek wprowadzić, że nie przyjęliśmy karty praw
      obywatela UE - po to, żeby zwolniony z pracy (np. z powodu orientacji sex.)
      nauczyciel nie mógł dochodzić swoich praw w TE, że kombinują jak osłabić
      stojący na straży resztek demokracji TK, że macierzyński trwa 18 tyg, że jest
      przyzwolenie na "oficjalne cenniki" na porodówkach, że urzędnicy jednego z
      miast zamówili 8,5 tony słodyczy dla urzędu i gości za naszą kasę, że nie
      widuję się wogóle z mężem harującym ponad siły...

Podpowiedzcie mi cokolwiek... Ja już nie mam siły żeby tu żyć...

Całą ciążę prowadzę prywatnie (bo terminy na: za 3 miesiące), płacę za poród,
      płacę za każde głupie badanie moczu czy krwi...

Gdzie będzie mi i mojej rodzince choć troszeczkę lepiej ?
      • cota Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 08:44
        >
        > Gdzie będzie mi i mojej rodzince choć troszeczkę lepiej ?

wszędzie indziej, niestety ja też doszłam do tego wniosku sad co za dziadowski
        kraj, wszędzie zzo jest standardem, w XXIw żeby kobieta podzxzas porodu nie
        mogła ulżyć sobie w bólu...w głowie się to nie mieści..Może jakis apel
        napiszemy? przecież to farsa!
        • monikaa13 Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 10:00
          oczywiscie najlepiej wyjechac, prosze bardzo tylko ponziej nie narzekajcie
          polowa mojej rodziny wyjechala i wszyscy sie zarabiaja na smierc by jakos zyc,
          ale oczywiscie kazdy mowi ze jest super
          jedzcie do angli gdzie zycie to koszmar dla przyjezdnych, gdzie nie mozna isc
          do lekarza kiedy sie chce
          jedzcie do szwecji, gdzie kobiecie z krwawieniem w 6 tyg nie udzielaja pomocy
          na pogotowiu
          a moze do norwegii, gdzie trzeba pracowac na trzech etatach jako sprzataczka
          zeby zyc

a moze gdzie indziej gdzie wam bedzie lepiej, nikt was tu chyba na siel nie
          trzyma nie rozumiem, chcecie to wyjezdzajcie
          • cota Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 10:15
            nie generalizuj...po prostu nie zrozumiałas chyba intencji postów, złapałas się
            kurczowo tematu wyjzadu, a chodzi o przemilczenie przez rządzących tematu
            połoznictwa i mimo szumnie zapowiadanej reformy wszystko zostaje po staremu..o
            tym jest ten post
            • cota PS> 29.06.07, 10:16
              i skoro jest zagranica tak źel to dlaczego wyjeżdzający nie wracją do kraju??
              dlaczego Polki mieszkające przy granicy polsko-niemieckiej jeżdża rodzic do
              Niemiec? zzo powinno być w standarcie, albo w koszyku świadczeń ponads. - można
              wykupic je, dostać fakturę i tyle
              • kitty29 Re: PS> 29.06.07, 17:24
                Właśnie teraz tak jest, że zzo jest zabiegiem ponadstandardowym. Można zapłacić
                za nie oficjalnie, nie trzeba dawać w łapę.
                Uważam, że koszyk powinien zawierać tylko podstawowe procedury medyczne a zzo
                taką procedurą nie jest. Resztę powinno być opłacane z dodatkowego
                ubezpieczenia. Oczywiście aby takie rozwiązanie miało sens składka zdrowotna
                powinna być obniżona.
                A tak jak do koszyka wrzuci się wszystko to i tak zabraknie pieniędzy i sytuacja
                w żaden sposób się nie zmieni.

Pozdrawiam,
                Magda
                • cota Re: PS> 29.06.07, 19:27
                  można zapłacić tylko w niewielu szpitalach. Jak pisałam, w moim mieście
                  wojewódzkim , w żadnych z 4 szpitali nie ma zzo nawet za opłatą
                  • kitty29 Re: PS> 29.06.07, 21:12
                    To współczuje.
                    A swoją drogą dyrektorzy szpitali w Twoim mieście chyba nie lubią zarabiać
                    pieniędzy. Płatne zzo jest chyba jednym z lepszych, legalnych sposobów
                    podreperowania budżetu szpitala.
                    A za łapówkę można u Ciebie dostać zzo? Jeżeli tak, to w Twoim mieście jest
                    bardzo silne lobby anestezjologów.

Pozdrawiam,
                    Magda
            • monikaa13 Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 10:17
              oczywiscie zgadzam sie, co do rzadu, koszyka itp, ale wyraznie napisalyscie ze
              najlepiej wyjechac i odnioslam sie do tego, a o koszyku nic nie pisze bo nic
              nie wiem, dzis religa przedstawi go to zobaczymy
              • cota Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 10:20
                wyjazd to była quasi przenośnia, no bo nawet jeśli Religa przedstawi
                propozycje - czyli na położnictwie po staremu to co można zrobić?? no co/ w
                jaki sposób zaprostestować? chodzic po ulicy? białe miasteczko ciężarówek pod
                sejmem? masz inną propozycją jak wpłynąć na rządzących, aby to zmienili?
                • monikaa13 Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 10:29
                  no miasteczko ciezarnych jest super
                  nie mam prozpozycji, zgadzam sie ze powinny byc zmiany, i nie tylko w tej
                  kwwesti, powinno byc wiele zmian nie tylko w sluzbie zdrowia

a co do nie wracajacych to tak jak pisalam, wszyscy tam siedza, mowia ze jest
                  super, ale prawda jest inna, dlaczego nie wracaja nie mam pojecia

moge ci podac przyklad z mojej rodziny, 4 os rodzinka jest w norwegi, mialo byc
                  tak super, tyle kasy zarabiaja 80zl na godzine, zyc nie umierac
                  a jednak nie
                  on pracuje fizycznie tak jak w polsce, ale ona w polsce byla ksiegowa nie
                  zarabiala kokosow ale wystarczalo
                  tam pracuje jako sprzataczka od 16 do 22, w trzech roznych miejscach, maz wraca
                  z pracy o 16 dzieci ze szkoly a ona do pracy, w ogole sie nie widza, i co fajnie

dlaczego nie wracaja nie mam pojecia???????????? bo tam jest tak dobrze

siostra, jest w angli, pracuje w sklepie, nie stac jej na wynajem mieszkania, a
                  przebywa tam juz 4 lata, dlaczego nei wraca, nie wiem, bo jej tam jest dobrze

widzisz niby dobrze kazdy tak mowi a wcale tak nie jest

a zmiany u nas sa konieczne, ale trzeba wierzyc ze beda
                  • cota Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 10:32
                    tematu wyjazdów nie ruszam, bo to inna beczka, ale jesli teraz - a jest to dośc
                    duży przewrót w słuzbie zdrowia nic sie nie ruszy - to długo nic sie nie ruszy,
                    bo na nastepna reformę przyjdzie nam dłuuugo poczekać.
      • monika7920 Re: w akcie rozpaczy !!! 29.06.07, 21:18
        co się dziwisz, przecież musimy utrzymywać najmłodszych emerytów w Europie
        kto bąki zbijał za czasów PRL, teraz dalej bąki zbija na wczesnej emeryturze

a dla nas wiek emerytalny będzie 70 lat, równy dla kobiet i mężczyzn, również
        dlatego, że każdy boi się mieć więcej dzieci, ja chciałabym mieć dwójkę, ale
        pewnie skończy sie na jednym, boje się o pracę, a poza tym w moim zawodzie
        ciągle muszę się dokształcać, a normalny tryb pracy to co jakiś czas kilkanaście
        godzin dziennie

a moja mama ma 4 dzieci, i teściowa też 4, ale to były zupełnie inne czasy ...
    • martyna1983 Re: koszyk usług gwarantowanych.. 29.06.07, 08:48
      Podpisuję się pod wypowiedziami, a nie dodam nic bo..brak mi słów...ech
    • korlewna Re: koszyk usług gwarantowanych.. 29.06.07, 09:30
      podpuję się pod powyższym...
      Prywata i tylko prywata... a szary obywatel (np. rodząca) jest jak pomiot,
      który nie ma znaczenia.
      • cota Re: koszyk usług gwarantowanych.. 29.06.07, 09:46
        mogliby przynajmniej dodać w koszyku usług ponadstandardowych, chcesz - płacisz
        i masz bez żadnej łaski i kombinowania, a tak pozostanie po staremu , wkurzyła
        się ..choć nadal podtrzymuje, że zzo powinno być w standarcie na zyczenie
        rodzącej - w koncu służba zdrowia dostanie duży zastrzyk finansowy. poza tym
        nikt nie przejmuje sie ordzącymi, no pewnie - jak babki rodziły bez
        znieczulenia to i my możemy..farsa, naprawdę. mieszkam w mieście wojewódzki są
        4 szpitale i I - zzo (brak danych), drugi - najwiekszy kliniczny - odsetek zzo
        (0,5 %), trzeci - b.d, czwarty - zzo - brak w ofercie..
        po prostu...nic tylko rząd narzeka na niski przyrost demograficzny, a
        porodówki - jak za czasów króla Ćwieczka. tak naprawdę rządzacy mają nas w
        nosie, bo rodzące siedza cicho, na instytucje nie ma co liczyc - jak np.
        Fundacja Rodzic po ludzku, która krytyjue zzo - który jest nota bene norma w
        wielu państwach na świecie. Myśłalam, że z tym koszykiem coś się zmieni
        • kopalnia.diamentow Re: koszyk usług gwarantowanych.. 29.06.07, 10:44
          jestem właśnie po lekturze wątku nt. rodzenia z mężem...
          pomimo, że ja nie chciałam (i dalej nie chcę), żeby mój luby uczestniczył w
          ostatniej fazie porodu - to widzę ile dziewczyn nie wyobraża sobie porodu bez
          męża...
          prawie setka rozpaczliwych postów za...

