dziobek6 15.12.07, 17:39 Kochane jestem w 15tyg ciazy.Mam dwie opcje podrozy(a musze jechac).Czy lepiej leciec samolotem 2godz,czy jechac autem(jako pasazer)1300km.Boje sie leciec ale to chyba lepsze rozwiazanie?Jak myslicie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smolkowicz_a Re: Jaka podroz wybrac???? 15.12.07, 17:43 Ja w 16 tyg. jechałam samochodem 1700km. Wybrałam samochód, bo bałam się zmian ciśnienia w samolocie, poza tym nawet nie będąc w ciąży nie przepadałam za lataniem. Jadąc samochodem zawsze można się zatrzymać, zrobić postój itd. Myślę, że wszystko zależy od twojego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Jaka podroz wybrac???? 15.12.07, 17:56 Ja bym poleciala,mimo wszystko lepej bym zniosla podroz. Ps. latani w ciazy nie jest niebezpiczniejsze niz jazda po dziurawych drogach. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kat_maj Re: Jaka podroz wybrac???? 15.12.07, 18:49 radze zapytać lekarza; w [ierwszej ciąży jechałam w 26 tc do uk - lekarz odradzał lot; wracałam na 3 tyg przed porodem - też samochodem tylko z częstymi postojami i 3 dni w sumie; Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Jaka podroz wybrac???? 16.12.07, 10:44 Stanowczo samolot, ale zapytaj jeszcze lekarza najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chubus Re: Jaka podroz wybrac???? 16.12.07, 10:51 Samolot. ja w sobotę lecę w sumie 13 h z przesiadka(powrót za 2 tyg) i lekarz nie ma zastrzeżeń. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jo-75 Re: Jaka podroz wybrac????- dziobek6 16.12.07, 10:54 leciałam w 18 tyg 4x po ok 1,5h i bylo wszysko w należytym porządku. pamiętaj, żeby pić dużo wody i rozprostować nogi, ale przede wszytskim zapytaj lekarza czy widzi jakieś przeciwskazania Odpowiedz Link Zgłoś
sana Re: Jaka podroz wybrac???? 16.12.07, 11:52 Ja też zdecydownaie wybieram samolot. Lekarz powiedział mi, że w I i II trymestrze nie ma żadnych przeciwwskazań. Pytałam też o bramki na lotnisku. Według mojego lekarza wcale nie są szkodliwe bo to nie jest rentgen ale czujnik metalu i jego "promieniowanie" nie jest szkodliwe(przez aparat rentgenowski przechodzi tylko bagaż). Tak daleka podróż samochodem może Ci bardziej zaszkodzić i wymęczyć, niż zmiany ciśnienia w samolocie. Chyba, że lot jest dla Ciebie bardzo dużym stresem - wtedy odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
panixx Re: Jaka podroz wybrac???? 16.12.07, 12:32 Leciec, krocej,wygodniej i bezpiecznie na poczatku ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga700 Re: Jaka podroz wybrac???? 16.12.07, 17:01 Ja w 17 i 19 tc zrobiłam podobny dystans jako pasażerka samochodu. Nie samej jazdy się obawiałam, tylko promu. Nasza rodzina nam stanowczo odradzała. Ale my musieliśmy wziąć ze soba psa, bo to taki pies, którego nie możemy nigdzie zostawić. Samolot z tego względu odpadał. Przemyśl więc, jakie są twoje priorytety. My swój urlop zaplanowaliśmy na długo, zanim zaszłam w ciążę, mieliśmy wiec także plany, co sobie bez większych ograniczeń przywieziemy. Wiele czynników złozyło się na naszą decyzje. Mieliśmy jechać w moim 12tc, ale czułam się tak paskudnie, jak nigdy w życiu - nudności i skrajne wyczerpanie. Około 16tc było już mi lepiej. Lekarze szkoccy nie widzieli żadnych przeciwskazań co do jazdy samochodem, zarówno wcześniej, jak i potem. Jedynym wyznacznikiem było moje samopoczucie. Na szczęście z dzidzią było wszystko OK. Zdecydowałam się, pojechaliśmy i wszystko zniosłam bardzo dobrze. No może ten prom nie jest naprzyjemniejszy o tej porze roku (buja nieźle), ale i to jakoś poszło. Tylko w drodze trzeba sobie robic przerwy, żeby rozprostować nogi, na siusiu i na jedzonko. Ja musiałam regularnie jeść,żeby mnie nie mdliło. Mielismy też nocleg w hotelu. Przemyśl sobie wszystko. Samolot też jest jest OK, bo podróz trwa znacznie krócej. Decyzję podejmiesz sama. Do mnie Polska krzyczała "nie jedź, nie jedź", a Szkocja "czemu nie?, czemu nie?". Dwa różne podejścia. Życzę optymalnej decyzji i dużo zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś