ala.81 20.12.07, 12:19 ile razy dziennie lekarz zlecił Wam liczenie ruchów, ile wg niego powinno być ich minimum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lamciad Re: liczenie ruchów 20.12.07, 14:48 Jakbym miała liczyć ruchy dziecka to chyba schiza murowana.Nie ma jednego przepisu na potwierdzenie prawidłowych ruchów dziecka.Każdy maluch jest inny.Jedne potrafią spać niemalże cały dzień inne fikają nawet jak chodzisz. Powinnaś poprostu czuć ruchy tak jak to tej pory.A liczenie...lepiej odpuść. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: liczenie ruchów 20.12.07, 14:54 moj zalecil, zebym w ciagu 12 godzin wyczula te minimum 10 ruchow, wtedy jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
olafasola25 Re: liczenie ruchów 20.12.07, 15:31 ponieważ wylądowałam w szpitalu (27 tc), wydawało mi się, ze przestałam czuć ruchy, zlecono mi obserwacje wg planu: 1 godzina przed południem 1 godzina w okolicach 12-16 1 godzina wieczorna ale jak zjadłam musiałam odczekać od posiłku 1 godzinę, w kazdej godzinie miałam obserwować minimum 10 ruchów i odznaczyć ptaszkiem... zazwyczaj po 10 minutach miałam "odptaszkowane" te 10 ruchów lekarz w szpitalu powiedział mi, ze największą aktywność dziecko wykazuje miedzy 23 a 1 w nocy (wtedy uwalnia sie jakiś hormon)... Ola Odpowiedz Link Zgłoś
kag0oo Re: liczenie ruchów 21.12.07, 00:18 A u mnie jeszcze inaczej. Mam liczyć 3 razy dziennie po posiłku. W ciągu mniej więcej godziny po jedzeniu powinnam uzbierać 10 ruchów wtedy jest ok. Ale tak samo wydaje mi się, że nie ma co panikować bo dzieci są różne i różnie się zachowują. Ten sposób liczenia znam od lekarki prowadzącej ciążę i od lekarza ze szpitala, gdzie chodzę na ktg. Odpowiedz Link Zgłoś
nilem Re: liczenie ruchów 21.12.07, 00:29 To jeszcze jedno pytanie - od którego tygodnia mniej więcej powinno się zacząć liczyć ruchy? ps. Dzisaj byłam na USG połówkowym - jak na razie wygląda na to, że będzie przezdrowa panna-zuzanna, tak jak zresztą przeczuwałam od samego początku (musiałam sie pochwalić) ) Odpowiedz Link Zgłoś
dominique77 Re: liczenie ruchów 21.12.07, 09:18 10 punktow dla Lamciad!! Ja bym tez osiwiala, jakbym miala liczyc ruchy. Generalnie, jesli nic sie z ciaza i z dzidzia nie dzieje, to mysle, ze mozna sobie darowac. Moja lekarka spytala mnie tylko, czy czuje ruchy, powiedzialam, ze tak --> koniec tematu. Jesli ruchow nie czuje sie wcale dluzej niz dobe, poltorej, to nalezy zaczac sie martwic. Ale zeby z wlasnej nieprzymuszonej woli biegac wszedzie z tabelka i odhaczac komorki? Nie, dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: liczenie ruchów 21.12.07, 09:30 Nie pamięam dokładnie od którego tygodnia sie liczy, ale na pewno nie od połowy, bo wtedy jeszcze dzidziuś ma na tyle miejsca, ze nie wszystkie jego ruchy czujesz. Ważne żebyś czuła. Potem, jak już będzie miejsca mniej, będziesz czuła każde poruszenie nóżką czy rączką (albo czkawkę . Także te 10 ruchów na pewno szybko "uzbierasz". A co do postów mam, które radzą odpuszczanie sobie liczenia i martwienie sie dopiero jak nie czuć ruchów przez dobę (co prawda nie wiem o którym tc piszą) to nie mogę się powstrzymać, żeby nie napisać...w pierwszej ciąży nie czułam ruchów "tylko" przez 10 czy 11 godzin (i to było w nocy, więc nawet nie wiem czy nie było krócej). Rano pojechałam do szpitala... i córeczka nie żyła. To był 41 tydzień. W obecnej ciąży zamierzam zacząć liczyć jak tylko będę czuła maleństwo regularnie, a nie sporadycznie Powodzenia i cierpliwości! stonka 19 tc Odpowiedz Link Zgłoś
taissa1 Re: liczenie ruchów 21.12.07, 09:24 Mam liczyć od 8 do 20-tej ale tylko te ruchy między którymi jest 30- 60 s odstępu.Ich liczba nie powinna gwałtownie spaść a minimialna ilość wynosi 6. Czkawki oczywiście mam nie liczyć. -- [url=www.suwaczek.pl/][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka to czkawka nie??? 21.12.07, 09:33 Hmmm...a przecież to objaw zdrowia u płodu (płuca ćwiczy)...dziwne, że to nie jest ruch. Musze spytać gina stonka Odpowiedz Link Zgłoś