kid111 31.08.07, 10:10 Ile powinna wynosić temperatura kobiet w ciąży? Jestem przeziębiona i nie wiem czy temperatura jest spowodowana ciążą czy infekcją? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniqep Re: Temperatura w ciąży 31.08.07, 10:50 W 1 trymestrze 37st - 37,5 st. Potem juz raczej normalna ale ok 37 st jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
deigratia Re: Temperatura w ciąży 31.08.07, 11:02 Nie do końca jest tak jak pisze poprzedniczka. Poprzebudzeniowa temperatura ciała w ciąży (od mniej więcej zapłodnienia do 12 tc) powinna być wyższa od linii podstwowej, którą wyznacza się na podstawie wcześniejszych (przedowulacyjnych) temperatur. Absolutnie nie wszystkie kobiety w ciąży osiągają tempkę 37. Jeśli linia w danym cyklu (bo w każdym może być inaczej) jest na poziomie 36,6, to wystarczy zebrać 18 wyższych tempek od 36,6 i to oznacza ciążę. Mniej niż osiemnaście nie dowodzi ciąży i może być normalną fazą lutealną. A jeśli chodzi o gorączkę. Są kobiety, które podstawową temperaturę ciała mają niezależną od gorączki, ale to raczej rzadkość. Najczęściej temperatura ta jest właśnie zawyżona przez stan gorączkowy i nie nadaje się do interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
laura801 Re: Temperatura w ciąży 31.08.07, 14:30 mi gin kazał dopiero gnać do internisty jak będę miała 38 stopni, a temperaturę w ciąży mam taką jak zwykle około 35,5 Odpowiedz Link Zgłoś