aniesiak 16.09.07, 19:47 czy liczycie od terminu ostatniej miesiączki czy od zapłodnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezak25 Re: jak liczycie wiek ciąży? 16.09.07, 19:56 od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki, nie liczy sie od dnia zaplodnienia, bo zadna z nas nie jest w stanie stwierdzic kiedy napewno doszlo do niego. Lekarz tez bedzie liczyl od ostatniego dnia OM. Odpowiedz Link Zgłoś
mbober2 Re: jak liczycie wiek ciąży? 16.09.07, 20:06 no, trochę naciągane, ja dokładnie wiem kiedy mnie zapłodniono przy pierwszej ciąży i teraz. za to nie znam dokładnie pierwszego dnia ostatniej miesiączki. licząc od dnia zapłodnienia ciąża trwa 38 tygodni, bo owulacja średnio jest w środku cyklu czyli około 14 dnia od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniesiak Re: jak liczycie wiek ciąży? 16.09.07, 20:13 no właśnie, bo ja stosuje metody naturalne, które z dużą dokładnością określają kiedy jest owulacja i wiem kiedy mniej więcej doszło do zapłodnienia. I jest ok, tylko podobno pierwszy trymestr jest najbardziej niebezpieczny dla dzidziusia, należy wtedy unikać wielu rzeczy. Ja zastanawiam się kiedy skończy mi się I trymestr - jestem odpowiednio w 8tc i 10 tc. A w książkach jeśli opisują rozwój dziecka np. w 8 tc to chodzi o ciążę rzeczywistą (czyli od zapłodnienia) czy od ostatniej miesiączki? Przecież to w takiej wczesnej fazie duża różnica. Przepraszam, za tak być może naiwne pytania, ale to moja pierwsza ciąża i chciałabym być świadoma, co dzieje się z dzidzią. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jak liczycie wiek ciąży? 16.09.07, 21:06 W położnictwie liczy się ciąże zawsze od daty OM. Ginekolodzy nie biorą raczej pod uwagę datę zapłodnienia,bo jest mniej precyzyjna nawet jak stosujesz npr. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Aniesiak 16.09.07, 22:00 wejdz sobie na te strone i poczytaj, ze pierwszy tydzien ciazy jest jednoczesnie twoja ostatnia miesiaczka... twoja-ciaza.com.pl/czlowiek1.html Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jak liczycie wiek ciąży? 16.09.07, 22:23 Od daty OM. Żaden lekarz nie spyta cię nawet o termin zapłodnienia. Natomiast na swoje potrzeby jak najbardziej możesz liczyć od daty poczęcia, jeśli ją znasz. Ja też stosowałam npr, u mnie cykl w którym poczęłam był dłuższy o prawie tydzień (owu w 19dc) więc dodaję sobie 5 dni do terminu wg OM (co zresztą potwierdzają wszystkie USG), ale to tylko tak dla siebie. Oficjalnie liczy się od OM. Natomiast czytając niektóre tłumaczone z angielskiego książki, czy artykuły odnoszę wrażenie, że zwłaszcza w Stanach, liczą od zapłodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: jak liczycie wiek ciąży? 16.09.07, 23:50 moj ginekolog liczy wlasnie od daty zaplodnienia,bo ta data wlasnie zgadza sie caly czas z rozwojem dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoemi Re: jak liczycie wiek ciąży? 17.09.07, 11:12 W moim przypadku tez była owulacja spóźniona o tydzień. Pierwsze USG, które miałam w 4 tyg od przewidywanego (przeze mnie) zapłodnienia, wskazało wiek ciaży na 6 tyg. i dwa dni. To się dokładnie zgadzało z moimi obliczeniami, bo USG policzyło 4 tyg.od zapłodnienia + dwa od miesiączki (tak naprawdę od miesiączki były 3 tyg, ale standardowo się dodaje 2). I wiekiem z USG kieruje sie teraz mój lekarz i tak określa wiek ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś