Dodaj do ulubionych

Pytanie: HSG a okres płodny

06.12.12, 17:27
Dziewczyny, mam pytanie. Na 19.12 mam termin HSG. Teoretycznie wypada to u mnie na początku dni płodnych (tzn. pierwsze dni śluzu płodnego), ale do samej owulacji powinno zostać jeszcze około 4-5 dni. Czy w takim wypadku owulacja będzie zaburzona? I czy w ogóle jest możliwość współżycia praktycznie od razu po hsg?
Obserwuj wątek
    • teligo Re: Pytanie: HSG a okres płodny 06.12.12, 17:59
      Niektórzy lekarze uważają, że jeśli HSG jest wykonywane przy użyciu RTG, to powinno się w tym cyklu zrezygnować z prób zajścia w ciążę. Jeśli to sono-HSG, to nie ma takiej konieczności. W moim przypadku badanie przyśpieszyło owulację, miałam mieć ją po 5 dniach, a miałam po 2, miałam zakaz współżycia w czasie plamień, więc "nie skorzystaliśmy" z tej owulacji.
      • njut Re: Pytanie: HSG a okres płodny 07.12.12, 14:26
        Ja miałam HSG tuż po @ i miałam owu, nie musieliśmy tracić cyklu mimo iż używany był RTG. Natomiast czytałam o przypadkach kiedy HSG w środku cyklu zaburzało owulację, więc lepiej nie ryzykować i umówić się we wczesniejszych dniach cyklu.
    • kleo51 Re: Pytanie: HSG a okres płodny 08.12.12, 14:29
      A ja miałam HSG robione w 11 dc i w tym samym cyklu zaszłam w ciążę. Nie wiem, czy HSG opóźniło owulację, bo tego cyklu nie monitorowałam, ale wydaje mi się, że w moim przypadku to nie miało najmniejszego wpływu. Miałam obawy, czy starać się w cyklu z HSG, ale moja gin powiedziała, że nie ma żadnych przeciwwskazań, bo rentgen nie naświetla pęcherzyka. Wręcz przeciwnie - zaleciła starania od razu, bo w cyklach po HSG szansa na poczęcie wzrasta.
      • zkat Re: Pytanie: HSG a okres płodny 30.12.12, 21:33
        Ja miałam HSG w 10 dniu cyklu. Podejrzewam, że dwa dni później już byłam w ciąży... smile
    • alicia10 Re: Pytanie do autorki posta. 30.12.12, 22:24
      Czy do HSG konieczne jest badanie posiew z pochwy i cytologia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka