monalisa.pl 08.10.07, 18:16 czy sa tutaj mamy z wadami serca (lub arytmią - ale to juz nie wada serca) ktorych ciaza przebiegala normalnie i urodzilo sie zdrowe dziecko --->bez zadnych problemów z serduszkiem w brzuszku i juz po ur? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asik_cz Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 08.10.07, 18:47 Ja mam arytmię (skurcze dodatkowe nadkomorowe), ostatnio częstoskurcze 180 uderzeń/minutę przez dwie godziny. To moja czwarta ciąża, poprzednie bezproblemowe, porody fizjologiczne. Dolegliwości sie wprawdzei w ciaży nasilają, ale nie stanowiły u mnie zagrożenia dla dzieci. Wszystko zależy od rodzaju wady. Koniecznie skonsultuj sie z kardiologiem Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 08.10.07, 18:52 juz jestem po konsultacji kardiologicznej (raz w roku robie profilaktyczne badania itp a teraz w ciazy czesciej - jestem panikara hehe)i nie ma przeciwskazan do porodu SN itp ale chcialam poznac opinie mam ktore to fizicznie maja i ur zdrowe dzieci dziekuje Ci za odp Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 08.10.07, 19:57 To, ze mama ma wadę serca nie oznacza, że będzie mieć ją dziecko! To raczej nie jest przyczyna genetyczna, dziedziczna (tylko czynniki środowiskowe lub świeże mutacje- ale na nie nie mamy wpływu, a prawdopodobieństwo powtórzenia u dziecka tej samej mutacji jest bliskie 0). No, ale teraz z własnego podwórka. Znam panią, która z ubytkiem w przegrodzie międzyprzedsionkowej urodziła dwoje dzieci, jak najbardziej zdrowych. Koleżanka z racji nadczynności tarczycy ma tachykardię i z dzidzią też jest ok. Ja też mam tachykardię, ale o dzidzia dopiero się staram- ale nie boję się o jego serduszko. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 09.10.07, 14:56 Ja mam niedomykalność zastawki mitralnej, mam nadzieję, że dzidzia urodzi się zdrowa. jestem w 17tc. Nigdy nie brałam leków ani nie miałam dolegliwości w związku z wadą serca. Raz do roku robię badanie kontrolne. W ciązy jeszcze nie byłam, mam iść mięzy 20 a 30 tc. Moja siostra ma taka samą wadę. Lekarze stwierdzili, że każde dziecko moich rodziców będzie ją miało. Ciekawe, bo u nich żadnych wad nie wykryto, więc skąd ta dziwna diagnoza dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 09.10.07, 16:09 Czasem jest tak, ze rodzice są tylko nosicielami jakiejś wady, a sami nigdy nie będą chorzy. Za to przekazują chorobę swoim dzieciom (ryzyko wynosi 25%, wiec nie każde dziecko automatycznie będzie chore). Ty też najprawdopodobniej nie przekażesz wady swojemu dziecku- chronią je zdrowe geny Twojego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 09.10.07, 15:04 mona, nie wiedzialam, ze masz wade serca. trzymam za was kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
mela2811 Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 09.10.07, 15:37 Ja mam niedomykalność jednej zastawki i tachykardię zatokową. Obecnie jestem w 34 tc, wszystko przebiega prawidłowo, przeciwskazań do porodu sn nie ma. Co miesiąc robię kontrolnie Holtera. Ewentualnie będę musiała zacząć brać beta blokery gdyby mi się arytmia pogłębiła. Ale może uda się dotrwac do końca ciąży bez tego. A to już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
lidiam1 Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 21.01.08, 12:58 witam gdzie jest forum albo wątek mam z wadami serca? Pół roku temu pisałam to, było to rozbudowany wątek i nie moge go znależć. Będę wdzieczna jesli ktos podpowie. pozdrawiam Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz do lidiam1 21.01.08, 18:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=35793656Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pati291 Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 21.01.08, 13:45 Ja mam niedomykalność zastawki mitralnej. 2004 roku miałam ostani bardzo silny atak bólu. Teraz jest dobrze. W środę idę na echo serca czy wada się nie powiększyła. Konsultacje mam zalecone na początku i końcu ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
quajp Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 21.01.08, 20:49 u mnie tez niedomykalnosc zastawki i tachykardia-obie ciaze pod tym wzgledem jak najbardziej prawidlowe. wskazanie do cc z zupelnie innego powodu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gata19 Re: wada serca = zdrowa ciaza i zdrowe dziecko? 21.01.08, 21:18 Wypada mi przedni płatek zastawki mitralnej z falą zwrotną IIst. Musiałam odstawić beta-bloker z uwagi na ciążę. Jak odstawiłam od razu pojawiła się tachykardia. Ogólnie czuję się średnio, ale nie najgorzej. Kardiolog powiedziała, że ciąża uspokoja kardiologicznie organizm, tonizuje i wycisza i że powinno być spoko, cokolwiek miała na myśli... staram się w to wierzyć. W ciąży beta-blokery są zabronione. Czekam więc z ustęsknieniem jeszcze 3 tyg. kiedy zacznie się II trymestr i będę mogła brać bloker kanału wapnia. Dzidzia na razie jak najbardziej zdrowa, ruchliwa, szybko rośnie, serducho ma jak dzwon. Odpowiedz Link Zgłoś