Dodaj do ulubionych

zwolnienie pod koniec ciąży

17.07.07, 09:45
Jestem w 31 tc, na szczęście ciąża przebiega prawidłowo, ale jestem coraz
większa i zaczynam czuć się coraz gorzej. Nie mogę spać w nocy, bo dziecko
mocno kopie (czasami przez kilka godzin próbuję zasnąć) więc trudno mi rano
wstać, jest mi ciężko, bolą plecy, męczą mnie dojazdy w upałach dusznym
autobusem przez całe miasto a potem osiem godzin za biurkiem. Poprosiłam
mojego ginekologa o zwolnienie, a on odmówił, ponieważ uważa że to nie jest
powód!
Nie chcę symulować, wydawało mi się, że uczciwe postawienie sprawy będzie
najlepsze. Dodam, że do tej pory cały czas pracowałam, w pracy wyszkoliłam
już osobę, która mnie zastąpi, szef wie o moich planach. Co radzicie w tej
sytuacji?
Obserwuj wątek
    • zabka1233 Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 09:53
      Naprawde jesteś twardzielka , szczerze powiem ze z tym lekarzem jest coś nie tak
      przy takich upałach trudno w domu wytrzymac a co jeszcze dojerzdzac do pracy
      Może idz do lekarza pierwszego kontaktu lub do innego gina bardziej ludzkiego i
      powodzenia
    • kolorowa78 Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 10:38
      twardzielka, miałam taki problem - chodziło o to, że lekarz chciał wysłać mnie
      na macierzyński na 2 tyg przed planowanym terminem porodu (a teraz jestem 2 dni
      po terminie i nic!!) - powiedział, że nie da mi zwolnienia, tylko mam iść na
      macierzyński. Nie rozumiem, czemu lekarze nie chcą dawać zwolnień. Ja po prostu
      zmieniłam lekarza - poszłam prywatnie. Trochę było mi głupio rezygnować z
      lekarza pod koniec ciąży, ale w końcu zrozumiałam, że mam prawo w każdym
      momencie zmienić lekarza. I tyle.
    • aga29wawa Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 10:45
      podziwiamsmile radze zmienic lekarza, praca w takiej pogodzie to smobojstwo a i
      niebezpieczenstwo dla malucha
    • monika7920 Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 10:58
      idz do innego lekarza, nawet bym chyba zmienila juz do konca cizy, bo bedzie
      coraz ciezej
    • olenka_a koleżanki z pracy 17.07.07, 11:02
      choidzły do takiego ginekologa, który już w 4-5 miesiącu dawał zwolnienia, żeby
      sie nie stresowały. A jak któraś chciała chodzic do pracy to on się denerwował
      i mówił, że robi to na własna odpowiedzialność. Jedna koleżanka tak zrobiła -
      zagrożenie ciąży w 7 miesiącu i leżenie do końca...

Na Twoim mijescu poszłabym do innego lekarza.
      • olenka_a Re: koleżanki z pracy 17.07.07, 11:05
        lekarz prywtanie przyjmuje oczywiście...
        • dorianne.gray Fiu fiu, strasznie groźna ta praca! 17.07.07, 13:10
          A mogę zapytać, gdzie pracujecie?
          • olenka_a "groźna praca" 17.07.07, 14:31
            Praca baaaaardzo stresująca, w ciągłym kontakcie z awanturującym się klientem.
            Różnie to niektórzy znoszą... siedzenie 8 godzin za biurkiem, brzuchy bolały.
            Brak klimy, wiatraków w pokojach...

Faktem jest, że lekarz daje zwonienia, bo chyba lubi, żeby babeczki sobie
            odpoczywały. Z drugiej strony trzy dziewczyny miały poważne komplikacje...
            Myślę jednak, że w dużej mierze jest to spowodowane tym, że to są prywatne
            wizyty i dlatego...

Z drugiej strony co w tym złego, że ktoś chce odpocząć i spokojnie przygotować
            się do macierzyństwa?
            • dorianne.gray Re: "groźna praca" 17.07.07, 16:58
              8 godzin za biurkiem to nie tak źle, brzmiało jak kopanie rowów wink

Nie ma w tym absolutnie niczego złego, że kobieta chce sobie w ciąży odpocząć -
              proszę bardzo, niech sobie bierze urlop i odpoczywa, jeśli wola smile

Natomiast na zwolnienie lekarskie idzie się, o ile wiem, z powodu choroby, nie
              z chęci odpoczynku... wink
    • dzagaa20 Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 11:14
      Cześć, ja jestem w 30 tygodniu i w niedziele źle się czułam z powodu tych
      upałów. W poniedziałek zadzwoniłam do pracy, że idę do lekarza i nie przyjde do
      pracy - dostałam zwolnienie narazie na dwa tygodnie, później do uzgodnienia czy
      przedłużymy do końca ciąży czy wróce do pracy - moja rada jest taka jak innych
      dziewczyn - zmień lekarza lub idź do lekarza pierwszego kontaku(ja od takiego
      dostałam zwolnienie), bo te upały wcale nie są przyjaznym środowiskiem dla
      Ciebie i malucha. Zadbaj o siebie i nie daj się smile
    • asientos Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 13:06
      ja powiedziałam, że zemdlałam w pracy...
    • misinka81 Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 13:57
      Moja lekarz sama chciała dać mi zwolnienie, kiedy byłam po pobycie na
      patologii. Powiedziała, że jak chcę chodzić do pracy, to mogę, a jak nie, to
      ona mi zwolnienie da, kiedy będę chciała. Popracowałam do 30 tygodnia i czułam,
      że już mam dosyć i chcę na zwolnienie. Poszłam do niej, ona bez problemu
      wypisała, teraz mam kolejne zwolnienie. Moja lekarz wychodzi z założenia, że
      nawet jak ona nie widzi powodów do zwolnienia, a kobieta się źle czuje, to da
      zwolnienie.
      • berta75 Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 14:13
        A ja pracowałam do 39 tygodnia i wzięłam 2 tygodnie już od internisty na ból w
        kręgosłupie (kit). Urodziłam w ostatnim dniu zwolnienia. A swoją drogą
        siedzenie w domu i czekanie na to "już" jest też strasznie męczące, w pracy
        czas płynie szybciej.
        • aga29wawa Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 15:07
          berta75 zalezy jaka kto ma prace...
          • edward81 Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 15:51
            Miałam niestety taką samą sytuację. Po wyjściu od lekarza byłam załamana. Tak
            jak ty uwierzyłam, że nie opłaci się być szczerym, szczególnie w stosunku do
            ginekologa faceta-skąd on może wiedzieć jak się czuje kobieta w ciąży?!!
            Nie wiedziałam co robić dalej, ale świat sie nie kończy na tym jednym lekarzu -
            dlatego przyjmij dobra radę i pójdz do innego ginekologa.

Pozdrawiam
    • a.stalowa Re: zwolnienie pod koniec ciąży 17.07.07, 15:57
      nawet sie nie zastanawiaj!!Zmien lekarza-I pamietaj,ze jak sama o siebie nie
      zadbasz to nikt tego nie zrobiwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka