achczi 19.07.07, 21:01 jestem w 6 tc.dzis bylam u gina. Badal mnie przez wziernik, czy powinien? Slyszalam ze nie. Poradzcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba772 Re: badanie wziernik 19.07.07, 21:03 W sensie USG transwaginalnego? No a jak chcialabys zeby Cie zbadal w tak mlodej ciazy? To normalne badanie, ktore pewnie kazda z nas przeszla ok 6tc. Ja pierwsze przez brzuch mialam po 16tc. Wczesniej 2 dopochwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena [...] 19.07.07, 21:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
margot602 Re: badanie wziernik 19.07.07, 21:18 Nie, no chyba chodzi o zwykłe badanie ginekologiczne z użyciem wziernika. Hmm, z tego co pamiętam, to na tym etapie ciąży nie miałam badania z wziernikiem, jak już to zwykłe palpacyjne. Z wzierniikiem miałam dopiero teraz, kiedy ginekolog pobierał materiał do cytologii. Są różne szkoły, wiele lekarzy uważy, że we wczesnej ciąży nie należy zbytnio "grzebać" w pochwie, inni twierdzą, ze nie ma to żadnego znaczenia. Ja po prostu ufam mojemu lekarzowi i robię wszystko zgodnie z jego zaleceniami. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: badanie wziernik 19.07.07, 22:14 byłam badana z użyciem wziernika, dwa razy na początku ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: badanie wziernik 19.07.07, 22:56 Ja jestem badana przez wziernik na każdej wizycie - co 4 tygodnie. Jestem w 16tc i nie zaszkodziło to w niczym ;> Odpowiedz Link Zgłoś
velvet35 okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 20.07.07, 11:28 Pisze z Londynu. jestem w 12 tygodniu ciazy. dziewczyny, tutaj to jest nie do pomyslenia, zeby ktokolwiek grzebal podczas wizyty lekarskiej w ciele kobiety ciezarnej! Jest to mozliwe tylko wtedy, gdy podczas USG wyjdzie, ze sa jakies klopoty. To straszne jak sie w Polsce traktuje kobiety, rutynowo wklada sie w nia palce nie pytajac o zgode. Nie dajcie sie. Badanie palcami weykonuje sie tylko w krajach trzeciego swiata, gdzie nie maja USG. Takie badanie niczego nie daje, a tylko poniza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 20.07.07, 12:08 taak , ginekolog zmusza pacjentke do siadniecia na fotelu, przywiązuje ją do niego i na siłę pcha palce ...... i robi to zeby ponizyc pacjentke .. puk puk w czółko.. ja tam jestem spokojniejsza po kazdej wizycie jak mnie doktor przebada i sprawdzi czy wszystko ok. zresztą na USG nie wyjdą Ci grzyby i inne swinstwa ktore mozesz zlapac podczas ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_bee hahaha 21.07.07, 08:58 a co tobie lekarz moze wymacac? wymiary dziecka? lozysko przodujace? grzybice i inne swinstwa jak piszesz??? badanie, ogladanie, macanie nic w ciazy nie daje. lekarze was wola zbadac, zebyscie nie marudzily zze zaplacilysice a on nie bada? pewnie konowal!!! lateks, metal, plastik - nie wazne ze wysterylizowane lub jednorazowe to wszsytko sa ciala obce dla organizmu. nie da sie badajac wewnetrzne okreslic dlugosci szyjki macicy i tego czy sie skraca chyba ze sie ja mierzy w mm co wizyte i obserwuje zmiany - tego nie da sie zrobic badaniem - musi byc usg. jak ja mojej gin powiedzialam o szyjce to mnie wysmiala - powiedziala zze nie ma pojecia czy jest skrocona bo nie wie jak dluga byla wczesniej! ona czuje ze jedna kobieta ma dluzsza inna krotsza szyjke ale o ile, czy sa zmiany tego nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: hahaha 22.07.07, 00:35 Wymacac moze ulozenie dziecka oraz wymiary macicy i moze oszcowac wielkosc dziecka wlasnie. dzieki badaniu moze zobaczyc czy nie ma zakazenia (ciekawa jestem jak Ci robi wymaz jak tak nie chcesz sie dotykac) jednak wolę zaufać mojej lekarce która prowadzi moją ciążę oraz prowadziła kilka innych znajomych które szczęśliwie bez problemów urodziły i w razie czegos nie tak wysylala na badania niż Tobie i Twoim poglądom. Konowalem ona niejest. Nie obrazaj. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_bee Re: hahaha 22.07.07, 09:24 nie pisze ze lekarze ktorzy badaja co miesiac sa konowalami. i mowie o badaniu wewnetrznym ginekologicznym wziernikiem lub bez. jezeli twoja lekarka takim badaniem sprawdza wymiary macicy i ulozenie dziecka oraz wielkosc to twoja sprawa. tak mierzono to mojej mamie 30 lat temu i tak sie mierzy dzis w niektorych gabinetach. ja mam to wszystko okreslane i mierzone na usg. od zakazen, bakteri jest wymaz/cytologia. jak robie wymaz mam swiadomosc ze wszystko co mozliwe bedzie wykryte i temu sluzy badanie. ale jak mam robione badanie, ktore niczemu nie sluzy to po co? jak jest ingerencja w moj organizm ( a o tym byla mowa na poczatku watku - badanie wziernikiem we wczesnej ciazy) to wrecz nie chce miec takiego badania. ps nigdy sie nie dowiemy czy ciaze prowadzone przez ta lakarke byly tak udane, bo byly prowadzone przez nia, czy i tak by sie szczesliwie zakonczyly, gdyby te kobiety nie widzialy tej lekarki na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: hahaha 23.07.07, 07:59 w przypadku 2 ciąż które były problematyczne uwazam ze gdyby to był konował to by były duuuże problemy. Zresztą Ty w dziecka falami, ja wolę tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mikam99 Re: okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 20.07.07, 12:24 Do velvet35.Czy badanie palpacyjne jest potrzebne,czy nie to są różne szkoły,nie o tym chce pisać.Denerwuje mnie tylko ,jak ktos stwierdzo to jest ponizające,tamto jest poniżające,na to sie nie godzić ,na tamto,moze w końcu nalezy troche nabrac dystansu do życia?Nic w badaniu ginekologicznym nie ma przyjemnego,fakt,ale zeby zaraz poniżajace?A jak siedzisz z rozdziawioną gębą na fotelu stomatologicznym,nie 3 minuty,a np.30 i ktoś grzebie Ci w buzi ograniczając Twoje możliwości reagowania,to co ?Jesteś wtedy poniżana i upokarzana?Dziewczyny troche zastanowienia Odpowiedz Link Zgłoś
anet81 Re: okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 20.07.07, 12:52 Ja też do velvet35. Przestałas uprawiać sex w ciąży?? Nie? to powiedz mi, jak delikatne badanie wziernikiem może zaszkodzić bardziej niż przeciętny stosunek, który rzadko bywa delikatny? ja tam czuję się uspokojona, gdy podczas badania wziernikiem lekarz sprawdzi czy szyjka się nie skraca, czy nie mam żadnej infekcji - akurat ostatnio miałam - i gdyby nie badanie palpitacyjne, to do dzis bym się o tym nie dowiedziala, bo zadnych objawów nie zauważyłam. Na USG takie sprawy nie wyjdą. Jak większość emigrantów uwazasz pewnie, że wszystko co Polskie jest be... Polska medycyna jest na wysowkim światowym poziomie - a np. w dziedzinie leczenia raka na głowę bije Wielką Brytanię - którą raczej do Trzeciego Świata w tym względzie można porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 20.07.07, 13:46 Hehe... jeśli w Londynie mają usg stwierdzające stany zapalne, grzybicę i rozne infekcje to faktycznie... pogratulowac... w POlsce tego jeszcze nie ma No czyś Ty Kobieto na głowe upadla?? A w jaki sposob lekarz ma stwierdzić jakies nieprawidłowości, jeśli nie wlasnie zaglądając i dotykając?? Usg nie słuzy do wszystkiego. Dla mnie badanie ginekologiczne nie bylo nigdy i nie jest poniżające.... Odpowiedz Link Zgłoś
aga_bee Re: okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 21.07.07, 09:04 w londynie grzybice, infekcje, zapalenia sprawdzaja albo z moczu albo z wymazu i to samo robi moja gin w polsce. i nie po to zeby mnie nie ponizac badajac, tylko po to zeby badaniem nie zaszkodzic i go nie robic kiedy nie jest potrzebne. i tak samo robi gin mojej znajomej rowniez w polsce. naprawde nie trzeba wyjezdzac zeby miec sensowna opieke u lekarza, ktory nie uczyl sie w czasach, kiedy USG nie bylo dostepne i jedyne co mogl zrobic to "pomacac" i zajrzec. nawet jak mi musiala zrobic USG w 9tc to zrobila to w 1 minute i uprzedzila mnie o konsekwencjach w postaci poronienia!!!!!!! i nawet jak ja chcialam dluzej popatrzec na zarodek to absolutnie sie nie zgodzila. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 22.07.07, 00:20 spoko - to powiedz mi jeszcze jak Ci wymaz zrobiła.... Odpowiedz Link Zgłoś
paraply1 Re: okropne jak sie w Polsce traktuje kobiety! 20.07.07, 16:43 W takim razie wg ciebie szwecja tez nalezy do krajow trzeciego swiata, bo ciezarne bada sie tu rowniez przez wziernik. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: badanie wziernik 20.07.07, 11:47 Dobry specjalista powinien na kazdej wizycie przebadac kobiete ginekologicznie .Moj robi to co miesiac,tak samo jak usg. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: badanie wziernik 20.07.07, 12:49 Też nie widzę w badaniu ginekologicznym nic poniżającego.Na pierwszej wizycie było badanie wziernikiem a potem na 2po to by pobrać cytologię a potem tylko palpacyjnie mnie gin vbadał a robił to bardzo delikatnie wię c nie widzę w takim badaniu czegoś przerażającego. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: badanie wziernik 20.07.07, 12:59 Co za bzdury wypisujesz dziewczyno.A jak lekarz czy połozna odbiera poród i Ty leżysz z nogami rozłozonymi to co nie czujesz się poniżania?Przecież idą do lekarza zdaje sobie sprawę jak będzie wyglądać badanie. Ja tez czuję się bezpieczniej jak zostanę zbadana na fotelu.I tak jak napisała jedna z dziewczyn usg nie wykryje grzybicy,stanów zapalnych niemożliwe jest tez pobranie wymazów do badania.Ja sie cieszę że nie mieszkam w Londynie i mam tu lepszą opieką niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena [...] 20.07.07, 13:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena [...] 20.07.07, 14:29 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: ajs mam dla ciebie to martini ;) 20.07.07, 14:39 Ty myslisz, ze ja zawsze do Ciebie pisze? Napijmy sie razem - dobrze nam zrobi. Zalejesz robaka przez to, ze na czacie Cie nie chca podobno. A ja zrobilam wywiad i wszytskie Cie chca i zadna Cie nie zbanowala. Podobno system Cie nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: ajs mam dla ciebie to martini ;) 20.07.07, 15:39 na temat słuszności badania gin w ciąży już mi się nie chce pisać. po raz kolejny dowiedziałyśmy się,że wszystko co w UK jest super a to co w Polsce jest beznadziejne.to się już staje męczące,tym bardziej,że dużo dziewczyn mieszkających tam na stałe na czas ciąży przyjeżdża do polski,ew. na same badania,których w anglii właśnie nie ma. nie twierdzę,że badanie gin jest super przyjemne ale poniżające??a niby w jaki sposób?normalny i często jedyny sposób,żeby zbadać części ciała niedostępne dla oka(na pierwszy rzut).trochę dystansu. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena [...] 20.07.07, 16:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: ajs mam dla ciebie to martini ;) 20.07.07, 17:50 lukrecja34 napisała: > na temat słuszności badania gin w ciąży już mi się nie chce pisać. > po raz kolejny dowiedziałyśmy się,że wszystko co w UK jest super a to co w > Polsce jest beznadziejne.to się już staje męczące,tym bardziej,że dużo dziewczy > n > mieszkających tam na stałe na czas ciąży przyjeżdża do polski,ew. na same > badania,których w anglii właśnie nie ma. > nie twierdzę,że badanie gin jest super przyjemne ale poniżające??a niby w jaki > sposób?normalny i często jedyny sposób,żeby zbadać części ciała niedostępne dla > oka(na pierwszy rzut).trochę dystansu. No dokładnie. Niektóre dziewczyny zawsze swoje. Niemcy to też kraj trzeciego świata według Was? Bo mnie tam badali, jak leżałam w szpitalu i to nie raz. A to z tym ponizaniem to juz całkiem bzdura-co w przypadku jakiejs infekcji czy stanu zapalnego? Wtedy też sie nie dasz zbadać? A cytologia? Niektore(podkreslam-niektore)ruszyły się pierwszy raz poza swoją miedzę i zaraz się wypowiadają swiatowym tonem -" bo w świecie to to a tamto".Byłyście w kazdym kraju na świecie,że wiecie,gdzie badają a gdzie nie? Anglia to nie cały świat-są jeszcze inne kraje.Żeby się wypowiadać,jak jest na świecie trzeba by go najpierw poznać a nie się mądrowac na przykładzie jednego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena [...] 20.07.07, 18:02 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: ale poto jest forum ;) 20.07.07, 18:33 Tak, tak. Wtedy by to miało sens gdyby tu były opinie z kilku krajów. Ale teraz jest tylko Polska-UK. I to jescze Polska=wszystko straszne kontra Anglia= wszystko wspaniałe. Widziałas na pewno takie opinie jak:" w cywilizowanym świecie nie bada się we wczesnej ciązy" czyli w ANGLII nie bada się a w dzikiej Polsce tak. A prawda jest taka,ze w jeszcze kilku innych krajch europejskich poza Polską badanie jest na porządku dziennym. żeby sie wypowiadać,że "nigdzie poza Polską nie badaja kobiet w ciązy" trzeba by być w każdym kraju i się o tym osobiscie przekonać,prawda? a nie na podstawie jednego kraju budować zdanie o całym świecie. Mi nie przeszkadza,że ktos napisze"w Anglii uważa się,że badanie kobiet we wczesnej ciazy jest niewskazane" bo to jest zdanie neutralne ale już twierdzenie,że tylko głupie,zacofane Polki dają sobie grzebać w pochwie podczas badania i to ma swiadczyć o ich głupocie to gruba przesada. W końcu co kraj to obyczaj a takie wartosciowanie "na zachodzie jest wszystko cacy a u nas wszystko be" i jeszcze uważanie osob o odmiennym zdaniu za jednostki głupie i ciemne to juz tylko swiadczy o kompleksach. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: ale poto jest forum ;) 20.07.07, 20:16 sevilay napisała: > Tak, tak. Wtedy by to miało sens gdyby tu były opinie z kilku krajów. Ale teraz > jest tylko Polska-UK. W Kanadzie tez kobiety w ciazy nie badaja ginekologicznie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_bee Re: ale poto jest forum ;) 21.07.07, 09:21 jestem w uk, ale poniewaz zawodowo latam do pl co 3 tyg opieke mam pol tutaj pol tutaj i mam porownanie. nie mozna mowic o wyzszosci jednej opieki nad druga, tylko trzeba patrzec na konsekwencje. gdyby w wyniku marnej opieki w UK bylo wiecej poronien, wad urodzeniowych, zakazen, grzybic itd to wtedy by znaczylo ze ta opieka jest gorsza, a tak nie ma i badania sa na niekorzysc polski. ja mam porownanie do prowadzenia ciazy w 2 krajach i w uk jest mniej stresu a wiecej intymnosci. nie chodzi o to ze kobiety wszystkie sa glupie bo sie daja ponizac badaniem (dla mnie badabie gin nie jest ponizajace ani w sumie nawet nieprzyjemne) ale powiedzcie mi dlaczego wiele kobiet unika gina i wszelkie raki i choroby narz kobiecych ma zbyt pozno wykryte majac mniejsza szanse na wyleczenie? dlaczego wykrywalnosc raka narzadow kobiecych jest w uk wielokrotnie wyzsza niz w pl chociaz w pl tak czesto i chetnie sia badamy? otoz dlatego ze w uk kobiety sa badane z zachowaniem intymnosci. traktowane inaczej niz w polsce. jak w uk ktos mnie musi zbadac to 100 razy mi mowi co bedzie robil, po co, czemu to jest konieczne i czemu sluzy i jakie mama alternatywy (nie chodze do gina w anglii prywatnie). i nie tylko polki "daja sobie grzeba" w pochwie, tylko wszystkie kobiety na swiecie. natomiast polki godza sie na badania, porody bez zachowania intymnosci, a majc porownanie jak mozna to robic inaczej, wygodniej dla kobiety a jednoczesnie rownie bezpiecznie, osoby majace prownanie wkurzaja sie na to co sie dzieje w pl i stad te posty. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: ale poto jest forum ;) 22.07.07, 00:31 "ale powiedzcie mi dlaczego wiele kobiet unika gina i wszelkie raki i choroby narz kobiecych ma zbyt pozno wykryte majac mniejsza szanse na wyleczenie? dlaczego wykrywalnosc raka narzadow kobiecych jest w uk wielokrotnie wyzsza niz w pl chociaz w pl tak czesto i chetnie sia badamy? " po pierwsze sama sobie zaprzeczasz - albo unikamy gina albo często i chetnie sie badamy. po drugie w Anglii moze byc jednak większa swiadomość konsewkwencji nie chodzenia do lekarza. Tutaj niestety nie ma az tak duzej. po trzecie - jakie badania są na niekorzysc Polski? tego ze wiecej kobiet choruje na raka? a co ma to wspólnego z badaniem kobiety wziernikiem? czy palcem? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_bee Re: ale poto jest forum ;) 22.07.07, 09:10 ja pisalam w znaczeniu ze skoro tu na forum badanie to taki lajt i kazdy lata co miesiac, to skad tyle kobiet ktore go unika i jaki ma ku temu powod??? kobiet w pl nie choruje wiecej na raka narz kobiecych, tylko ze wiecej kobiet ma go wykrytego w tak pozniej fazie ze je zabija. na 100 chorych kobiet na raka, wiecej umrze w polsce bo za pozno poszly do lekarza. ciebie i tysica innych to nie dotyczy, bo sie badaja regularnie, ale ja znam bardzo duzo kobiet, ktore badan gin nie lubia, unikaja, krepuja sie i nie chodza regularni itd. gdyby mialy zapewnine max komfortu moze by tak nie bylo. dodam ze w anglii cytologia jest obowiazkowa 1 raz do roku. i to wystarczy zeby wykrywalnosc i statystyki uleczalnosci byly bardzo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: ale poto jest forum ;) 22.07.07, 00:44 Zdecydowanie sie z Toba zgadzam. Tez mieszkam w Anglii. Mam porownanie z 2 krajow. Nie uwazam, ze badanie jest ponizajace, bo w Polsce regularnie sie badalam. Jednak jak nie ma takiej potrzeby to po co to robic? Po prostu my Polki myslimy, ze trzeba dac sie zbadac bo tak juz jest. A to nie prawda. Jak bylam w Polsce i powiedzialam lekarce co mialam robione tutaj i co chce, zeby ona zrobila, powiedziala, ze nie ma takiej potrzeby skoro wszystko jest w porzadku. Jestem w 32 tc, nie bylam do tej pory badana ginekologicznie w ciazy. Cytologia byla ok, jak pojawily sie bakterie w moczu dostalam antybiotyk-juz jest ok. A jesli chodzi o sam porod - tj. bez porownania. Wszyscy pytali sie gdzie bede rodzic. Jak gdzie? Tutaj! Dziwi mnie, ze na temat tych badan pisza kobiety, ktore nie maja porownania. Upieraja sie, bo mysla, ze im wiecej zrobia badan, wiecej kasy na nie wydadza to beda zdrowsze. Taka nasza mentalnosc, latamy do lekarza z byle g.... a oni nas przyjmuja (szczegolnie Ci prywatni) bo maja z tego kase - jak to w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: ale poto jest forum ;) 22.07.07, 10:16 A jak Ci zrobili tą cytologię skoro Cię nie badali? Odpowiedz Link Zgłoś
24lena [...] 20.07.07, 16:33 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-laszczak Re: no trudno ajs ;) 21.07.07, 18:25 Hej Kobitki Ja jestem w 36tc i na ostatniej wizycie tydzień temu nadal byłam badana wziernikiem.......do tej pory było to dla mnie normalne...ale teraz zaczynam się zastanawiać???no fakt nie jest to przyjemne ale myslałam,ze tak ma być i nawet przez myśl mi nei przeszło sie pytac dlaczego tak a nie inaczej mnie bada????nie wiem czy to swiadczy o mojej"ciemnocie"czy poprostu wszystko mozna przezycpozdrawiam paaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: badanie wziernik 22.07.07, 23:04 Dziewczynki, badajcie sie regularnie i nie bedzie problemu, ze ktos "tam" zaglada w czasie ciazy Odpowiedz Link Zgłoś