Dodaj do ulubionych

wczesny poród

30.06.07, 09:01
dziewczyny mam pytanie? czy poród w 36 tc jest bezpieczny czy dziecko musi
leżeć w inkubatorze? Pytam bo w I ciąży miałam skurcze wczwśniej ale
doleżałam a teraz jestem w II ciąży 33 tc? czy coś wiecie?
Obserwuj wątek
    • mmmmm110 Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 09:37
      • issy25 Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 09:40
        Z tego co wiem do 38tc to jest wcześniak, więc chyba musi w inkubatorze. Ale
        jetem w pierwszej ciaży, więc niestety nie mam doswiadczenia. Ale skąd takie
        negartwne nastawienie? Przecież drugie dziecko możesz spokojnbie donosić do
        końca. Nie ma chyba regly że jak pierwsze wcześniak to drubie też. Trzymam mocno
        kciuki żeby wszystko bylo dobrze, pozdrawiam smile
        • mama_frania Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 10:10
          Nie ma reguły, że kolejne też będzie wczesniakiem. Moja koleżanka urodziła
          córeczkę w 7 miesiącu a kolejne dziecko przenosiła. Co do inkubatora to zalezy
          od kondycji dziecka. Znajoma urodziła w 36 tyg. przez cc (ułożenie pośladkowe, a
          odeszły jej wody) i dziecko nie przebywało w inkubatorze, a po czterech dniach
          wypuścili ich do domu. Mój synek po porodzie w 41 tygodniu jedną dobę przebywał
          w inkubatorze, więc wszystko zależy od kondycji malucha. Pozdrawiam.
        • reewa Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 10:12
          Dokładnie nie wiem,ale to chyba zależy od tego,jak rozwinięte jest
          dziecko...Mogę powiedzieć tylko tyle: moja siostra urodziła w 8 miesiącu
          córeczkę,mała miała wszystkie organy prawidłowo rozwinięte,tylko była malutka
          (1400g).Ani jednego dnia nie leżała w inkubatorze tylko w podgrzewaczu.Wszystko
          jest ok,w piątek idziemy na jej drugie urodzinysmile))
          Ale Ty nie zamartwiaj się terazsmile)
          Powodzenia i pozdrawiam gorącosmile)
          • optymist1 Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 10:19
            Uznaje sie, ze poród jest przedwczesny jeśli nastąpi przed ukończeniem 36 tc. W
            37 tc dziecko nie jest już oficjalnie wcześniakiem, ale to czy bedzie w
            inkubatorze rzeczywiscie zależy od konkretnego przypadku, chociażby od tego, czy
            potrafi samodzielnie utrzymać temperaturę ciała.
            • mynia0 Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 10:32
              to tez zależy. dziecko urodzone przez 38 tyg. jest formalnie wczesniakiem, ale
              bywa, że nie ma objawów wczesniactwa i wtedy się go za wcześniaka nie uznaje.
              a z inkubatorem to tez bywa różnie - jedne maluchy urodzone wczesniej go
              potrzebują, inne nie.
              • kasie Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 11:12
                Od 36 tyg. dziecko ciaza uwazana jesst jako donoszona...ale sprawa inkubatora
                to tak jak dziewczyny pisza, zalezy od kondycji dzieckasmile
                • atenette Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 11:56
                  Nie od 36tc tylko od ukonczenia 37tc, a rozpoczecia 38tc, czyli 3 tygodnie
                  przed wyznaczonym terminem ciaza uwazana jest za oficjalnie donoszona, bo
                  konczy sie ksztaltowanie plucek. Zerknij chociazby tutaj
                  www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79949,4039742.html
                  • optymist1 Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 17:25
                    Chyba żródła róźnie podają i szpitale też różnie przyjmują. Mi lekarz
                    powiedział, ze to jest przełom 36/37 i gdzies tak tez wyczytałam, ale przeciez i
                    tak zależy to od konkretnego przypadku smile
                    • atenette Re: proszę odpiszcie 30.06.07, 17:39
                      Oczywiscie, ze to zalezy od konkretnego przypadku. Tak jak napisalam poczatek
                      38tc to ciaza 'oficjalnie' donoszona. Znaczy to, ze plucka powinny bys juz w
                      pelni wyksztalcone i dziecko jest gotowe do wyjscia na swiat. Nie oznacza to
                      natomiast, ze dziecko urodzone wczesniej bedzie mialo jakiekolwiek problemy i
                      jakiekolwiek cechy wczesniactwa. A tu jeszcze statystyka odnosnie
                      przezywalnosci noworodkow przeterminowych (tygodnie liczeone od ostatniej
                      mentstruacji):
                      23 tygodnie - 10-35%
                      24 - 40-70%
                      25 - 50-80%
                      26 - 80-90%
                      27 - ponad 90%
                      30 - ponad 90%
                      34 - ponad 98%
                      Szanse przezycia rozna w tempie 3-4% na dzien miedzy 23 i 24 tygodniem oraz 2-
                      3% na dzien miedzy 24 i 26 tygodniem.
    • boazeria Re: wczesny poród 30.06.07, 15:47
      We wtorek lekarz powiedzial mi ze jak zaczna sie skurcze to nie hamujemy tylko
      rodzimy juz smile A jestem w 36/37 tc.
    • a-n-i-k-a Re: wczesny poród 30.06.07, 16:15
      moja córcia urodzila sie w polowie 37 tyg (dokladnie 36t3d) - nie miala oznak
      wczesniactwa, dostala 10 pkt., wazyla 3310 g, dostalam ja od razu po porodzie i
      wszystko było ok
      za to jak ktos napisał wyżej - oznaki wczesniactwa i koniecznośc polezenia w
      cieplarce moze mieć nawet dzidziuś urodzony po 38 tyg - zetknalam sie z tym w
      szpitalu, takze nie ma reguly i wszystko na pewno zalezy od kondycji malenstwa,
      wagi i ogolnego tempa rozwoju w brzuszku
    • ania.silenter Re: wczesny poród 30.06.07, 18:31
      przyjmuje się, że wcześniakiem jest dziecko urodzone przed 37 tc. Ale bardzo
      dużo zależy od stanu dziecka.
      • polpotworek Re: wczesny poród 30.06.07, 22:37
        Wszystko zalezy od stanu dziecka. W mojej rodzinie jest dwoje bliźniąt
        urodzonych na poczatku 35tc bez oznak wczesniactwa i nie wymagajacych
        inkubatora. Maja teraz 1,5 roku.
    • baska121 Re: wczesny poród 01.07.07, 08:21
      Urodzilam dwoje dzieci w 37 tyg ciazy i nie potrzebowaly inkubatora choc waga
      byla niska 2700 2650 .
      Natomiast moja corka urodzila w 37 tyg .i dziecko wazylo 1900 i zmarlo .Nie
      bylo w poblizu inkubatora ,lekarza i pomoc byla za pozno .
      Zwroc wiec uwage czy na porodowce jest inkubator i w razie czego lekarz
      neonatolog .Zycze ci aby wszystko poszlo dobrze .
      acha moja saiadka urodzila w 36 tyg z waga 1900 i dziecko nie potrzebowalo
      inkubatora .Dzis jest fajna 5 -letnia dziewczynka .
    • hopplik Re: wczesny poród 01.07.07, 12:44
      wg lekarzy, którzy się nami opiekowali każdy dzień jest ważny do ukończonego 37
      tc.,
      nasze maluchy urodziły się 35 tc+2 dni i 35 + 3 dni, jakoś sobie poradziły bez
      inkubatora, miały jednak długą zółtaczkę, co jest normalne u wcześniaków
      o ile będziesz rodzić wcześniej nie pozwól zaaplikować sobie dolarganu, bo może
      pogorszyć oddychanie maleństwa, jeśli już to zzo
      w przypadku trochę wcześniejszego porodu wszystko musi pójść idealnie, ponieważ
      nie wskazana jest interwencja za pomocą kleszczy, czy próżniociągu, w przypadku
      komplikacji dla dziecka lepsze jest cc

po narodzinach np. 2 tyg wcześniej pamiętać trzeba o korekcie wieku przy
      szczepieniach, ale mało który pediatra traktuje taką ciążę jako wcześniactwo, w
      przeciwieństwie do ginekologów i neurologów,
      ciąża mnoga to zupełnie coś innego, dzieci inaczej się rozwijają niż przy
      pojedyńczej
      • baska121 Re: wczesny poród 12.07.07, 18:34
        To dlaczego polozne i lekarze nie wiedza ze przy porodzie wczesniaka nie podaje
        sie dolarganu i podaja a dziecko rodzi sie z zanikiem oddychania ?i umiera .to
        sie nazywa rodzic po ludzku .
    • deodyma Re: wczesny poród 01.07.07, 13:42
      ja slyszalam, ze w 36 tyg dziecko juz jest donoszone. ale nie wiem, czy to prawda.
      • natalia433 Re: wczesny poród 01.07.07, 19:16
        ja urodziłam pierwszego synka w 36tc waga 3050g. rzadnych oznak wcześniactwa,
        odrazu powędrował ze mną na salę a w trzeciej dobie wyszlismy do domu.
    • musam Re: wczesny poród 02.07.07, 10:25
      u nas (szwajcaria) dzieci od 37 tc nie sa juz uwazane za wczesniaki, a
      kortyzon, na dojrzewanie pluc, podaja tylko do 35 tc, bo po 35 tc sa juz
      rozwiniete wiec nie ma sensu podawania. Inkubator jest potrzebny tylko i
      wylacznie jezeli dziecko nie jest w dobrym stanie zdrowotnym, zdazaja sie nawet
      przenoszone dzieci w inkubatorach, czyli nie zawsze ma to zwiazek z wiekiem
      ciazy. Moja mala urodzila sie w 32 tc ( lozysko przodujace) i musiala lezec w
      inkubatorze, obok chllopczyk urodzony w 41 tc, tez inkubator, mial jakies
      powiklania, w kazdym razie moja mala wyszla wczesniej ze szpitala niz ten
      chlopczyk. Roznie bywa.
    • reewa Re: wczesny poród 12.07.07, 19:50
      To zależy od tego,jak rozwinięte jest dziecko...Jeśli wszystko ok-nie ma
      powodów,żeby leżało w inkubatorze...Moja siostra urodziła 2 lata temu córeczkę w
      8 miesiącu...Mała była bardzo malutka (ważyła zaledwie 1400g),ale miała
      wszystkie narządy prawidłowo rozwinięte,dlatego nie leżała w inkubatorze tylko w
      podgrzewaczu...
      Pozdrawiam
      • reewa Re: wczesny poród 12.07.07, 19:51
        oj sorki,powtarzam się hehesmile))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka