Dodaj do ulubionych

KIEDY powrót do formy po CC???

16.05.08, 00:18
Witam serdecznie. Jestem miesiąc po porodzie CC i mam pytanie do
doświadczonych mam... KIEDY wraca się do pełnej formy po porodzie?? 2 tygodnie
po porodzie straciłam 15 kg i było całkiem nieźle. Teraz znowu dobrałam, mam
wieczne ssanie w żołądku (karmię piersią) ale nie przejadam się. Głównym
problemem jest u mnie przeczulica skóry poniżej pępka do blizny i wiotkie
mięśnie brzucha. Kiedy to wraca do normy?? bo o reszte kg zatroszczę się sama
smile Czy są jakieś ćwiczenia, aby ten brzuch wrócił do formy?? i kiedy można je
zacząć? Jakieś namiary na te ćwiczenia? Martwi mnie to, bo choć miesiąc po
porodzie dalej wyglądam na 5 miesiąc i w nic nie wchodzę poza ciuchami
ciążowymi sad BARDZO PROSZĘ O POMOC>>>
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 16.05.08, 08:02
      wszystko to o co pytasz to sprawy indywidualne

ja 16 mies. po cc

ja zaczelam w miare wygladac po ok. 10 miesiacach od porodu.
      dyskomfort w okolicy blizny mam nadal, nie mam czucia na bliznie
      dlugo tez wygladalam jakbym byla w ciazy. na pewno ze 3 mies.
      jeszcze po porodzie, nosilam jeszcze ciazowe spodnie

nie badz dla siebie taka ostra, malo kobiet miesiac po porodzie
      wyglada fajnie.
      trzeba troche czasu aby dojsc do siebie
      pozdrawiam
      • hanti Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 16.05.08, 09:38
        to bardzo indywidualne, ja już tydzień po porodzie mogłam wrzucić w kont ciuchy
        ciążowe i wchodziłam w normalne tylko rozmiar więcej niż przed ciążą (38)
        Co do nadwrażliwości brzucha, z rok to trwało zanim ta wrażliwość wróciła do
        normy, chociaż teraz jestem w kolejnej ciąży i nadwrażliwość wróciła uncertain
        • oliwka1981 Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 16.05.08, 10:55
          ja jestem 3 mies po cc- denerwuje mnie, ze mam partie na brzuchu (kilka cm nad blizna), w ktorych nic nie czuje, moge to szczypac ale kompletny bezwlad. I czasem czuje cos jakby mrowienie.
          • joasia33 Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 16.05.08, 11:28
            Hehe, u mnie ten brak czucia pomiędzy pępkiem a blizną trwał niemal 1,5 rokusmile
            • oliwka1981 Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 16.05.08, 11:48
              haha to mozna sobie teraz tatuaz strzelic- nie bedzie nic czuc hahahah
    • tropicielka Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 16.05.08, 12:34
      jestem 3 tyg po cc i brzuch mi juz wklęsł wchodze w swoje ciuchy -
      brak czucia tez mam nad blizną, ale szczególnie mi to nie
      przeszkadza - mam nadzieję , że jak będe na kontroli w 6 tygodniu
      po - lekarka powie , że mogę delikatnie już ćwiczyc - alde wg mnie
      nie ma co pytac o takie sprawy na forum - bo u każdego inaczej to
      wygląda
      pozdr
    • londine a brzuch? 16.05.08, 12:37
      Dziękuję Wam za porady. Może rzeczywiście jestem dla siebie za ostra? Ale wkurza
      mnie że nie mam co na siebie włożyć, bo wszystkie letnie ciuchy są sprzed ciąży
      a inwestować w nowe na chwilę to chyba bez sensu sad A jakieś ćwiczenia?? Co
      robiłyście, aby brzuch wrócił do normy?
      • tropicielka Re: a brzuch? 16.05.08, 16:02
        na razie spaceruj dużo - mięśnia brzucha pracuja przy każdej
        czynności - a później delikatne spięcia - staraj sie sama napinać np
        stojąc czy leżąc
    • osa551 Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 16.05.08, 17:17
      Też jestem miesiąc po cc i na szczęście zepsuła mi się waga. Zostało mi jeszcze
      jakieś 3 kg, ale ja pół ciąży byłam na diecie cukrzycowej, więc wiele nie
      przytyłam. Teraz jestem przeczulona bo w poprzedniej ciąży rodziłam w lutym a w
      stare dzinsy wbiłam się przed wigilią. sad

Z moich doświadczeń po pierwszym cc, po 3 miesiącach byłam już w stanie jeździć
      konno, po 4 zapomniałam o brzuchu, niestety nogi i tyłek mnie trzymały do
      grudnia czyli 9 miechów.

Teraz przeczulicę mam poniżej blizny i czekam aż mi wreszcie minie. Jesteś
      przecież chirurgiem. Nie wiesz po jakim czasie mija Twoim pacjentom? Ja już nie
      pamiętam jak to było za pierwszym razem. Na razie pozbywam się uczulenia po tym
      cholernym płynie odkażającym.
      • londine Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 31.07.08, 02:33
        Moi pacjenci nie zaliczają CC smile i porodów smile A koledzy takimi rzeczami się nie
        zajmują smile stąd moje pytanie. Wiem, że u każdej z nas jest to indywidualne, ale
        jest z reguły jakiś trend. Przeczulica została nad blizną (co jest normalne i
        nie mam do tego zastrzeżeń), ale reszta wraca do siebie baaardzo powoli. Poza
        tym ja niestety nie mogę być wzorcowym przypadkiem bo jak to lekarz powikłania u
        mnie zdarzają się częściej smile co potwierdziło się przy CC smile (ale wolałam aby
        trafiło na mnie a nie na Malutką, więc zniosłam wszystko dzielnie).
    • deodyma Re: KIEDY powrót do formy po CC??? 31.07.08, 08:26
      w przyszla srode minie 9 msc od cesarki. gdy wychodzilam ze szpitala, wazylam 63
      kg a do wagi sprzed ciazy(53 kg), doszlam po 4 msc od cc. jesli chodzi o takie
      rzeczy, jak przeczulica, to zniknela bardzo szybko. odretwienia w okolicy blizny
      po cc tez juz w sumie nie mam. czucie wrocila calkowicie. cwiczyc zaczelam po
      dwoch msc od cc. po jakims czasie dalam sobie z tymi cwiczeniami na spokoj bo
      doszlam do wniosku, ze tak na serio to wezme sie za siebie pol roku po cc. no i
      w maju zaczelam stopniowo cwiczyc brzuszki. cwiczylam tez 6 Weidera, ale dalam
      sobie z nia na spokoj bo jak dla mnie to byla ona bardzo monotonna i po prostu
      mnie znudzila. od 2 msc cwicze 4 razy w tyg ABS( trening na miesnie brzucha) a
      oprocz tego codziennie po ok 300 brzuszkow i inne cwiczenia. efekty sa widoczne.
      poprawil sie wyglad brzucha i obwod w okolicy pepka coraz mniejszysmile wedlug
      opinii otoczenia to do wygladu sprzed ciazy wrocilam kilka msc po porodzie, ale
      ja sama wiem po sobie, ze jeszcze te kilka cm stracic by sie przydalo. nie robie
      z tego tragedii, bo jakies 8 lat temu bylam tezsza, inaczej zbudowana i
      normalnie wazylam 60-65 kg przy wzroscie 164 cm. pozniej zjechalam z wagi ponad
      10 kg bez zadnego odchudzania i tak mi juz zostalosmile jak juz wyzej pisalam,
      niedlugo minie 9 msc od cc a ja dopiero teraz nalozylam krotka bluzke do
      biodrowek bo wczesniej dolna czesc brzucha jednak troche bardziej odstawala.
      pocieszam sie tym, ze za rok bedzie to wszystko tylko wspomnieniemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka