julia_olszak 23.03.08, 22:11 Czy tyg.ciąży liczy się od poczęcia czy od miesiączki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 23.03.08, 22:21 W połoznictwie liczy się od daty OM(ostatniej miesiączki) Bo nie wiadomo kiedy dokładnie nastąpiło zapłodnienie. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
julia_olszak Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 23.03.08, 22:44 Ale ja mniej więcej wiem kiedy nastąpiło zapłodnienie.U mnie to było 17.10.2007r..OM miałam 1.10.2007r.a 26.10.2007r.pojawiło się bardzo słabe krwawienie a nawet to było plamienie i mój lekarz gin.zapisał sobie dwie daty 1.10.i 26.10..Pomóż mi to obliczyć w którym jestem tyg.? Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 przecież napisałaś ... 23.03.08, 22:45 poprzednich swoich licznych wątkach że w 22 ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
julia_olszak Re: przecież napisałaś ... 23.03.08, 23:01 Przepraszam ale Ty chcesz mi pomóc czy dogryźć? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 23.03.08, 22:51 julia_olszak napisała: > Ale ja mniej więcej wiem kiedy nastąpiło zapłodnienie. Mniej wiecej to NIE to samo co dokładnie. Więc na pewno żaden gin.nie będzie liczył od daty zapłodnienia. Trzymaj sie daty 1.10.,bo tamto to jak sama napisałaś było tylko plamienie Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Kalkulatory...linki 23.03.08, 23:08 twoja-ciaza.com.pl/ciekawostki.html www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79533.html www.babyboom.pl/forum/staramy-sie-f66/niezbednik-staraczki-6363/ dziecko.nestle.pl/kalendarz_ciazy.asp babyonline.pl/ciaza_i_porod_kalkulatory,4195.html Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 23.03.08, 23:20 Ja tam liczę od zapłodnienia (wiem kiedy miałam dni płodne)uważam , że w ciąży nie byłam gdy miałam ostatnią miesiączkę tylko kiedy mnie mąż zapłodnił takze liczenie od OM jest dla mnie chore-ale cóż takie reguły zostałe ustalone. Pewnie i nie każdy się ze mną zgodzi ale dla mnie ciąża trwa od momentu zapłodnienia. Pozdrawiam wszystkie ciążóweczki Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 23.03.08, 23:25 No i co z tego,że dla Ciebie jest chore. Obliczanie wg.OM jest tak przyjete w położnictwie i niewiele gin.wierzy kobietom w ten zapłodniony termin no chyba,ze przez in vitro to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 24.03.08, 08:43 Dzien stosunku to niekoniecznie moment zaplodnienia, wiec nie mozesz na 100% wiedziec, kiedy do niego doszlo! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 24.03.08, 08:52 Jak Cię mąż zapłodnił, to też nie byłaś w ciąży. W ciąży jesteś w zasadzie od momentu implantacji zarodka. Ale liczy się od OM, koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 24.03.08, 08:51 1. zawsze od daty OM 2. zawsze tygodzie zakończone, a nie rozpoczęte Skoro jednak nie jesteś pewna daty OM ani poczęcia- usg w 11-14 tyg. rozwieje wszelkie wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 medycyna a sentymenty 24.03.08, 11:24 sentymentalnie mozna podchodzic do tego w przytoczony sposob... dla kogos ciaza jest od momentu zaplodnienia - to okej dla niego prywatnie moze tak byc. ale idac do szpitala, lekarza czy na jakiekolwiek badanie podaje sie dzien ostatniej miesiaczki jako ten od torego nalezy liczyc tygodnie ciazy... w medycynie nia ma sentymentow i nie mozna okreslicz poczatku jakiegos fijologicznego procesu w oparciu o sentymenty i "mniej wiecej wiem kiedy mialam dni plodne" - chodzi wlasnie o to mniej wiecej i o to ze nie wiemy iedy zarodek ulegl zagniezdzeniu w tym procesie jedynym momentem ktory mozna stwierdzic z cala pewnoscia jest dzien pojawienia sie miesiaczki i takiz wlasnie medycyna bierze pod uwage! wydaje mi sie to dosc logiczne. dlatego ciaze zawsze liczymy od dnia ostatniej miesiaczki!!! inne liczenie byloby paranoja - to tak jakby zrozpaczona zona walczyla by na akcie zgonu meza wpisac 3 dni pozniej bo ona z sentymentalnego punktu widzena dopiero wtedy zrozumiala ze umarl. oczywiscie sa to dwie rozne sytuacje ale kierowanie sie sentymentami tak samo bezcelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: medycyna a sentymenty 24.03.08, 12:49 poza tym dziewczynki istnieja dwa pojecia chyba: (?) szacunkowy wiek plodu i wiek ciazy w medycynie czesciej mowimy o wieku ciazy, gdyz ten latwiej okreslic liczac go od 1 dnia ostatniej miesiaczki wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 24.03.08, 12:38 Żal mi was, jesteście pełne jadu i zgorzknienia, nikt nie może już wyrazić własnej opinii na dany temat bo zaraz jest linczowany przez wszechwiedzące dr habilitowane... Przecież to jest forum, każdy ma prawo pisać to co uważa wg siebie za słuszne. Obserwowałam wasze inne wypowiedzi i widzę, ze forum zatraca swoją pierwotną funkcję. Nie chce mi się tego czytać dlatego stąd uciekam,,, fe. Obrzydliwe dewotki. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 nie ma co sie zloscic :) 24.03.08, 12:56 czemu zal? wlasnie wyrazamy swoja opinie! nie zauwazylam by doszlo tu do linczu jesli poczulas sie urazona moja wypowiedzia to ja bynajmniej przepraszam ale jesli ktos pyta to odpowiadam czy to ze mam inne zdanie niz ty musi swiadczyc o tym ze jestem dewotka obrzydliwa w dodatku???? poza tym nikt nie neguje ze ty mozesz sobie przeciez liczyc jak chcesz tygodnie ciazy w szpitalu przy porodzie i tak zapytaja o date ostatniej miesiaczki i w karcie urodzenia dziecka wpisza tygodnie liczone od dnia ost. miesiaczki... gdyby funkcjonowalo kilka sposobow bylby po prostu balagan przyjeto ten i czy jest on dla kogos sensowny czy nie taki funkcjonuje w szpitalu... ja osobiscie tez nie uwazam by moje dziecko mialo tyle tygodnie ile uplynelo od ostatniej miesiaczki jednak funkcjonuje w tym systemie bo taki jst pewna norma Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 24.03.08, 13:57 Ale w medycynie nie ma prywatnych opinii, tylko pewne odgórne ustalenia, wprowadzone po to, zeby lekarz rozumiał drugiego lekarza czy pacjenta niezależnie od miejsca na kuli ziemskiej. 29tc znaczy ten sam etap rozwoju dla położnika z USA, Szwecji i Polski- i tak powinno być. Jeden sposób liczenia, jedne standardy postępowania. Autorka postu moze sobie na własny użytek liczyć czas ciąży od poczęcia, zagnieżdzenia, od początku bicia serca czy jakiegokolwiek wskaźnika. Ale musi wiedzieć, ze lekarzowi podaje wiec liczony od OM, że wiek płodu liczy się w tygodniach od OM, ze normy rozwojowe podawane są dla wieku ciążowego liczonego od OM, że ciaża trwa 40tyg liczonych od OM itd, itd, itd. Tu akurat nie ma miejsca na prywatne opinie. Potem są rozpzczliwe posty, że wiek z usg się nie zgadza, że zapisane leki są od II trymestru, wiec na pewno zaszkodzą albo ze ciaża przenoszona i jak wywołać poród itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: Jak liczyć tygodnie ciąży-Pomóżcie 25.03.08, 18:41 Od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś