Dodaj do ulubionych

bakterie a ciąża

04.07.03, 13:51
Przez rok leczyłam się na stan zapalny pochwy: bakterie coli i faecalis.
Lekarz stwierdził, że nie ma już objawów klinicznych a uczucie pieczenia może
jeszcze potrwać. Chyba jestem w ciąży , czy te bakterie (jeżeli je mam, a tak
czuje) mogą być zagrożeniem dla wczesnej ciąży?
Proszę o odpowiedż.

Obserwuj wątek
    • kasia_mm Re: bakterie a ciąża 04.07.03, 14:38
      nie wiem czy cię to uspokoi - ale ja w 33 tyg ciąży miałam stwierdzone bakterie
      e-coli i zostały wyleczone antybiotykiem MONURAL (jedna dawka na tydzień) - i
      śladu po nich nie ma
      nie wiem co to za druga wymienianych przez ciebie bakterii - więc się nie
      wypowiadam o niej - zastanawia mnie tylko dlaczego aż przez rok leczono cię z
      ecoli??? w ciąży leczy się ją 2 tygodniową kuracją - a bez ciązy - wiem to na
      pewno - wystarczy tygodniowa!!
      • umasumak nie do końca jest tak 04.07.03, 15:20
        zastanawia mnie tylko dlaczego aż przez rok leczono cię z
        > ecoli??? w ciąży leczy się ją 2 tygodniową kuracją - a bez ciązy - wiem to na
        > pewno - wystarczy tygodniowa!!

Niestety nie jest tak do końca jak napisałaś. Ja byłam leczona w ciąży na
        e.coli i dopiero drugi antybiotyk podziałał, mimo że miałam robione badania
        posiewowe i był robiony antybiogram. Cała kuracja trwała u mnie około 1,5
        miesiąca, a wiem że niekiedy trwa znacznie dłużej. Ty miałaś szczęście, ale są
        przypadki że leczy się e.coli nawet dwa lata z marnym skutkiem, a to dlatego,
        że ta infekcja uwielbia wracać, no i oczywiście uodparnia się na kolejne
        antybiotyki. Niestety bywa tak, że nie daje żadnych objawów klinicznych. Tak
        było u mnie i to że wogóle dowiedziałam się że mam e.coli, stało się dzięki
        dociekliwości mojej pani doktor, która zainteresowała się tym, że w mojej
        cytologii jest zbyt dużo leukocytów, podczas gdy inne parametry w wyniku
        badania były w normie. Żeby dotrzeć do przyczyny leukocytozy skierowała mnie na
        posiew z pochwy oraz szyjki macicy, no i wtedy wszystko wyszło. Tak więc nie ma
        reguły.

Do autorki wątku: Infekcja nie leczona może być groźna i dla dziecka i matki.
        Zrób sobie badania posiewowe i jesli cos wyjdzie to działaj. Oczywiście nie
        sama tylko z lekarzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka