iwonka50 25.09.07, 15:01 Cześć dziewczyny. Jestem po 2 cc z powodu zagrażającej zamartwicy. Teraz jestem w 3 ciąży. Poród siłami natury chyba już nie dla mnie, prawda? Czy ktoś może słyszał o porodzie naturalnym po 2 cięciach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaja_p Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 25.09.07, 15:07 podobno 2 cc to wskazanie bezwzględne do następnego cc. Zbyt duże ryzyko pęknięcia macicy. Ja teraz będę miała drugie cc. I też mam pytanie do ciebie: jak zniosłaś drugie cięcie? Czy szybcej stanęłaś na nogi? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 26.09.07, 09:21 Ja akurat 2 cięcie zniosłam trochę gorzej ale myślę, że to nie reguła. Po prostu bardziej bolał mnie brzuch po cięciu do tego stopnia, że ledwo wstałam na drugą dobę. Ale myślę, że może to zależeć od lekarza, który robi cięcie, jego kompetencji. Moja koleżanka na przykład zniosła 2 cesarkę lepiej niż pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Pewnik w 200 % :) 25.09.07, 15:43 Nie masz co marzyć o psn pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 25.09.07, 16:11 O to samo zapytałam moją lekarkę bo niedługo czeka mnie trzeci poród po dwóch cc. Odpowiedziała mi że już różne rzeczy widywała ale taki wariat który kazałby mi rodzić sn się chyba nie znajdzie. Tym bardziej że wskazania do cc są nadal te same jak poprzedno. Ale przedtem kolega- lekarz nastraszył mnie że to zależy od lekarza odbierającego poród, więc zakładam że i takie przypadki się trafiają Odpowiedz Link Zgłoś
gloria_ma Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 25.09.07, 18:21 Mój lekarz opowiadał mi, że przyjmował taki poród, ale że strasznie się bał (przedtem uzgodnili to wszystko z pacjentką). Standard zaś jest taki, że robią cc. Sam jestem po 2 cc i drugi poród był totalnie dramatyczny, bo właśnie pękała mi macica przy próbie psn. A to był drugi poród nie trzeci - ryzyko jest duże, więc chyba nie ma to sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 26.09.07, 09:23 Dziękuję za Wasze wypowiedzi. Tak w sumie myślałam ale się chciałam upewnić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwa_kobieta Do iwonka50 :)Ważne 26.09.07, 14:28 Moja droga na 200% będziesz mieć c.c.Napisz mi tylko proszę czy te dwa c.c co miałaś to były c.c klasyczne(czyli macica przcięta na kurczaka , a brzuch w poprzek) czy c.c poprzeczne (czyli macica przcięta w poprzek i brzuch w poprzek)?Ja teraz będe mieć w listopadzie drugie c.c klasyczne i powiedziano mi że po dwóch c.c klasycznych nie wolno już zachodzić w kolejną ciąże.Jestem załamana z tego powodu , ale muszę się z tą myślą oswoić że nasz synek będzie jedynakiem ( z poprzedniej ciąży nasza córcia żyła tylko 6 dni).Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę odpisz , jest to dla mnie bardzo ważne , bo może tak jak ja miałaś c.c klasyczne i nie ukrywam że byłoby to dla mnie "światełko" w tunelu Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Do iwonka50 :)Ważne 27.09.07, 10:42 Nie kochana. Nie miałam cięć klasycznych tylko poprzeczne metodą Phannestiela (czy jakoś tak, w kartach wypisu mam tak napisane). Ale mogę Cię pocieszyć, że pracowałam z kobietką, która miała 3 cięcia klasyczne, po których podwiązali jej jajowody a ona mimo wszystko zaszła w 4 ciążę i ją normalnie donosiła. To jest dopiero organizm. Wiesz, ja słyszałam, że przy klasycznym cięciu - 3 cięcia to dopuszczalna granica. Myślę, że koniecznie powinnaś się skonsultować z innym lekarzem, bo na temat cesarek co lekarz to inne zdanie. Ja na przykład ostatnio spotkałam się z opinią lekarza, że po 2 cesarkach można próbować rodzić naturalnie, stąd moje pytanie w tym wątku. A lekarz od tej opinii pracuje w ośrodku klinicznym o III stopniu referencyjności w moim mieście (Białystok). Także moim zdaniem chcieć to móc. Ja jakbym się uparła, też mogłabym próbować rodzić naturalnie. Ale nie będę sie upierać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwa_kobieta Re: Do iwonka50 :)Ważne 27.09.07, 12:21 Dzięki za wiadomość.Czyli jest jakaś nadzieja na drugie dziecko- zobaczymy co życie pokaże.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chubus cześć!mam taka samą sytuacje 27.09.07, 13:49 i wiem ,że niestety czeka mnie kolejne ciecie,zwłaszcza,że między ostatnim będą niecałe dwa lata różnicy.kilku lekarzy mi powiedziała,ze to nieuniknione a zreszta nie wyobrażam sobie naturalnego porodu))) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwa_kobieta Re: cześć!mam taka samą sytuacje 27.09.07, 15:48 Napisz mi proszę jakie miałaś cięcie:czy c.c klasyczne czy c.c poprzeczne?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Do Iwonka i innych:) 27.09.07, 16:24 Iwonka, ta kobieta, której podwiązali jajowody - czemu to zrobili? na jej prosbę? Pytam, bo znajoma lekarka powiedziała mi, żebym przed trzecim cc, na które czekam, głośno powiedziała, że nie życzę sobie podwiązania, bo czasem ręka lekarza sama świerzbi. Myślicie, że tak trzeba? Słyszałyście o przypadkach, gdy lekarz bez pytania wykonał taki zabieg przy okazji cc? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Do Iwonka i innych:) 28.09.07, 13:48 > Iwonka, ta kobieta, której podwiązali jajowody - czemu to zrobili? na jej > prosbę? Tak na 100 % nie wiem bo już nie pracuje u nas i nie mam jak zapytać ale wydaje mi się, że było to rutynowe postępowanie z racji przebytych 3 cięć ale pionowych a więc bardziej grożących rozejściem się macicy niż poziome. Było to jeszcze w latach 80-tych, więc było też trochę inne podejście do tematu. Teraz w większości wykonuje się cięcie poziome więc i konieczności sterylizacji przeważnie nie ma, chociaż mi akurat lekarz powiedział, żebym sie zastanowiła. Akurat o przypadku, że lekarz bez pytania wykonał podwiązanie nie słyszałam. Myślę, że raczej nie powinien tego zrobić, chyba, ze sytuacja będzie tego naprawdę wymagała. Warto na pewno o tym porozmawiać z lekarzem, który będzie wykonywał cięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Do Iwonka i innych:) 29.09.07, 17:04 tebacha napisała: > prosbę? Pytam, bo znajoma lekarka powiedziała mi, żebym przed trzecim cc, na > które czekam, głośno powiedziała, że nie życzę sobie podwiązania, bo czasem ręk > a > lekarza sama świerzbi. Chyba żartujesz, naprawdę tak mówiła? To chyba nie możliwe, przecież szpital by chyba z torbami poszedł gdyby za coś takiego go pozwać, nie mówiąc już o paragrafie na "pozbawianie płodności" (kretyńskim zresztą, bo bez opcji "na własne życzenie). PS. A może chodzi o przypadki kobiet "z marginesu" albo bardzo ubogich? Faktycznie, potrafię sobie wyobrazić, że lekarz może uważać, że "ma prawo", a "taka" mu przecież nic nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ksiazek dziewczyny..szczesliwa.kobieto.. 27.09.07, 16:43 ja miałam 2 cc (03.2004 i 10.2005),a w lutym 2008 czeka mnie 3-cie cc (zobacz suwaczki).Moje 1-sze dziecko nie żyje (miał wrodzoną wadę serduszka).Wiktorek jest zdrowym prawie 2-latkiem..Oba cc fizycznie zniosłam bardzo dobrze. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwa_kobieta Re: dziewczyny..szczesliwa.kobieto.. 28.09.07, 15:06 Rozumiem jaki koszmar przeżyłaś.Mi w tamtym roku zmarła córeczka (żyła 6 dni -była zdrowa).Piszesz że miałaś 2 c.c , ale jakie?Napisz mi proszę czy miałaś 2 c.c klasyczne czy poprzeczne? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwa_kobieta To pytanie wyżej napisane jest do mari.ksiazek 28.09.07, 15:09 Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ksiazek szczęśliwa.kobieto..wiesz że ja nawet nie wiem .. 28.09.07, 19:25 jakie ja miałam te cięcia...muszę zapytać lekarza..wizytę mam 6.10.Dam ci znać Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: szczęśliwa.kobieto..wiesz że ja nawet nie wie 28.09.07, 19:28 Możesz znaleźć wypisy ze szpitala. Tam będzie napisane jakie miałas cc. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ksiazek w 2-im wypisie ze szpitala mam napisane: 29.09.07, 07:53 "Laparotomia III sposobem Cohena.Cięcie cesarskie przezotrzewnowe poprzeczne w dolnym odcinku". To znaczy że jakie ja miałam to cięcie? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: w 2-im wypisie ze szpitala mam napisane: 29.09.07, 10:50 Czyli miałaś poprzeczne,a nie klaszyczne. Powinnaś miec bliznę tuż nad łonem i poprzeczna blizna Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
deigratia Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 29.09.07, 17:32 Była u mnie kilka dni temu koleżanka, świeżo upieczona pani doktor, która wakacje od kilku lat spędzała w Wielkiej Brytanii m.in. praktykując na ginekologii. Na moje pytanie o 2 cesarki wykluczające poród naturalny uśmiechnęła się kręcąc głową. Twierdzi, że wszystko już widziała, także porody sn po dwóch cc. Druga sprawa to podwiązanie jajowodów. Ja słyszałam o historii, gdzie jeden lekarz stanął nad drugim i powiedział, żeby ten drugi się nie ważył (bo tego chyba świerzbiły paluchy). To była 3 cc. Kobieta żadna patologia. Opowiadała mi to osoba, która współpracuje z pierwszym z tych lekarzy. Szpital w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 29.09.07, 20:00 deigratia napisała: > Była u mnie kilka dni temu koleżanka, świeżo upieczona pani doktor, która > wakacje od kilku lat spędzała w Wielkiej Brytanii m.in. praktykując na > ginekologii. Na moje pytanie o 2 cesarki wykluczające poród naturalny > uśmiechnęła się kręcąc głową. Twierdzi, że wszystko już widziała, także porody > sn po dwóch cc. Ostatnie wytyczne (2007) brytyjskiej Krolewskiej Akademii Położnictwa i Ginekologii (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) mówią, że kobiety po dwóch CC bez komplikacji z cięciem dolnym poprzecznym w ciąży bezproblemowej, rodzące o czasie, które uzyskały dogłębną pełna konsultację informacje od położnika-specjalisty, mogą być kandydatkami do zaplanowanego porodu SN. Natomiast po trzech cięcia SN są uznane za przeciwskazane. Tu źrodło: (ang.) www.rcog.org.uk/resources/Public/pdf/green_top45_birthafter.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 29.09.07, 20:41 Ale my żyjemy w Polsce,a nie w Wlk.Brytanii i to jest różnica. Patrzmy na realia tutejsze Pzdr.GOsia Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 29.09.07, 20:48 malgosiek2 napisała: > Ale my żyjemy w Polsce,a nie w Wlk.Brytanii i to jest różnica. > Patrzmy na realia tutejsze No, oczywiście. Ja tak głównie informacyjnie. Ale byc może to oznacza, że jakby długo i dobrze poszukać, to i u nas by się znalazł szpital i lekarz, który by na to poszedł? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 29.09.07, 20:52 Oj nie przypuszczam,aby któryś z lekarzy tak zaryzykował,ale ogólnie masz rację,że moze i u nas kiedyś tak będzie właśnie. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Czy po 2 cc trzecie to juz pewnik? 30.09.07, 13:48 Koleżanka robi specjalizację z ginekologii w Szpitalu Klinicznym w Białymstoku (gdzie mieszkam)i twierdzi, że u nich takie porody się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś