Dodaj do ulubionych

Czy lekarze muszą honorować wskazania od okulisty

29.05.08, 08:34
Bo dostałam wczoraj takie wskazania do rozważenia cc i zastanawiam
sie czy jak trafię do szpitala czy na pewno bedą chcieli je
uhonorować..
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 29.05.08, 13:09
      Wskazanie do rozwazenia spokojnie przyjma, rozwaza i zrobia co uwazaja za sluszne.
      • madziawac Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 29.05.08, 14:17
        A jakie masz problemy z oczami ?
    • mamakingi Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 29.05.08, 14:51
      Myślę ,że wszystko zależy od szpitala , lekarza i tego co masz napisane.Znam
      przypadek kiedy dziewczyna miała zagrożenie odklejenia siatkówki i do póki mąż
      nie przywiózł papierów ,że miała dwukrotne laserowanie siatkówki nie chcieli jej
      zrobic cc.Zrobili przy 10 cm rozwarcia przy skurczach partych.... Jeżeli w
      skierowaniu jest napisane ,że zaleca się cc a nie, że jest konieczne to wiem ,że
      robią problemy.Bądźmy szczerzy czekają na kasę.
      • tygrysiatko1 Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 29.05.08, 22:49
        mocnoo uogólniasz z tą kasą...
    • mela-blonda Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 29.05.08, 22:42
      Powinni.
    • tygrysiatko1 Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 29.05.08, 22:48
      nie muszą... wskazanie okulistyczne nie jest bezwzględne tylko
      względna chyba, że istnieje ryzyko odklejenia się siatkówki..
      poza tym wiele szpitali wysyła na konsultację do "swojego"
      okulisty... o którym wiedzą, żę nie wystawia zaświadczenia na wyrost
      • dudek1980 znajdź sobie lekarza gin 30.05.08, 08:28
        Mój ma moje "względne" wskazanie i popytał jeszcze po czym ustaliliśmy, że cc i
        teraz tylko czekam na termin. Po prostu rodzę w szpitalu gdzie on pracuje. Wiesz
        względne to względne, a nuz anestezjolog będzie zajęty...?
      • tropicielka Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 31.05.08, 19:16
        czyli to tak jakby powiedział tamtemu - wiesz co twoje zaświadczenie
        mam gdzieś - jestes łapówkarzem , albo nie znasz sie wogóle na tym
        co robisz .... żenada! nie oszukujmy sie jak nie masz lekarza ze
        szpitala to jest ryzyko 50% na 50% czy ci zrobia czy nie - niestety
        tak wygląda słuzba zdrowia w Polsce
    • sowa-1 Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 30.05.08, 22:28
      Moja lekarka jak dowiedziała się mam wadę wzroku -7 dioptrii to kazała mi iść do
      okulisty. Jeden nie dał wskazania do cięcia, kazała mi iść do innego (podała mi
      nazwisko) i ten drugi dał od razu, tzn. kazał przyjść w siódmym mies. na
      kontrolę i wtedy dał wskazanie do cc
    • mamakofana Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 31.05.08, 11:22
      czyli trafić można różnie..Wiele zalezy jak zawsze..od dobrej woli
      lekarza i trafnej oceny.
      • koopa_ja Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 18.06.08, 12:25
        Witajcie dziewczyny.
        Mam wadę -9 i -9,5 bardzo chcę i urodzę naturalnie. Mój ginekolog (jeden z najlepszzych wg białej listy na podkarpaciu) wysłał mnie na konsultacje okulistyczne, byłam u 3 okulistek i żadna nie stwierdziła przeciwskazań a na dodatek dowiedziałam się, że moja przeogromna - w moim odczuciu- wada to pikuś, gdyby było -15 to by sie zastanawiały...
        Po ostatniej wizycie dowiedziałam się od ginekologa, że fachowa praca opublikowała artykuł na ten temai i stwierdzono, że jedynie przebyte operacje oka lub choroba aa-coś-tam (przepraszam nie pamietam) kwalifikują do cesarki i że nie ma dowodów na to iż poród może zaszkodzić naszym niedowidzącym oczom.
        Ja z tego powodu się bardzo cieszę i będziemy rodzić naturalnie, chyba że TFU TFU z innych powodów zalecą cesarke.
        Pozdrawiam
    • malda_80 Re: Czy lekarze muszą honorować wskazania od okul 18.06.08, 13:10
      ciekawy dla mnie temat.smile Ja mam zaćmę wrodzoną, astygmatyzm i
      jestem nadwidząca. (podobno, bo całe życie mi się wydawało, że
      jestem krótkowidzem). Byłam ostatnio na konsultacji u pani
      okulistki, która pracuje w szpitalu specjalistycznym i powiedziała
      mi na wstępie, że okulista nie jest od podejmowania tego typu
      decyzji. Ona może napisać co i jak, ale decyzję musi podjąć lekarz
      prowadzący. W każdym razie, na papierze napisała mi, że nie ma
      wskazania do cc. W poniedziałek dowiem się, co na to moja
      prowadząca. Mam nadzieję, że też jest takiego zdania, bo na cesarce
      mi nie zależy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się