a tu co ?...nie ma...chcesz to płać...
          (ciekawe czy wg. tego cennika położnych czy może inny sposób przekazywania
          łapówek zalegalizują...?)

mam ogromny szacunek do prof. Religi...ale jak słyszę, że koszyk powstał po to,
          żebyśmy mogli funkcjonować jak obywatele europejscy...to mi słabo...

k.d.

P.S. Akt rozpaczy - to przenośnia...
          Trudno byłoby, żebym oczekiwała od Was podyktowania listy krajów w których jest
          dobrze...i rzeczywiście podarujmy sobie już ten temat...
          monika13 - jak ktoś wyjeżdża z kraju z kwalifikacjami sprzątaczki to trudno się
          spodziewać, że karierę będzie robił...
          • monikaa13 Re: koszyk usług gwarantowanych.. 29.06.07, 10:57
            to chyba nie doczytalas mojego postu, najpierw przeczytaj dokladnie a wtedy pisz

nastepny przyklad kuzynka po studiach we Francji 5 lat starania o prace, w
            koncu dostala
            • cota Re: koszyk usług gwarantowanych.. 29.06.07, 11:01
              ee Francja to zupełnie iny kraj, wiem bo byłam w nim wielorotnie i przez rózne
              okresy czasu, Francuzi to przede wszystkim nacjonaliści, nawet jeśli francuz ma
              wykształcenie zawodowe, a Polak MBa to zatrudnia francuza
              • epb3 Re: no to miasteczko brzuchaczy? 29.06.07, 11:08
              • anika305 Re: koszyk usług gwarantowanych.. 29.06.07, 14:39
                no widzisz a u nas zamiast zatrudnić na godziwych warunkach Polaka zatrudnią na
                niegodziwych Chińczyka. Czyli i tu i tu takie same szansesmile niemniej chyba
                odjechaliśmy od tematu...

Chcę Was "pocieszyć" koalicja podpisała aneks do umowy koalicyjnej żeby sie
                wzmocnić i władać w ten wspaniały sposób krajem przez nastepną kadencjęsad
                demokreatycznie oczywiście niemniej juz dzis wiedza ze im sie uda:-p

to gdzie jedziemy?smile
    • magdax78 czyli??? 29.06.07, 17:27
      czyli nawet jak bede chciala zaplacic to nie ma gwarancji ze
      dostane?????????????
      • cota Re: czyli??? 29.06.07, 19:27
        dokładnie
        • monika7920 Re: czyli??? 29.06.07, 20:58
          czegoś tu nie rozumiem
          chyba z tym ZZO to bardziej chodzi o to, czy jest anastezjolog i o jego czas pracy,

bo przecież jak pacjent zapłaci z własnej kieszeni za ZZO, to szpital może
          dzięki temu podreperowac budżet (zakładając, że cena całkowicie pokryje koszt
          usługi)
          • anika305 Re: czyli??? 30.06.07, 11:48
            po częsci masz rację bo we wrocku ponoć brakuje aneste. dlatego nie ma
            możliwości dostać zzo nawet za opłatą.
            Z drugiej strony z tego co zrozumiałam jeżeli coś jest gwarantowane to nie możee
            być za dopłatą. Tak jak na przykład teraz jest: w wałbrzychu na NFZ w opolu za
            dopłatą.
            Czyli będzie taki samo jak teraz nawet jesli chcesz zaplacić to albo nie ma komu
            albo bedzie nie legalnesmile
            • zorkaa Re: czyli??? 30.06.07, 21:03
              proponuję, żeby amputację nogi też robili bez znieczuleniauncertain będzie taniej, a
              przecież na wojnie tak sie robiło i chłopy dawały radę, nie? a tak poważnie, to
              nie do końca rozumiem, dlaczego tak diametralne różnice są w cenach pomiędzy
              szpitalami? nawet w tym samym mieście.
              • anika305 Re: czyli??? 02.07.07, 10:46
                W 2005 za zzo płaciłam 700 teraz w opolu jest 600 czyli prawie tyle samo. Może
                to zależy na ile anestezjolog wyceni swoją pracę? pewnie tak jak z położnymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka