Dodaj do ulubionych

witaminy w ciazy

01.08.07, 12:38

Obserwuj wątek
    • meggii791 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:40
      mam pytanie biore od samego poczatku materne 1xdziennie do tego kwas foliowy
      dodatkowo
      chcialam zapytac jak czesto powinno sie brac te witaminy-wiem ze sa wazne przez
      pierwsze 3m-ce ale jak czesto.ja biore raz dziennie ale czytam ze dziewczyny
      biora jedna co 2-3 dni.
      • justynka9914 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:43
        kwas foliowy powinno się brac 1 raz dziennie
        • meggii791 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:46

-justysia o kwasie to wiem ale nie wiem co z tam maretna
          mowia ze nadmiar witamin jest gorszy od niedoboru wiec dlatego prosze o rade
          -
          Magda
    • justynka9914 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:42
      witam przede wszystkim w pierwszych 4-ech mies.powinno sie brac kwas foliowy,a
      do tego witaminy dla kobiet w ciąży jest ich wiele ja brałam Prenatal i jestem
      zadowolona
      • nadiativoli Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:24
        Witaminy dla kobiet w ciąży nie są konieczne w pierwszych tygodniach ze względu
        na mały wydatek organizmu. Włąsciwie to mogą być nawet szkodliwe ze względu na
        niekorzystne działnie na płód witaminy A (w nadmiarze - a wspomniane preparaty
        zawierają dawkę kilkakrotnie przekraczającą normę). Teraz, latem, kiedy
        naturalnych witamin jest mnóstwo nie ma potrzeby brać materny czy prenatalu w I
        trymestrze. Najlepiej zapytaj lekarza lub w aptece.
        Pozdrawiam
      • katharina_29 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:29
        Kwas foliowy przez pierwsze trzy miesiące 1xdziennie.Potem brałam go
        jeszcze,ale dlatego,że brałam żelazo,a ono lepiej się wchłania w świetle kwasu
        foliowego.Z witaminami moja gin nie kazała przesadzać.Kazała jeść dużo warzyw i
        owoców.Dopiero w 7 miesiącu zaczęłam brać Falwit i to co drugi dzień.
    • inka774 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:28
      Witajcie.Przez dwa mce przyjmowalam kwas foliowy w trzecim zaczelam brac
      dodatkowo prenatal,lecz lekarz kazal mi prenatal odstawic skonczyc brac kwas i
      dopiero prenatal.Poniewaz prenatal tez zawiera kwas foliowy i ze za duzo witamin
      to tez nie dobrze.I jeszcze 7 tyg i bedzie synussmile
    • pati_234 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:31
      ja biore folik i feminatal od początku przez miesiąc miałam też przepisane
      żelazo (w końskiej dawce)z kwasem foliowym nie pamiętam jego nazwy ale czuje
      sie ok dziecko ok to to chyba ok smile
      • meggii791 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:36
        dziekuje od serduszka za rade
        pytam o te witaminki bo bioer je dziennie a z tego powodu ze nie mam kompletnie
        apetytu-moglabym nie jest caly dzien i sadze ze to b.nie dobrze
        cholernie zalezy mi na tym malenstwie i chce troszke go"podkarmic"tyle ze nie
        wiem czy te witaminki nie szkodza
        jestem w polowie 7TC
        • pati_234 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:40
          ja biore ten zestaw od 5 tc codziennie tak jak pisze na opakowaniu i lekarz mi
          nie zabronil
    • a.stalowa Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:35
      Nie bierz Materny ,bo urodzisz Mannawink))
      A tak powaznie materna zdaje sie ma tylko 400mg kwasu foliowwego,takze powinnas
      przez k0olejne 3 mc-e brac dodatkowo Folik 3xdzienniewink))
      • pati_234 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:44
        3 razy dziennie to nie za dużo?
      • pati_234 herbatki 01.08.07, 13:45
        a stosowałyście może jakieś herbatki dla kobiet w ciaży ostatnio odkryłam cos
        takiego w aptece ale nie kupiłam bo drogo 15zł jak za herbatke
      • orangeglow Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:56
        Zespół Ekspertów powołanych przez Ministerstwo Zdrowia zaleca stosowanie przez
        kobiety w ciąży 0,4 mg kwasu foliowego dziennie w celu zaspobiegania wadom
        wrodzonym cewy nerwowej
        poza tym Materna ma 400 mikrogramów a nie miligramów kwasu foliowego;
        na jakiej podstawie piszesz, że dziewczyna ma brać poczwórną dawkę w stosunku
        do zalecanej?
        • alpepe Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 14:25
          mnie lekarz powiedział, ze dawka zalecana to za mało i powinnam brać folik 3x
          dziennie i tak brałam w pierwszym trymestrze. Potem odstawiłam zupełnie, maternę
          biorę teraz co dzień lub co parę dni, jak mi się przypomni.
    • pati_234 jeszcze coś mi sie przypomnialo 01.08.07, 13:50
      zastanawiam się nad braniem Prenatalu DHA czy jakoś tak czy którajś z Was
      próbowała tego wynalazku?
    • blaszany_dzwoneczek Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 14:00
      Ja w ogóle nie biorę sztucznych witamin od początku ciąży, a jestem w 30tc, z
      wyjątkiem kwasu foliowego oczywiście. Wiele razy spotkałam się z opinią, że w
      pierwszym trymestrze te preparaty witaminowe są wręcz niewskazane. Zresztą
      słucham się w tym względzie mojej ginekolog, która nie zaleca mi dodatkowych
      witamin, bo wyniki mam dobre bez nich. A sezon teraz na warzywa i owoce, że
      naprawdę lepiej jeść naturalne witaminki niż te sztuczne.
      • gurgulka Re: witaminy w ciazy 02.08.07, 00:46
        Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Też nic nie łykam bo wyniki badań mam
        dobre, zresztą po witaminach strasznie mnie muliło, było mi niedobrze. Staram
        sie urozmaicać jedzonko i myslę że wystarczy.Jestem w 26 tyg. i oczywiście na
        początku łykałam kwas foliowy.
    • tulasie Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 20:24
      Witaminy dla kobiet w ciazy i karmiacych nie zawieraja duzej dawki wit. A. I
      dodatkowe dostarczanie jej w naturalnych produktach, zazywajac jednoczesnie
      syntetyczne witaminy dla kobiet w ciazy nie niesie ze soba ryzyka ze bedzie
      spozywalo sie jej za duzo. Dopiero spozywanie preparatu witaminowego dla kobiet
      w ciazy + branie syntetycznej witaminy A jest grozne bowiem organizm nie jest w
      stanie poradzic sobie z tak wielka iloscia witaminy.
      Co do sensu brani wit. dla kobiet w ciazy to oczywiscie wazne jest racjonalne
      zywienie (owoce, warzywa itd.)ale chocby sie stawalo na glowie nigdy nie uda
      sie skomponowac tak diety aby zawierala dokladnie to co organizm w danej chwili
      potrzebuje.
      Mieszkam w Szwecji i choc tutaj ogolnie prowadzi sie bardzo zdrowy tryb zycia
      (sporty, picie duzo wody, ekologiczna zywnosc)i zazywa sie bardzo malo lekarstw
      (wypisanie przez lekarza choremu antybiotyku graniczy z cudem) to kobiety w
      ciazy namawiane sa do spozywania syntetycznych zestawow witamin juz od poczatku
      ciazy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka