ewelina27670 04.01.08, 22:10 mam pytanie do mam u których wykryto tego paciorkowca jeszcze przed porodem. Jakie badania zlecił ginekolog i z jakich wskazań, że udało się go wykryć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika7920 Re: streptoccocus agalicitea 04.01.08, 23:27 posiew z pochwy, na wynik badania czeka się ok. 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
madtea Re: streptoccocus agalicitea 05.01.08, 10:53 ja zrobiłam na własną rękę w 34tc, bo ginka wymyśliła (po tym jak ją sama o ten posiew zapytałam), że przy następnej wizycie, czyli w 37tc. - licząc z czekaniem na wynik to mogłabym już urodzić... tam gdzie ja robiłam na wynik czeka się 3-4 dni i jeśli wychodzi, że są, to dodatkowe 3-4 dni czeka się na antybiogram te dwa tygodnie, o których ktoś pisze to chyba w jakimś wyjątkowo powolnym labie Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina27670 Re: streptoccocus agalicitea 05.01.08, 15:06 chodzi mi o to dlaczego lekarz zleca ten posiew? Czy występiły u Was jakieś nieprawidłowości które były do tego wskazaniem, czy ot tak prewencyjnie? W kwietniu urodziłam córeczka, sama miałam tą bakterie i małą ledwo odratowano(miała ciężkie zapalenie płuc), a ja miała infekcję przymaciczną, więc też nie było ze mną za wesoło. Gin nie zleciła mi w tym kierunku żadnych badań, ani nawet nie poinformowała, że można je zrobic na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
madtea Re: streptoccocus agalicitea 05.01.08, 16:22 mi w posiewie, tylko że z szyjki miesiąc wcześniej, ta bakteria nie wyszła w ostatnich tyg. gnębi mnie grzybica a ten posiew z pochwy w kierunku s.a.to jak zapytałam ginke, to powiedziała, że w sumie to rutynowo, że lepiej zrobić ale ładne mi rutynowo, jak samemu trzeba przypomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: streptoccocus agalicitea 05.01.08, 02:11 Nie ma widocznych wskazań, żeby robić badanie. Objawy nie są zauważalne na tyle, żeby działać w tym kierunku. Ja miałam to badanie zrobione, gdy wdało się zakażenie po zabiegu łyżeczkowania (druga ciąża obumarła) - miałam drugie łyżeczkowanie, antybiotykoterapię i jakoś wyszłam z tego na tyle, że jak zaszłam w kolejną ciążę po 3 miesiącach od zabiegów, to już nie miałam streptoc.ag.. Jednak badanie już mi powtarzano podczas ciąży ze względu na tamten przypadek. Dlatego polecam zrobienie przynajmniej na własną rękę posiewu z pochwy podczas ciąży i blisko przed porodem - jak wyjdzie strepto., to podadzą antybiotyk "na wszelki wypadek" - ja tak miałam od razu na izbie przyjęć, jak rodziłam synka z trzeciej ciązy, choć w posiewie nie miałam już strept.ag. Odpowiedz Link Zgłoś
pococito1 Re: streptoccocus agalicitea 06.01.08, 00:18 u mnie lekarz robił to badanie rutynowo w 36 tyg ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: streptoccocus agalicitea 06.01.08, 05:51 w Stanach to badanie tak samo wazne jak badanie krwi czy USG, robi sie to kazdej ciezarnej ok 36 tygodnia i tak powinno byc na calym swiecie, bo powiklania moga byc powazne Odpowiedz Link Zgłoś