kid111 29.10.07, 12:02 Jak rozpoznać kiedy dziecko ma czkawkę, a kiedy po prostu rusza się? Czytałam o skurczach Braxtona- czy można je pomylić z ruchami dziecka? To mój 25 tc i będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andi563 Re: Ruchy 29.10.07, 12:10 na pewno nie da się pomylić zwykłych ruchów z czkawką; mój mały ma codziennie czkawkę i wtedy czuję takie delikatne regularne podskakiwanie w dole brzucha, bo jest już bardzo nisko główką w dół Odpowiedz Link Zgłoś
kid111 Re: Ruchy 29.10.07, 19:12 Z tego wynika, że malutka ma czkawkę codziennie miedzy 9 a 10. Czy to nie za często? Zawsze czuję ruchy/czkawkę tylko z jednej strony- dziwne. Jak odróżnić ruchy od skurczów? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia0023 Re: Ruchy 29.10.07, 19:32 na tym etapie ciąży ruchy zazwyczaj sa przyjemne.Przy skurczach nieprzyjemnie twardnieje brzuch.Około 38 tc mnie trochę bolały Odpowiedz Link Zgłoś
wwwsiedlce Re: Ruchy 29.10.07, 19:49 jesli chodzi o czkawke to jest to raczej delikatne regolarne "podskakiwanie" malenstwa, u mnie to jest na dole brzucha bo maly jest juz dosc nisko u ciebie moze byc w innym miejscu, a skurcze to poprostu twardnienie brzucha od dolu w gore wiec nie da sie tego pomylic z ruchami Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Ruchy 30.10.07, 12:40 Moj Olaf mial czkawke pare razy dziennie, w dodatku taka dluga, casem i przez pol godziny, juz mnie tym wkurzal czasami Nie da sie jej pomylic z ruchami a tym barzdiej ze skurczami. Jak brzuch zrobi Ci sie twardy jak kamlot to bedzie skurcz - malo przyjemne ale idzie przywyknac. Milych obserwacji (ja sie juz nie moge doczekac ruchow dziecka, a to dopiero 13tc) Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: Ruchy 30.10.07, 13:01 dokladnie tak jak pisza dziewczyny, nie da sie pomylic czkawki, czy ruchow dziecka ze skurczami. Skurcze sa bardzo nieprzyjemne, brzuch robi sie twardy. Co do czkawki to moje dziecie ma ja srednio raz dziennie - tak rytmicznie wtedy podskakuje. No a ruchy to nieraz (no u mnie to juz zawsze widac ) widac golym okiem - jak brzuch sie unosi w tym czy innym miejscu. Albo co gorsza, czuc np. jak kopie swoimi malymi girkami w pecherz mamusi (moj dzic jest ulozony obecnie posladkowo). Odpowiedz Link Zgłoś
kid111 Re: Ruchy 31.10.07, 11:03 Od którego tygodnia mam liczyć ruchy dziecka? Jak to robić? Czy czkawkę mam liczyć jako jeden ruch czy każdy z osobna? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: Ruchy 31.10.07, 11:40 mi moj gin powiedzial, ze ruchy moge powoli zaczac kontrolowac (jestem w 30tc), a mam to robic od 9.00-21.00, jesli tych ruchow bedzie 15-20 lub wiecej to ok, ale jesli bedzie ich mniej niz 10 to mam sie do niego zglosic natychmiast. No coz, czkawka to raczej mimowolny ruch dziecka, nie liczylabym jej. Nie wiem, moze ktos bedzie wiedzial lepiej, nie zastanawialam sie nad tym, bo moj maly rusza sie jak szalony o swoich stalych porach, wiec jestem spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś