aniaw-1 18.02.08, 11:43 jakim pynem sie podmywacie, jakie stosujecie podklady, opiszcie jak u was z ta higena w co powinnam sie zaopatrzyc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 11:46 Podaję kilka rad na okres połogu. Pielęgnacja krocza: -jak majmniej stać i siedzieć -jeśli trzeba usiąść robić to delikatnie i ne stronie nie naciętej -przy siadaniu zaciskać pośladki -jak najczęstsz leżenie celem odciągnięcia szwów i zmniejszenie napięcia tkanek krocza -okład z lodu -okład z Altacetu -lampy podczerwone -nasiadówki z KMNO4 czyli nadmanganian potasu,ale roztwór ma być lekko różowy -okłady lub nasiadówki z arniki-zmniejsza sińce i obrzmienie -regulacja wypróżnień -gumowe krążki pod pośladki -ćwiczenie mięśni krocza -wietrzenie krocza -suszenie krocza chłodnym strumieniem suszarki -bielizna naturalna czyli bawełna cienka -zakaz noszenia legginsów,rajstop z dużą zawartością lycry -podpaski bez powłoki foliowej -częsta zmiana podpasek i prawidłowa technika ich zmiany czyli od przodu ku tyłowi -"zamrożone podpaski" wkładamy podpaski do zamrażalnika w szczelnym woreczku,by nie wchłaniały wilgoci -po każdym oddaniu stolca i moczu podmycie się wodą i dokładne osuszenie krocza -słone kąpiele w ciwpłej wodzie -okłady z 10% soli fizjologiczej -okłady z Tantum Rosa Pielęgnacja piersi: -właściwa technika karmienia Przy nawale mlecznym: -ograniczenie spożycia płynów -okłady rozgrzewajace ze spirytusu-najpierw natłuścić pierś i na ok.2 godz okład -okłady z liści kapusty nie dłużej niż 2 godz -ciepły przysznic na piersi -można wsadzić pierś do miski z ciepłą wodą -odciąganie mleka w ilości takiej,by piersi nie były napięte czyli do pozbycia się uczucia dyskomfortu i napięcia -lekki masaż piersi,by udrożnić kanaliki mleczne-najpierw natłuścić pierś oliwką i ruchami kolistymi wykonać masaż,ale delikatnie.-środki p/bólowe-masaż okolicy karku i szyi -zimne okłady po karmieniu Częste i efektywne karmienia Przy popękanych brodawkach: -utrzymanie piersi w czystości -do mycia piersi nie używać mydła -jak najczęstsze wietrzenie piersi-chodzenie w stroju topless po domu -zmiana pozycji w czasie karmienia-brodawka ma być uciskana w różnych płaszczyznach i punktach -prawidłowe odstawienie dziecka-ucisnąć małym palcem brodawkę przy buzi dziecka,a nie ją ciągnąć do siebie -smarowaniw brodawek własnym mlekiem przed i po karmieniu lub też maścią Bephanten(nie zmywać przy karmieniu maści) -przy bardzo popękanych brodawkach-wycisnąć na nią kroplę wit.E z kapsułki- przed karmieniem zmyć -między karmieniami nosić wkładki laktacyjne - można użyć kapturków -częste i krótkie karmienia -unikanie przepełnienia piersi -zastosowanie lekówp/bólowych-paracetamol Przy zakażeniu gruczołu piersiowego -nie rezygnować z karmienia -przystawiamy dziecko najpierw do chorej piersi -jeśli pokarm zalega należy go odciągnąć -ciepłe pokłady,ciepła kąpiel ułatwiają wypływ mleka -okład rozgrzewający lub okłady z zimnego twartożku,okłady ze zgniecionych liści kappusty- na okes 2 godz-zmniejszają ból i zapobiegają rozwinięciu sią stanu zapalnego - nie nosić obcisłego biustonosza oraz z fiszbinami Mam nadzieję,że będą one przydatne jak trzeba będzie. Pozdarwiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
menadzerka Re: po porodzie-higiena 30.06.08, 17:36 widze, ze pelna profeska Nie zalecam z wlasnego doswiadczenia mlodym mamom masazu brodawek. Powoduja szybka produkcje pokarmu, a jak piersi zro=bia sie twarde to jest meka. Na brodawki polecam delikatne wcieranie masci maltan w zaleznosci od potrzeby - dla mnie bylo to po kazdym karmieniu, zeby wlansie utrzymac elastycznosc brodawki a jednoczesnie nie pzresadzic z masowaniem. Na cale piersi natomiast kremy dla kobiet w ciazy i okresie karmienia - nie polecam zwyklych preparatow. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: po porodzie-higiena 30.06.08, 19:10 > -częsta zmiana podpasek i prawidłowa technika ich zmiany czyli od > przodu ku > tyłowi A co to w zasadzie za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: po porodzie-higiena 30.06.08, 22:03 Chodzi tu głównie o nie przenoszenie zanieczyszczeń z okolicy odbytu do pochwy i ew.zakażenie rany po nacięciu. Pzdr.gośka Odpowiedz Link Zgłoś
janana Re: po porodzie-higiena 30.06.08, 23:36 >> -częsta zmiana podpasek i prawidłowa technika ich zmiany czyli od >> przodu ku tyłowi > Chodzi tu głównie o nie przenoszenie zanieczyszczeń z okolicy odbytu > do pochwy i ew.zakażenie rany po nacięciu. Ale ja przyklejam podpaski do majtek i nie widzę różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: po porodzie-higiena 30.06.08, 23:40 janana napisała: > Ale ja przyklejam podpaski do majtek i nie widzę różnicy. A jak odklejasz? To najczęsciej kierujesz podpsakę raczej do przodu przy odklejaniu czyli właśnie od strony odbytu ku pochwie. -- Maksio fotoforum.gazeta.pl/3,0,1107992,2,1.html Olaf fotoforum.gazeta.pl/3,0,1107993,2,2.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: po porodzie-higiena 01.07.08, 21:22 Hmm, ale jak ściągam podpaskę, to majtki mam zdjęte przynajmniej do kolan, więc cześć wcześniej dotykająca okolic odbytu nie ma kontaktu z wejściem do pochwy... W sumie nigdy nie zwracałam uwagi na to, jak zdejmuję podpaski czy wkładki. Ale jakimś wyrzeczeniem to nie jest, a jak ma pomóc- to czemu nie zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 12:39 ja myłam się szarym mydłem po każdej wizycie w toalecie. podkłady poporodowe bella (z 2 paczki w szpitalu i z 3 w domu) a jakimś tygodniu zwykłe podpaski przez pierwsze 2 tygodnie chodzilam w majtach siateczkowych a jak lezalam czy siedzialam to wietrzylam ile się da. Potem to juz majtki bawełniane a na noc ręcznik i podkład pod pupę i wietrzenie. blizny nie widać wogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 15:41 najlepiej jest myć się szarym mydłem... i jak najczęściej i jaknajdłużej wietrzyć krocze... Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 16:20 a uzywałam-TANTUM ROSA (rewelacja)-do podmywania do bolących brodawek - bepanthen masc (zresztą b dobry tez do pupy dziecka) a podklady-Belli ponieważ byłam mocno pozszywana to przez ok 3 tyg uzywałam do siedzenie pompowanego kólka (tez polecam) i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 19:12 u mnie było tak: - szare mydło do mycia krocza - tantum rosa z zimna woda w butelce typu nałeczowianka sprint np. (moze być też rózowawy roztwór nadamnganianu potasu)i po myciu tym przelewałam - bardzo miłe uczucie ulgi. - podkłady belli absorgyn (chyba) w szpitalu (7 dni) i na noc w domu przez tydzień - potem juz najzwyklejsze podpaski (bella medica z wyciagiem z zielonej herbaty przypadkowo kupione bardzo sie sprawdziły) - duuuuuużo wietrzenia - zero kapieli, ino prysznice - majtki tylko bawełniane do całkowitego wygojenia. 2 dni nie siedziałam, potem na jednym niepokrojonym pośladku z tydzień potem normalnie po szyciu śladu nie ma praktycznie. co do laktacji: - technika ssania bardzo ważna - ja na początku tylko na leżąco - biustonosz miałam normalny z fiszbinami i wkłądki laktacyjne - na popękane i pogryzione brodawki bepanthen maść - wkłaski laktacyjne dobrze mieć juz w szpitalu - Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 20:13 przez pierwsze pare dni tylko czesto brałam prysznic a po paru dniach odkryłam rivanol w płynie i gojenie nabrało tempa! polewałam nim krocze a także podkłady bella. naprawde super a także ulga dla ciała, gorąco polecam. przy okazji bardzo tanie- buteleczka na 2 dni kosztuje ok 3 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 20:36 Podmywanie szarym mydłem Dodatkowo po każdej wizycie w toalecie płukanie naparem z rumianku i szałwii. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: po porodzie-higiena 18.02.08, 22:35 w toalecie zawsze miałam przygotowany w butelce z ustnikiem albo roztwór tantum rosa albo zaparzony rumianek+szłwia i tym polewałam krocze po 'załatwieniu się' a jak wyjątkowo piekło to polewałam w trakcie sikania używałam podkładów poporodowych bella, po tygodniu zwykłe podpaski bella do podmywania używałam żelu do higieny intymnej, tego samego co przed porodem Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: po porodzie-higiena 19.02.08, 00:47 W moim przypadku najważniejsze okazało się wietrzenie krocza. Miałam majtki siatkowe, ale noszenie ich powodowało, że podkład był za bardzo przyciskany i nie wietrzyło się za dobrze. Jak ich nie używałam, albo jak używałam tylko na wyjścia z sali - było ok. A jak jednego dnia w szpitalu u mojej współtowarzyszki z sali przez prawie cały dzień siedział mąż i cały czas siedziałam i łaziłam w tych majtkach, bo się krępowałam poprawiać co i rusz ten podkład między nogami - to zaczęło mnie tam piec, szczypać... Poza tym po każdym sikaniu podmywałam się samą wodą pod prysznicem. Tantum rosa użyłam ze dwa razy. Ogólnie nie było źle - nie nacięli mnie tylko trochę popękałam, miałam szwy, ale mogłam siedzieć normalnie już w dniu porodu. Potem w domu przez parę dni jeszcze starałam się wietrzyć krocze i wszystko się szybko wygoiło. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 Re: po porodzie-higiena 23.02.08, 17:38 a jak sie chodzi bez bielizny, albo lezy i wietrzy bez bielizny to tylko pewnie na plecach tzreba spac, bo jak na boku. jakos trudno mi sobie wyobrazic by lezec w zpitalu w koszuli, przykryta przescieradlem i co nogi zgiete zeby sie wietrzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Przyklejone : autor- majka444 23.02.08, 22:24 Higiena intymna w połogu majka444 22.02.08, 20:05 Odpowiedz Hej dziewczyny,mam do was pytanie dotyczące okresu połogu.Właściwie to chodzi mi o higienę intymną,o to czym można się podmywać w okresie połogu? Czy można używać tylko zwykłego mydła szarego czy też można tych różnych płynów do higieny intymnej?Jeśli tak to czy są jakieś specjalne,czy też można używać każdego przeznaczonego do tego celu?Bo chyba nazwa firmy nie ma tu znaczenia.Jakie jest wasze zdanie,czego wy używałyście? pozdrawiam Re: Higiena intymna w połogu agata688 22.02.08, 20:12 Odpowiedz ja uzywalam plynu do higieny intymnej nivea Re: Higiena intymna w połogu annika32 22.02.08, 20:21 Odpowiedz Ja po każdym skorzystaniu z toalety podmywałam się wodą (używałam też płynu do higieny intymnej - ważne jest pH). Przydatny okazał się duży plastykowy kubek (jak do piwa) do polewania wodą. Osuszanie krocza - dużymi ręcznikami papierowymi. Re: Higiena intymna w połogu alfa156 22.02.08, 22:23 Odpowiedz polecam szre mydło, biały jeleń chyba, duuuuużo mycia, jeszcze więcej wietrzenia, jeśli podpaski to tylko podkłady bawełniane, tantum rosa w sumie miałam ale nie używałam, latałam z gołą pupę ile wlezie, myłam co godzinę delikatnie osuszałam ręcnzikiem zagoił się maga szybko Re: Higiena intymna w połogu kasiagarcia 23.02.08, 13:16 Odpowiedz spokojnie można używać płynów do higieny intymnej, najlepiej takiego który nie ma za dużo dodatków barwiących i zapachowych Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: po porodzie-higiena 01.07.08, 20:13 ja to sie nie moglam tam dotknac nie bolalalo ale balam sie delikatnie sie podmywaklam zelem do higieny intymnej i to wszytskio choc pielegniarka mowuila mis ebym cos soebie kupiala Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: po porodzie-higiena 01.07.08, 22:25 w szpitalu radzily polozne i lekarze zeby podmywac sie czesto, po kazdej wizycie w toalecie, najlepiej szarym mydlem Odpowiedz Link Zgłoś