Dodaj do ulubionych

Lewatywa: TAK czy NIE ???????????????????

• katarzyna.krajewska i jeszcze jedno... 18.07.07, 20:48
      Defekacja jesli występuje, to tylko podczas parcia. Zaufaj mi cały poród
      przebiega bez brudzenia przescieradła stolcem. Na tyle czujecie, zeby wiedziec,
      ze chce sie wam do ubikacji. Błagam nie słuchaj tych opowiesci!
      Lewatywa nie powoduje tez zadnej gorączki (bo niby jaki jest patomechanizm tego
      zjawiska? Co ma wspólnego pobudzenie perystaltyki z wydzielaniem pirogenów,
      pojecia bladego nie mam. Moze ktos zna jakies doniesienia na te temat), napadów
      apopleksji, stanów lekowych, depresji, wrzodów ani innych chorób.

• a.stalowa Re; I na koniec 18.07.07, 22:45
      Reasumujac:
      Wykonanie lewatywy jest formą niefarmakologicznej indukcji (wywołania) porodu,
      Usunięte masy kałowe powodują przyspieszenie porodu, jest to niefarmakologiczna
      forma wzmocnienia skurczów porodowych,
      Lewatywa zapobiega przed mimowolnym oddawaniem stolca w czasie parcia (nie
      można zapomnieć, że kanał rodny a więc nowo narodzone dziecko znajduje się
      bardzo blisko odbytnicy),
      Wypróżnienie przed porodem przynosi spokój psychiczny i nie powoduje naturalnej
      blokady przed parciem.

Negatywne aspekty wykonania lewatywy przed porodem:
      Zabieg ten może okazać się nieprzyjemny, krępujący, a nawet bolesny, zwłaszcza
      jeśli masz dodatkowo problem z żylakami odbytu (hemoroidy),
      jest ingerencją w naturalny przebieg porodu,
      czasem jest zbyteczny, bowiem może dochodzić do samoistnego wypróżnienia przed
      porodem,
      nieraz występujące wzmożone ruchy płodu podczas lewatywy mogą stać się
      przyczyną zdenerwowania i obaw rodzącej.

Masz możliwość dokonania świadomego wyboru. W podjęciu decyzji w pewnym stopniu
      mogą pomóc Ci osoby doświadczone przez wieloletnia praktykę w tej dziedzinie
      (lekarz, położna). Ostateczna decyzja należy jednak do Ciebie.
      • przecinek8 Re: Re; I na koniec 19.07.07, 10:51
        a.stalowa, jak sie czyta te twoje watki to poprostu rece i cycki opadaja
        • bb-m2 Re: Re; I na koniec 19.07.07, 12:34
          na zajęciach w szkole rodzenia połozna powiedziała, ze dobrze zrobiona lewatywa
          może przespieszyc poród o 1-2 gdz
          • mamusia81 Re: Re; I na koniec 19.07.07, 15:31
            MOj organizm przed porodem nie oczyscil sie sam, jestem zdecydowanie za
            lewatywa. tez przed porodem mialam watpliwosci, ale teraz nie zdecydowalabym
            sie rodzic bez lewatywy. to naprawde nie jest takie straszne. Juz gorsze jest
            naciecie krocza sad
    • beatiness Re: Lewatywa: TAK czy NIE ??????????????????? 19.07.07, 15:59
      TAK i to nic takiego a komfort psychiczny masz..
      • heca7 Re: Lewatywa: TAK czy NIE ??????????????????? 19.07.07, 17:25
        Nie .Rodziłam trzy razy i za I razem nie miałam lewatywy- poród super krótki
        niebolesny nic nie zrobiłam. II z lewatywą 12 godz zero postępów ból nie do
        wytrzymania. Pomogło zzo. Po lewatywie czułam się ohydnie. Za III razem
        podziękowałam stanowczo poród ok 30 min. I powiem szczerze,że mam w głębokim
        poważaniu co pomyśli sobie lekarz jak zobaczy moją kupę. To poród a nie randka.
        Zresztą przy cesarce jak grzebie we wnętrznościach to nic sobie nie myśli?
        Takie jest moje zdanie ale to prywatna sprawa każdej z nas i nie wątpie że ktoś
        może odczuwać to inaczej. Kieruj się wyłącznie własnym przeczuciem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka