Dodaj do ulubionych

Wskazania do CC

25.02.08, 18:51
Czy dyskopatia (w czasie ciąży leczona tylko gimnastyką)jest wskazaniem do
cesarki?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Wskazania do cc-zapytaj lekarza 25.02.08, 18:57
      Pytałaś sie ginekologa czy ortopedy?
      Bo to chyba lekarze podejmują decyzję jak zakończyć ciążę.
      No cóż dyskopatia dyskopatii nie równa,a my raczej nie lekarze na
      forum,aby określić czy Twój aktualny stan kwalifikuje Ciebie do cc.
      Pzdr.Gośka
      • marysia.piekos Re: Wskazania do cc-zapytaj lekarza 26.02.08, 16:48
        Jasne. Tylko co zrobić z rozbieżnymi opiniami specjalistów?
        Nie sądzisz że dobrze zajrzeć na forum takie jak to i po prostu zapytać o
        doświadczenia innych dziewczyn? Albo wymienić się obawami? Albo zwyczajnie o tym
        pogadać? W końcu jest to forum dyskusyjne a nie "porady od ekspertów" więc
        raczej nie oczekuję żebyś miała być lekarzem.wpisuj
        Myślę że każdy ma prawo szukać tu tego co go interesuje. I w spokoju pomyśleć.
        Więc jak nie masz nic do napisania to się nie .
        Pozdr. Maryśka
    • mia17 Re: Wskazania do CC 27.02.08, 07:38
      co kobieta - to inny przypadek.
      ja od 2 miesiecy morduje sie z silnymi bolami kregoslupa i prawej
      nogi i lekarz powiedzial, ze z porodem moze byc roznie (w sensie, ze
      mozliwe bedzie cc).
      natomiast czytalam na forum o kobietach, ktore pomimo dyskopatii czy
      tez rwy kulszowej - rodzily sn i nie bylo problemow.
      wszystko zalezy od organizmu i mysle, ze tak naprawde niedlugo przed
      porodem bedziesz wiedziala, w jaki sposob urodzisz.
      ja psychicznie szykuje sie na cc... wole sie potem nie zdziwic.
      • iv721 Re: Wskazania do CC 27.02.08, 08:01
        ja mam dyskopatię i nawet wiem, że będę miała wstawiany implant. ALe mój
        neurochirurg powiedział, że nie ma przeciwwskazań do porodu sn;dodatkowo w ciąży
        odezwała się rwa kulszowa, także cierpi ciało; rodzić będę sn, bo wg lekarzy nie
        ma wskazań do cesarki;
        • dysann Re: Wskazania do CC 27.02.08, 18:35
          Byłam w podobnej sytuacji tj różnicy zdań specjalistów. Neurochirurg mówił że nie mogę rodzić z zzo z uwagi na wysokie ryzyko wystąpienia rwy kulszowej. Co do tego był zgodny mój ginekolog prowadzący.
          Zdaniem neurochirurga poród sn nie był możliwy ze względu na możliwe komplikacje i nadwyrężenie kręgosłupa. Mój ginekolog natomiast twierdził że powinnam spróbować, ewentualnie pomyśli sie w trakcie porodu, sprowadzi chirurga na konsultację itd. Naprawdę czułam się beznadziejnie, nie wiedziałam co robić, komu ufać. Na szczęście poród rozpoczął się 2 tyg przed czasem, rodziłam w innym mieście, wystarczyło tylko że mąż powiedział o wskazaniach od neurochirurga i bez gadania zrobili mi cesarkę. I myślę że to było zbawienie bo przy takich bólach pleców jakie miałam pod koniec ciąży nie wyobrażam sobie porodu sn. Chociaż mojej koleżance (z takimi samymi objawami)nie chcieli zrobić cc i mówiła że podczas porodu tylko plecy jej nie bolały smile
          Tylko że ona przeleżała połóg na desce, bez wstawania i zmiany pozycji, a ja jak szczygieł, bez bólu pleców zajmuję się swoim noworodkiem.
          Wydaje mi się że (tak jak wyczytałam na tym forum) jest sporo racji w twierdzeniu że cesarki nie są rentowne dla szpitali, i chyba jednak wciąż "rodzić po ludzku" nie obejmuje prawa do cc wtedy kiedy jest to lepsze dla kobiety i dziecka, ale wtedy kiedy jest to absolutną koniecznością.
          • xkomix Re: Wskazania do CC 27.02.08, 19:03
            a czy wiecie moze czy kamien w nerce moze byc powodem do cc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka