claudia84 08.02.08, 17:25 Witam, jestem we wczesnej drugiej ciąży. Mamy z mężem konflikt serologiczny. Po pierwszym porodzie podano mi zastrzyk, czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni-ka7 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 08.02.08, 20:09 u mnie wystarczylo.wydaje mi sie ze mozesz byc spokojna.chociaz do konca nigdy nie mozna byc pewnym.przeciwciala wytwarzaja sie raczej w pierwszej polowie ciazy.mnie lekarz powiedzial przy 2 ciazy ze w 3 trymestrze raczej moge byc spokojna ale badania robilam do konca.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 08.02.08, 20:11 Dziękuję. Wizytę mam dopiero 21-go lutego, czy do tego czasu nic się nie stanie????? Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka7 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 08.02.08, 21:07 spokojnie.ale czy ty do tej pory nie robilas badania na przeciwciala? czy sie wytworzyly? Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka7 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 08.02.08, 21:08 i jeszcze jedno jaka grupe krwi ma twoje 1 dziecko?twoja czy meza? Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 08.02.08, 23:10 nie robiłam, nikt mnie o takiej konieczności nie informował... Synek ma grupę krwi męża, Rh + Od porodu (prawie 1,5 roku temu) nie ponawiałam badania... Odpowiedz Link Zgłoś
sara-marta Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 09.02.08, 07:17 Kobieta w ciaży z grupa krwi- powinna 3razy (po 1 raz w kazdym trymestrze)robic badanie krwi na combsa,czy matka niewytwaza przeciw ciał.Po porodzie powinnas dostac zastrzyk z imugobiny,bo widze że synek ma dodatnia grupę.Niemartw sie na zapas teraz na wizycie popros lekarza o skierowanie na test combsa.Wszystko bedzie ok.Ja tez jestem konfliktowa,juz po 2 ciązy i dwoje moich dzieci ma grupę krwi po mężu!i moja córeczka jest +,niebedzie miała kiedys takich zmartwień jak my hihihi.Wszystko bedzie dobrze)) Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka7 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 09.02.08, 13:00 troche dziwie sie twojemu lekarzowi ze w tej sytuacji nie mialas robioneg jeszcze badania.powinno byc robione w trakcie ciazy przynajmniej 3 razy.moze uznal ze jesli przy pierwszym dziecku przeciwciala sie nie wytworzyly to i tym razem tak sie nie stanie.prawdopodobnie tak bedzie ale dla twojego spokoju popros o to badanie.bedziesz pewna na 100procent ze twojemu dziecku nic nie grozi.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 09.02.08, 19:22 Lekarz zaleci Ci badania na przeciwciała wraz z pierwszą morfologią. U mnie zastrzyk po pierwszym porodzie wystarczył. Teraz w drugiej ciąży badania na przeciwciała wychodzą mi negatywne. Chyba na razie nie masz się czym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
anzuzo Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 09.02.08, 21:40 Spokojnie, narazie nie masz się czym martwić. W tej chwili masz tylko niezgodność serologiczną. O konflikcie można mówić dopiero gdy w twojej krwi wytworzą się przeciwciała, poprzez zmieszanie się twojej krwi z krwią dziecka. Może do tego dojść np. dopiero przy porodzie, ale wcale nie musi. Ja w tej chwili jestem w trzeciej ciąży, ale już ze stwierdzonym konfliktem serologicznym, tzn, mam już wytworzone przeciwciała, które mogą zagrozić maleństwu. Konflikt ujawnił nam się dopiero przy drugim porodzie. Obie poprzednie ciąże były kontrolowane trzykrotnie na poziom przeciwciał i wszystkie badania wychodziły negatywnie. Dodam, że obie córeczki mają "+" po ojcu. Po pierwszym porodzie dostałam zastrzyk. Podczas drugiej ciąży w ok. 16 tyg dostałam również zastrzyk, gdyż miałam lekkie krwawienie. Po drugim porodzie już zastrzyku nie dostałam, gdyż były już obecne przeciwciała. Nie martw się więc na zapas. Wszystko będzie dobrze. Ok. 28 tyg, jeśli nie wytworzą Ci się przeciwciała powinnaś profilaktycznie dostać zastrzyk z immunoglobulinyD. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: 2 ciąża - konflikt serologiczny! 13.02.08, 15:57 czy badanie zrobione w 8tc nie będzie za późno??? Dodam, że to druga moja ciąża! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Przyklejone-autor claudia84 13.02.08, 17:08 do tych bardziej doświadczonych MAM - pomożecie? claudia84 13.02.08, 16:05 Odpowiedz Pisałam już osobny wątek, na temat konfliktu, ale nie wiem, czy Ktoś tam jeszcze zajrzy. Chciałam się dowiedzieć, czy jeśli badania na przeciwciała (to moja DRUGA ciąża - od dnia porodu nie miałam robionego tego badania, podano mi tylko immunoglobinę) zrobię w 8tc, to nie będzie za późno? Kiedy jest ryzyko, że moja krew i dzieciątka może się wymieszać??? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 claudia84 13.02.08, 17:16 To,że nie pisałaś nie znaczy,ze tak nie jest,bo jest. Dopóki NIE masz stwierdzonych obecnych przeciwciał w Odczynie Coombsa to MACIE TYLKO niezgodność serologiczną w zakresie czynnika Rh. A dwa to TYLKO w ciązy można stwierdzić czy Twoje p/ciała przeszły do krwioobiegu dziecka. Mylisz pojęcia i nie wiesz o istocie konfliktu serologicznego nic Poczytaj sobie dokładnie na temat konfliktu www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,251 www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648 www.maluchy.pl/artykul/114 Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 malgosiek2 13.02.08, 17:24 uwierz, nie mylę pojęć. napisałam to zdanie w sensie "nie napisałam wcześniej (czyt. we wcześniejszym poście), że mamy z mężem niezgodność serologiczną" i spieszę to uzupełnić. Specjalnie założyłam nowy wątek, bo obawiam się, że nikt więcej do Niego nie zajrzy. A chodzi mi własnie o to, czy mimo niezgodności i dotychczas niepowtórzonego badania, nie będzie za późno, jeśli zrobię badanie w 8tc? Czy istnieje możliwość w tym okresie "wymieszania" się mojej krwi z dziecka. Na szczęście w pierwszej ciąży konfliktu uniknęliśmy, ale naczytałam się już wtedy dość sporo o samym konflikcie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: malgosiek2 13.02.08, 17:35 Nie będzie za późno uwierz Ponieważ konflikt najczęściej ujawnia się pod koniec II trym. i w III trym. Więc nie panikuj. A ja dalej upieram się,ze za bardzo nie wiesz co i jak. NIE ma możliwosci "wymieszania"krwi jeśli NIE dojdzie do poronienia,krwawienia w czasie ciązy czy amniopunkcji jak któraś pisała wcześniej. Po prostu w fizjologicznej ciązy nie ma jak to się dokonać wiec nie ma możliwości. Poczytaj załączone linki,a rozjaśni się Tobie o co w tym chodzi. Pzdr.gośka Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: malgosiek2 13.02.08, 19:21 faktycznie "wymieszanie się" to złe określenie, ale moja krew z wytworzonymi przeciwciałami, może dostać się do krwiobiegu płodu i zacząć "niszczyć" jego erytrocyty... Internet to niekiedy jednak zło. Wyczytałam o poronieniach, których PRZYCZYNą była owa niezgodność! Wprawdzie też na forach, ale nie wiem, jak do tego podchodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: malgosiek2 13.02.08, 19:36 claudia84 napisała: > Internet to niekiedy jednak zło. Wyczytałam o poronieniach, których PRZYCZYNą > była owa niezgodność! Wprawdzie też na forach, ale nie wiem, jak do tego > podchodzić... Z dystansem Skoro masz się zamartwiać na amen, to idź jutro do najbliższego laboratorium i zrób sobie badanie poziomu przeciwciał odpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś