Dodaj do ulubionych

cukier we krwi

23.09.03, 14:03
czy któraś z was pamięta może jakie są prawidlowe wyniki cukru we krwi po
obciążeniu glukozą ( 75mg)? Mam wynik 185 i nie wiem czy to bardzo dużo czy
ok.
Obserwuj wątek
    • guga23 Re: cukier we krwi 23.09.03, 15:54
      witaj
      prawidłowy wynik jest chyba do 160 po 75g glukozy,moj wynik był 178 i lekarz
      wysłał mnie do poradni cukrzycowej dla ciężarnych a stamtad od razy wysłali do
      szpitala na trzy dni na patologie ciąży i 4 razy dziennie pobierali krew i
      sprawdzali poziom cukru,kiedy okazało sie ze wyniki mam dobre to wypuscili
      mnie do domku,dieta okropna,ale stwierdzilam,e jesli wyniki mialam w szpitalu
      ok to nie bede sie ograniczacsmilepozdrawiam
      napisz co twoj lekarz powiedzial
      malgosia i 26 tyg didi
    • bubab Re: cukier we krwi 23.09.03, 17:36
      Wynik powyzej 200 jest rozpoznaniem cukrzycy ciazowej, wtedy ciaza jest juz
      traktowana jako patologiczna. Ja z wynikiem 186 dostalam skierowanie na kolejne
      badanie za 2 tyg i instrukcje co do diety. Jest to wynik na pograniczu i wymaga
      monitorowania.
      Pozdr,
      aska
      • aniaasi Re: cukier we krwi 24.09.03, 07:57
        Normy sa następujące:
        na czczo - do 105
        po 50 g. po godzinie - do 140
        po 75 g po godzinie do 180 po dwóch godzinach - do 140.
        Przekroczenie chociażby jednego wyniku traktowane jest w poważnych placówkach
        jako cukrzyca ciążowa i podlega diecie, i monitoringowi, z ew. skierowaniem na
        patalogię przed terminem porodu. Ja jestem takim przypadkiem, stosuję dietę,
        mam glukometr (wypożyczony ze szpitala) i 4 razy dziennie się kłuję.
        Ale wiem, że wiele dziewczyn nawet nie miało badania na obciążenie glukozą, a
        niektóre z wysokim wynikiem wcale nie podlegały takiej zaostrzonej procedurze.
        Dużo zależy od nastawienia lekarza, ale jestem zdania, że lepiej na zimne
        dmuchać.
        Ja dmucham.
        smile
        Ania
        • syla33 Re: cukier we krwi 24.09.03, 10:07
          Ja tez jestem tego przykladem, moje normy po glukozie niewiele przekroczyly
          norme a juz wyladowalam w szpitalu na obserwacji. Dieta jest okropna, bo
          cokolwiek jesz to myslisz czy to nie zaszkodzi dziecku i jaki bedzie poziom
          cukru (bynajmniej ja tak mam), palce juz mnie bola od klucia, i chodze wiecznie
          glodna, buuu.
          Pozdrawiam
          Sylwia
          • bubab Re: cukier we krwi 25.09.03, 12:08
            Dlaczego chodzisz glodna? przeciez chodzi o ograniczenie cukrow prostych a nie
            kalorycznosci diety.
            pozdr,
            aska
            • syla33 Re: cukier we krwi 26.09.03, 11:01
              bo porcje jakie sa wyznaczone na kazdy posilek sa dla mnie za male. Nie
              twierdze, ze sie objadam ale dwie kromki razowego chleba (sa przeciez mniejsze
              niz zwykla) jest dla mnie zdecydowanie za malo. Trzema sie najem ale to juz
              jest za duzo. Taka dieta nie polega tylko i wylacznie na ograniczeniu cukrow
              prostych, ograniczasz tez weglowodany. Bedac w poradni cukrzycowej dla kobiet w
              ciazy otrzymalam rozpiske co moge jesc a czego nie. i tych dozwolonych rzeczy
              jest niewiele a jak jeszcze czegos nie lubisz z nich to lista robi sie jeszcze
              chudsza.
        • bubab Re: cukier we krwi 25.09.03, 13:31
          aniaasi napisała:

> Normy sa następujące:
          > na czczo - do 105
          > po 50 g. po godzinie - do 140
          > po 75 g po godzinie do 180 po dwóch godzinach - do 140.
          > Przekroczenie chociażby jednego wyniku traktowane jest w poważnych placówkach
          > jako cukrzyca ciążowa i podlega diecie, i monitoringowi, z ew. skierowaniem
          na
          > patalogię przed terminem porodu. Ja jestem takim przypadkiem, stosuję dietę,
          > mam glukometr (wypożyczony ze szpitala) i 4 razy dziennie się kłuję.
          > Ale wiem, że wiele dziewczyn nawet nie miało badania na obciążenie glukozą, a
          > niektóre z wysokim wynikiem wcale nie podlegały takiej zaostrzonej
          procedurze.
          > Dużo zależy od nastawienia lekarza, ale jestem zdania, że lepiej na zimne
          > dmuchać.
          > Ja dmucham.
          > smile
          > Ania

Troche literatury fachowejsmile
          Według Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego rozpoznanie cukrzycy jest
          dwuetapowe (14):Etap 1U wszystkich ciężarnych w okresie pomiędzy 24 a 28
          tygodniem ciąży należy przeprowadzić test przesiewowy. Test ten można
          przeprowadzić we wcześniejszym okresie ciąży podczas pierwszej wizyty,
          szczególnie przy poważnym podejrzeniu niezdiagnozowanej cukrzycy typu 2. Test
          ten polega na doustnym podaniu 50 g glukozy, a następnie jednorazowym pomiarze
          stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej w pierwszej godzinie po obciążeniu.
          Czułość testu jest większa, jeżeli zostanie on przeprowadzony na czczo.Etap
          2Jeżeli stężenie glukozy przekracza 7,8 mmol/l (140 mg/dl) należy wykonać test
          diagnostyczny z doustnym obciążeniem 100 g glukozy i oznaczać stężenie glukozy
          w osoczu krwi żylnej co godzinę przez okres 3 godzin od obciążenia.Testem
          skriningowym można dokonać wstępnej selekcji kobiet ciężarnych z zaburzeniami
          metabolizmu węglowodanów.Zgodnie z zaleceniami Fourth International Workshop-
          Conference on Gestational Diabetes cukrzycę ciężarnych należy rozpoznać (15),
          jeżeli stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej będzie wyższe przynajmniej w dwóch
          punktach tzn.: · ɱ,3 mmol/l (95 mg/dl) na czczo · ᡂ,0 mmol/l
          (180 mg/dl) w 1. godzinie · ɴ,6 mmol/l (155 mg/dl) w 2. godzinie · ɳ,8
          mmol/l (140 mg/dl) w 3. godzinieZaproponowane do rozpoznania cukrzycy
          ciężarnych wartości glikemii są oparte na modyfikacji Carpenter i Coustana i są
          niższe niż zaproponowane przez The Expert Committee on the Diagnosis and
          Classification of Diabetes Mellitus oraz the National Diabetes Data Group
          (NDDG), gdzie stężenia glikemii wynosiły odpowiednio 105, 190, 165 i 145 mg/dl
          (5,8, 10,6, 9,2, i 9,1 mmol/l). Uczestnicy the Fourth International Workshop on
          GDM zalecili ponadto, że każde podwyższenie glikemii powyżej 200 mg/dl (11,1
          mmol/l) lub na czczo wartość glikemii powyżej 126 mg/dl (7,0 mmol/l)
          upoważniają do rozpoznania cukrzycy.W wielu ośrodkach europejskich cukrzycę u
          ciężarnych rozpoznaje się na podstawie wyników testu z doustnym obciążeniem 75
          g glukozy, który jest przeprowadzany także w okresie między 24 a 28 tygodniem
          ciąży. Uzyskane wartości interpretuje się tak samo, jak dla kobiet nie będących
          wciąży tzn. według kryteriów WHO.Jak rozpoznajemy cukrzycę ciężarnych w Polsce?
          W roku 1993 Polskie Towarzystwo Diabetologiczne powołało Zespół Ekspertów do
          Sprawy Wczesnego Rozpoznawania Cukrzycy w Ciąży (16). Zespół ten ustalił
          jednolite zasady wczesnego rozpoznawania cukrzycy ciężarnych w naszym kraju,
          oparte na dwustopniowym postępowaniu, uwzględniającym test przesiewowy i
          diagnostyczny. Pozwolę sobie zacytować te zalecenia: 1. Wykonanie u wszystkich
          ciężarnych oznaczenia stężenia glukozy we krwi na czczo w czasie pierwszego
          badania lekarskiego. Jeżeli stężenie glukozy w surowicy krwi żylnej na czczo
          będzie równe lub wyższe od 5,8 mmol/l (105 mg/dl) należy wykonać test doustnego
          obciążenia z 75 g glukozy zgodnie z kryteriami WHO. Ciężarne z podejrzeniem GDM
          należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologiczno-położniczego. 2.
          Między 24 a 28 tygodniem ciąży wykonanie u wszystkich ciężarnych testu
          przesiewu z doustnym obciążeniem 50 g glukozy i oznaczeniem w 60 minucie
          stężenia glukozy we krwi. Test przesiewowy może być wykonany bez względu na
          porę doby i czas od ostatniego posiłku. Jeżeli stężenie glukozy w surowicy krwi
          żylnej w 60 minucie testu będzie równe lub wyższe od 7,7 mmol/l (140 mg/dl) ale
          niższe od 10,0 mmol/l (180 mg/dl) należy wykonać test doustnego obciążenia 75 g
          glukozy. Jako cukrzycę ciężarnych rozumie się również stan upośledzonej
          tolerancji glukozy wg kryteriów WHO. Przy stężeniu glukozy równym lub wyższym
          od 10,0 mmol/l (180 mg/dl) ciężarną należy skierować do ośrodka diabetologiczno-
          połozniczego. 3. Przy nieprawidłowym wyniku testu przesiewowego (50 g
          glukozy), a prawidłowym wyniku testu diagnostycznego (75 g glukozy), należy w
          32 tygodniu ciąży wykonać powtórnie test diagnostyczny.Jak wynika z
          przytoczonych danych brak jest wciąż na świecie jednolitej koncepcji wykrywania
          cukrzycy w ciąży.

Po przekazaniu pacjentki z rozpoznaną GDM do nadzorującego ośrodka (dodatni
          doustny test przesiewowy z 50 g glukozy - z glikemią przekraczającą 140 mg% w
          godzinę od posiłku), opieka diabetologiczno-położnicza polega na rutynowym
          postępowaniu i klasyfikacji kobiet w ciąży do grupy G/1 (GDM leczona dietą) czy
          G/2 (GDM leczona dietą i insuliną). U pacjentek z GDM, szczególnie z G/2,
          wizyty u lekarzy odbywają się co 2 tygodnie. W tej grupie kobiet od 28 tygodnia
          ciąży do nadzoru klinicznego wprowadza się tzw. kartę ruchów płodu. W 32 i 36
          tygodniu ciąży dokonuje się oceny ultrasonograficznej (USG) płodu w celu
          wykluczenia makrosomii (5), zmierzenia indeksu wód płodowych (AFI) i
          lokalizacji łożyska (6). W klasie G/2 obowiązuje wczesna kardiotokograficzna
          (KTG) ocena dobrostanu płodu (32-34 tydzień ciąży). Przy zapisach
          nieprawidłowych wskazana jest hospitalizacja, podczas której wykonywane są
          badania biofizyczne (KTG, test z oksytocyną, ocena przepływów naczyniowych
          metodą dopplerowską, profil biofizyczny, znany też jako test Manninga). W GDM
          wskazana jest hospitalizacja końcowa w terminie porodu, szczególnie w grupie
          G/2.

Tak wiec postepowanie zalezy od wielu czynnikow i nie ma potrzeby przesadzac
          ani w jedna ani w druga strone.
          pozdr,
          aska
    • smalgorzata Re: cukier we krwi 26.09.03, 10:58
      A słyszałyście o czymś takim, że test obciążeniowy jest szkodliwy dla dziecka?
      U mnie w przychodni odmówili badania z tegow łaśnie powodu.
      • ainer1 Re: cukier we krwi 19.12.03, 23:10
        Witam serdezcnie,

otrzymalam dzis wyniki(27 tydzien) - na czczo - 76 mg/dl (norma do 110)
        po 1h od przyjecia 50 g glukozy - wynik 156 mg/dl (norma wg mego gina do 140)
        i mam kupic glukometr, paski, ksiazke o diecie itp...
        Jak bylo u Was?
        Macie moze tez wyniki?
        Przyznam ze przed swietami to srednio mila wiadomosc...
        DODAM, ZE NIE MA CUKRU W MOCZU.

Renia
        • malwes Re: cukier we krwi 20.12.03, 11:26
          Tu są normy i wszelkie inne info:
          www.cukrzyca.akcjasos.pl/?a=text&id=49
          Pozdrawiam,
          Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka