Dodaj do ulubionych

TSH a ciąża

14.12.07, 21:52
Dziewczyny, co myślicie o TSH 2,21 ? Móg gin. mówi, że jest ok, ale
jednak trochę mie niepokoi. Jestem w ciąży 6t.1d.
Obserwuj wątek
    • marenika Re: TSH a ciąża 14.12.07, 23:35
      Masz bardzo dobre TSH! ja teraz tez robiłam kontrolne i mam 2.2 a jestem po
      operacji i po usunięciu prawie całej tarczycy i biorę od 4 lat hormony tarczycy.
      Mam temat TSH w małym paluszku, więc możesz mi wierzyć, że wszystko jest
      ABSOLUTNIE W PORZąDKU!!! Słuchaj lekarza i nie nakręcaj sie niepotrzebnie!
      Pozdrawiam!
      • sylwcia77 Re: TSH a ciąża 14.12.07, 23:57
        Dzięki Ci za te słowa! Zaczynam naprawdę fiksowac. Straciłam już 2
        ciąże i nie mogę uwierzyc, że tym razem się powiedzie. Zaczęłam
        szukac informacji na temat poziomu tsh i znalazłam wypowiedzi, że w
        ciąży najbezpieczniejszy poziom to 1 do 1,5. W każdym razie
        przestaję śledzic tą sprawę, niepotrzebny stres nie jest teraz dla
        mnie wskazany.
        Pozdrawiam!
    • kag0oo Re: TSH a ciąża 16.12.07, 01:24
      To tsh 1 - 1,5 rzeczywiście jest najlepsze, ale to wynik książkowy. Nie ma sie
      co przejmować. Twoje jest w normie i jest bardzo dobre. Moja p. endokrynolog
      twierdzi, że duży wpływ na prawidłowy wynik ma także dobre samopoczucie. Więc
      nie martw się tylko ciesz się ciążą. Powodzenia
      • sylwcia77 Re: TSH a ciąża 16.12.07, 11:33
        Dzięki kag0oo smile
        • miuzik-251 Re: TSH a ciąża 02.01.08, 19:23
          Witam radzę robić wyniki co miesiąc zwłaszcza w tych pierwszych tyg.
          ciąży i być pod stałą kontrolą (prócz ginekologa)-konkretnego
          specjalisty endokrynologa w ciąży tsh musi być w górnej normie, a
          ft4 w normie . Polecam do poczytania forum "NADCZYNNOŚC
          TARCZYCY.POCIESZCIEsmile"
          • kasiapro1 Re: TSH a ciąża 02.01.08, 19:36
            Endokr.powiedzial mi ze tarczyca reguluje sie do ok. 20 tyg.Na
            poczatku probuje walczyc, i odrzucic ciaze dlatego tak wazne sa
            regularne wizyty.ja chodze co miesiac,w poprzedniej ciazy na
            poczatku tez mialam kiepskie wyniki
            • aniaresz Re: TSH a ciąża 02.01.08, 21:28
              Tarczyca u dziecka kształtuje sie w 12 tyg ciąży. Ale warto co miesiąc to TSH sprawdzać. Bierzesz jakieś leki czy taki wynik jest bez leków? \jeżeli bez leków to myślę że jest super!!!!!!!!!!! Pracuje prawidłowo!
              • sylwcia77 Re: TSH a ciąża 02.01.08, 21:34
                Bez leków - wynik tuż przed ciążą. W najbliższych dniach ponownie
                skontroluję.
                • miuzik-251 Re: TSH a ciąża 06.01.08, 12:39
                  Nie wiem co miałas za bardzo na myśli że ths reguluje się do 20
                  t.c., a po tym okresie juz nie ?!(jeżeli wyniki sa ok to pewnie
                  stała dawka jaka wcześniej sie przyjmowało )Ja jestem w 27 t.c. i
                  wpadłam w niedoczynnośc mimo, iż na samym początku wyniki były super
                  lekarka zwiekszyła mi dawkę 1-2x w tygodniu , a mimo to
                  niedoczynnośc . Także radzę udac się mimo wszystko do lekarza nawet
                  jeśli wyniki sa nienaganne. pozdrawiam
                  • sylwcia77 Wyniki pogorszyły się!! 08.01.08, 14:16
                    Dziewczyny, jestem zdołowana..
                    Dziś odebrałam wynik TSH i wynosi 7,6 ulU/ml !!
                    Skąd ten skok? Przecież jeszcze 4 miesiące temu było 2,21!
                    Naczyłałam się już trochę o niedoczynności i strasznie martwię się o
                    Bąbelka sad
                    Poradźcie proszę, co robic, jakie są Wasze doświadczenia?
                    Jutro mam wizytę u mojej ginekolog i endokrynolog, rano oznaczę też
                    FT3 i FT4.
                    Pomóżcie...
                    • marenika Re: Wyniki pogorszyły się!! 08.01.08, 22:42
                      tylko spokojnie! wyniki rzeczywiście nie są zachęcające, świadczą o
                      niedoczynności, ale na razie jeszcze nie takiej dużej! na pewno endokrynolog
                      zapisze ci tabletki, którymi będziesz musiała uregulować tarczycę. Bierz je
                      regularnie i według zaleceń a na pewno wszystko wróci do normy. Teraz po prostu
                      musisz co miesiąc robić badania i kontrolować wyniki. Dla dziecka twoja tarczyca
                      ma znaczenie do końca trzeciego miesiąca ciąży, bo później ma juz swoją. Więc
                      jeśli jesteś juz w czwartym miesiącu to tym bardziej sie nie denerwuj, bo Twoje
                      nerwy bardziej zaszkodzą dziecku! Głowa do góry!!! Rób jutro badania, idź do
                      lekarzy i daj znać co Ci poradziły!
                      pozdrawiam!!!
                    • marenika Re: Wyniki pogorszyły się!! 08.01.08, 22:46
                      nie doczytałam wcześniej, że jesteś w pierwszym trymestrze! Ale i tak
                      podtrzymuje moja opinię, że lekarz lekami wszystko doprowadzi do normy i
                      dzidziusiowi nic nie grozismile Uśmiechnij sie i zawierz lekarzom a na pewno
                      wszystko będzie dobrze! to jeszcze nie jest tak duża niedoczynność, żeby nie
                      dało jej sie zahamować! a wzięła sie najprawdopodobniej z tego, że dzidzia
                      ciągnie od ciebie hormony tarczycy a twoja osłabiona tarczyca sie nie wyrabia!
                      Będzie dobrze! jeszcze raz pozdrawiam!
                      • sylwcia77 O co chodzi? 10.01.08, 18:42
                        Dziewczyny, to chyba dobre wiadomości - fT3 i fT4 mam w normie! Jak
                        to możliwe, że tsh tak skoczyło, a fT3 i fT4 są ok? Jutro rano pędzę
                        do endokryniloga i mam nadzieję, że wszystko się ułoży smile
                        Dziękuję Wam za wsparcie smile Pozdrawiam
                        • julia56 Re: O co chodzi? 10.01.08, 19:25
                          To, że ft3 i ft4 są w normie nie ma większego znaczenia. Liczą się
                          proporcje. Tsh też jest b. ważne. Jesteś w niedoczynności. Ja po
                          operacji wycięcia jednego płata tarczycy (w 4tc) miała tsh 5 i był
                          to powód do natychmiastowego podania leku. Myślę, że Ty też
                          zaczniesz od razu jakieś leki brać. I kontroluj tsh, ft3 i 4 co dwa
                          tygodnie. Do 20tc tak jest bepiecznie. Mój doktor tak mówi, a to
                          doskonały endokrynolog. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka