mrowka79-1 12.08.08, 12:09 jestem w 30 tygodniu ciąży i przytyłam dopiero 10 kg od początku.Czy to normalne?Czy nie za mało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaagggaaa16 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 12:13 ja jestem w 31tc i od początku przytyłam 11,5 kg, wzoraj byłam u gina i pochwalił mnie za wagę))) powiedział, że jak kobieta w ciągu całej ciąży przytyje do 15 kg, to jest to waga najlepsza. także tylko się cieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka79-1 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 12:22 A jak jest u Ciebie z ruchami dziecka?Bo ja od ok 4 tygodni odczuwam tak gwałtowne ruchy,że zaczynam się zastanawiać czy to normalne.Nie są to płynne ruchy,tylko wręcz "agresywne".Lekarz stwierdził,"że na pewne rzeczy nie mamy wpływu",ale czy to oznacza,ze tak może być? Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: Waga w ciązy 12.08.08, 12:27 ja jestem w 38 (skończony) i mam 11 kg na plusie, wiec to nie jest za mało Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: Waga w ciązy 12.08.08, 12:40 a pytasz poważnie, czy chcesz się dowartościować kosztem biedaczek, którym przybyło więcej..? jeśli pytasz poważnie- nie, napewno nie za mało. w pierwszej ciąży, na kilka dni przed porodem, miałam dokładnie 10kg na plusie od wagi wyjściowej. a jeśli drugi wariant, to cóż.. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka79-1 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 12:43 Pytam poważnie.Jest to moja pierwsza ciąża,a niestety koleżanki przytyły o ok 18-20 kg,więc myślałam,że ze mną lub z dzidzią jest cos nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: Waga w ciązy 12.08.08, 12:57 niestety bywa,że dziewczyny rzeczywiście nie panują nad przysrostem wagi w okresie ciąży. bywa,że traktująciążę,by wreszcie bezkarnie zasiaść do koryta..i wtedy słuchamy o 20/30 kg na plusie, jednak prawidłowa "masa ciąży" to własnie ok 10kg: płód - 3,5 kg macica - 1 kg łożysko - 0,8 kg płyn owodniowy - 1,2 kg piersi - 0,5 kg woda zatrzymana w organizmie - 1,5 kg zwiększona ilość osocza krwi - 1,5 kg Razem 10 kg Cała reszta (powyżej 10 kg) to tłuszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka79-1 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 13:00 Dzięki ) już mi lepiej ))A jak jest z ruchami płodu?Zaczęłam wątek,ale nikt mi nic nie napisał Odpowiedz Link Zgłoś
pychu Re: Waga w ciązy 12.08.08, 13:45 Niekoniecznie tak musi być. Ja jestem w 36 tc, do tej pory przybrałam 14 kg, ale wszystko "weszło" mi w brzuszek. Moja dzidzia już 2 tygodnie temu ważyła 2765 więc sporo. Nogi mam, jakie miałam, rączynki też, może nieznacznie w biodrach, ale to akurat normalne. Wszystkie bluzki mam praktycznie sprzed ciąży, tylko spodnie musiałam kupić i biustonosze. Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: Waga w ciązy 12.08.08, 15:00 nie jest to moje autorskie opracowanie i naturalnie od tych wyliczeń są jakieśtam odchylenia. chodzi o to, że nie ma powodu, żeby przybierać 20 czy więcej kilo, a zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży wzrasta raptem o jakieś 300kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: Waga w ciązy 12.08.08, 15:54 Ten tluszcz jest niezbedny do karmienia! Prawidlowa masa w ciazy zalezy od wagi sprzed ciazy...Przecietnie- norma jest 15kg. Odpowiedz Link Zgłoś
encepencewktorejrece Re: Waga w ciązy 12.08.08, 13:45 a ja jestem w 27 tyg i przytylam 4 kg. Mam cukrzycę, jestem na diecie, zaraz zdechnę z głodu, albo zrobię włam do Bliklego!!! Wczoraj, jak mijalam na ulicy dziecko z lodem w ręku, to myślałam, ze podetnę sobie żyły, aaaaaaaa.... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 15:29 Leci 35 tc, mam 3,5 kilograma na plusie, Wrześniak ma się świetnie, waży już 2,5 kg. W pierwszej ciąży przytyłam 5 kg, Alka urodziła sie o czasie, ważyła 3550 gram. Wyniki mam świetne, lekarz i położna na początku trochę panikowali i zlecali dodatkowe badania ale potem stwierdzili, że taki ze mnie typ widocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulinka78 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 15:31 A możesz mi powiedzieć jak wygląda twoje przykładowe dzienne menu na tej diecie cukrzycowej? Tak z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
encepencewktorejrece Re: Waga w ciązy 12.08.08, 16:27 Jasne, ponizej. Mnie oczywiście chce sie tego, co zakazane. I SNIADANIE: 1 ogórek, 1 pomidor, 2 x Wasa (100% p), 2 x plasterek wedliny drobiowej, kawa z mlekiem 0%. II SNIADANIE: 2 x Wasa, 5 x pomidorki koktailowe, 3 x plasterek sera białego OBIAD: Ryż (jasny + ciemny) + duszona pierś kurczaka + duszone warzywa (cukinia, bakłażan, papryka, czosnek) x 2 garście, ser biały 0% x 2 plasterki, borówka amerykańska x (około) 25 szt. PODWIECZOREK: 2 x Wasa z serkiem kozim (do smarowania) I KOLACJA: 1 x garść ryżu, 1 x garść brokułów, 1 x pomidor, oliwa, ocet winny, przyprawy II KOLACJA: rzokdiewka z jogurtem 1,5% (duża garść), x 2 Wasa z serem białym 0% Jezu, przeczytalam to, wychodzi na to, że żrę jak prosię. Tylko dlaczego jestem głodna. kasiulinka78 napisała: > A możesz mi powiedzieć jak wygląda twoje przykładowe dzienne menu na tej diecie > cukrzycowej? Tak z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 18:11 Cholera, ja jem najwyżej połowę z tego, a i tak tyję (tylko zamiast wasa pieczywo pełnoziarniste)... Odpowiedz Link Zgłoś
encepencewktorejrece Re: Waga w ciązy 13.08.08, 12:38 Może łączysz węglowodany z tłuszczem (np chleb + ser zólty, ziemniak + mięso). Wtedy zawsze się przytyje. Na tej diecie nie mozna jeść też tłustych rzeczy, więc nie ma z czego utyć. Albo to wina tego cholernego cukru. Do konca nie wiem. memphis90 napisała: > Cholera, ja jem najwyżej połowę z tego, a i tak tyję (tylko zamiast wasa > pieczywo pełnoziarniste)... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Waga w ciązy 18.08.08, 18:38 Eeee, zawsze łączyłam węglowodany z tłuszczem, ale przed ciążą nigdy nie miałam żadnych problemów z wagą Może tarczyca mi namieszała w metabolizmie, bo tuż przed ciążą miałam galopującą nadczynność, potem na lekach zjechałam z hormonami do dolnych granic normy, potem znów wzrost... W pierwszym trymestrze- przyznaję- jadłam dużo, bo inaczej miałam mdłości, ale w II-III już się pilnuję... A waga dalej rośnie. Trudno, pomartwię się tym po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 18:07 A chcesz kilka moich? Oddam za darmo, w gratisie mogę kilka rozstępów dorzucić... Choć ja w 30tc miałam chyba podobnie- jakieś 10-12kg na plusie, teraz mam już 15... I cóż poradzę- teraz już się pilnuję, ale co nagromadziłam tłuszczyku w I trymestrze, to mam. Odpowiedz Link Zgłoś
plusskwa Re: Waga w ciązy 12.08.08, 18:23 21tc i 6 kg na +. Jem bo jestem głodna, jak da radę to "uszukuję" dzidzię owocami, ale ONA chce konkretów! Czytałam przytoczone tutaj menu- i ja byłabym baaaardzo głodna Trudno, ile przytyję to przytyję, tysiace kobiet tyje! Oczywiscie nie objadam sie słodkościami, ale apetyt mi DOPISUJE! Lekarz powidział, że jak na połowę ciąży to jest całkiem dobrze z przyrostem wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re:Memphis 13.08.08, 11:40 Ja tez plus 15kg-jednak na poczatku ciazy schudlam jakies 3-4 kg (nadczynnosc)-lekarz mowi, ze OK, bo inaczej za chuda jestem)W sumie nie wiem gdzie mam tych 15kg-oprocz brzucha nie zauwazylam tluszcyzku u siebie... Teraz tyje wolniej-za 4 tygodnie tzlko 1.5kg. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka8311 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 18:40 Ja jestem w 30tc i przytyłam 13kg i lekarz krzyczy, że to za dużo. Tak więc myślę, że twoje 10kg jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
awekm Re: Waga w ciązy 12.08.08, 19:07 witam ja jestem w 29 tc i jak do tej pory to przytyłam ok. 3 kg. Sama sie sobie dziwię, bo choc nie pochłaniam "wielkiej" ilości pokarmu to nie odmawiam sobie specjalnie. W poprzedniej ciąży przytyłam w sumie 13 kg, jednak na tym etapie ciąży miałam juz ok 4 kg wiecej niż teraz. Lakarz jak do tej pory nic nie powiedział na temat wagi, jedynie położna stwierdziła, że troche mało ale widocznie "ten typ tak ma". pozdr. wszystkie mamy przyszłe i obecne Odpowiedz Link Zgłoś
jess-ica1 Re: Waga w ciązy 12.08.08, 22:06 ja jestem w 35tc i przytylam 22kg i wcale sie nie opycham jem raczej mało Odpowiedz Link Zgłoś
brookeforrester Re: Waga w ciązy 13.08.08, 10:09 w pierwszej ciazy przytylam 25 , lekarz krzyczal itd, a ja naprawde MALO JADLAM. tyle,ze mialam niedowage przed zajsciem. po porodzie w 3 mies zrzucilam z nawiazka. teraz 2 ciaza, 11 tydzien, na plusie juz 4 kg.. ale co zrobie, jak jestem glodna to mi niedoobrze Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Waga w ciązy 13.08.08, 11:58 Ja słyszałam, że 12 kg jest z powodu dziecka, a to, co powyżej - zostaje potem mamie. Tak było z moją koleżanką, przytyła 17 kg i 5 kg jej zostało po porodzie. Ja też przytyłam 17 kg w poprzedniej ciąży, ale potem byłam na ostrej diecie, bo synek miał kolki. Po 3-4 m-cach od porodu ważyłam 3 kg mniej niż przed ciążą W szpitalu poznałam dziewczyny, które przytyły różnie, jedna więcej, inna mniej. Miałam wrażenie, że najczęściej powtarzającym się wynikiem było... 8 kg. Niektóre tyją tylko 8 kg przez całą ciążę! Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: Waga w ciązy 13.08.08, 12:49 mama-ola napisała: > Ja słyszałam, że 12 kg jest z powodu dziecka, a to, co powyżej - > zostaje potem mamie. Tak było z moją koleżanką, przytyła 17 kg > i 5 kg jej zostało po porodzie. Kazda kobieta jest inna, mnie po porodzie ubylo tylko 8 kilo i ani grama wiecej przez caly czas karmienia (3 miesiace) a rowniez bylam na diecie z powodu ostrych kolek mojej corki. Wage zaczelam tracic jak zaprzestalam karmienia piersia, i to samoistnie. Nie ma reguly. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakaam Re: Waga w ciązy 13.08.08, 12:17 ja też jestem w 30 tygodniu a przytyłam 5,5kg. najważniejsze że dziecko rośnie, są kobiety które przytyły jeszcze mniej i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
konikmorski1976 Re: Waga w ciązy 13.08.08, 12:32 ja w temacie ale nieco obok. wszystkim mamom , ktore martwia sie ze jedza malo a tyja - nic nie poradzicie; jelsi taka jest wasza dynamika tycia w ciazy. jako nieodpowiedzialna wariatka przeprowadzilam na sobie eksperyment : w pierwszej ciazy jadlam to na co mialam ochote (ale uwaga:nie znosze slodyczy i fast foodow wiec i tak ich nie jadlam), przytylam 12 kilo. w drugiej zdecydowalam ze nie chce tyle (mimo ze po wyjsciu ze szpitala juz 10 nie bylo i barzo szybko schudlam do wagi -5 sprzed ciazy).wiec : wyeliminowalam biale pieczywo, w gole pieczywa jadlam bardzo malo. zero makarnow, sosow, tylko warzywa wlasciwie i owoce. coz, wstyd sie przyznac ale odzywialam sie jakbym byla na diecie 1000 kalorii. I CO???? przytylam rowniutenko tyle samo co w pierwszej. dziecko na poszczegolnych etapach ciazy wazylo tyle samo co pierwsze. no i jak to wyjasnic? podkreslma, ze nigdy przez 9 miesiecy nie odstapilam od tej diety. wniosek: nie ma sie zbytnio wplywu na to ile sie tyje. jedne nic nie jedza i tyja 20 a drugie wpeiprzaja jak swinki i tyja 10. Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 ja dokladnie podobne doswiadczenietylko na odwrot, 13.08.08, 23:17 w pierwszej ciazy trzymalam sie pilnie diety. Zero bialego pieczywa, naet owocw nie jadlam , duzooooo warzyw.Liczalam kalorie bojac sie przytyc itd.nie mialam zachcianke itd. Przytylam jakos 9kg. w tej ciazy(jestem w 24tc) od poczatku jak widze zielenine to az mniemdli8a normalnie uwieliam salate i zdrowa zywnosc) teraz mam ciagle ochote na cebuleOO, schabowe i rozne takie "meskie potrawy" i jem normalnie,w poniedzialek bylam u gina, wag identyczna jak w pierwszej ciazy z cora. Nie wiem o co chodzi,niektoremojekolezanki-okeyewidentnie traktowaly ciaze jako czas jedzenie nie za dwoje ale za cala rodzine)).ALe byly tez takiektore uwazaly i tyle po 20kg... nie wiem o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: Waga w ciązy 13.08.08, 12:43 Jak dla mnie to calkiem sporo. W moim przypadku najwiecej przytylam wlasnie w ostatnich 2 miesiacach (8 kilo), a wczesniej bylo 7 na plusie. Chyba czesto w ogole kobiety tyja w najbardziej w ostatnich miesiach (tak wynika z moich obserwacji) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maaril_1978 Re: Waga w ciązy 13.08.08, 12:47 moja przyjaciółka jest w 32tc i przytyła 11 kg za to ja dopiero jestem w 7tc i przybyło mnie 3kg.czy to jest normalne?zawsze sądziłam,że w pierwszych tygodniach waga wręcz spada. a ja nawet nie jem dużo, bo wszystko mi smierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
easyenglishpz Re: Waga w ciązy 13.08.08, 12:58 znam kobiety, ktore w calej ciazy przytyly 5kg. Odpowiedz Link Zgłoś
tika.1980 Re: Waga w ciązy 13.08.08, 14:45 Ja przez całą ciążę przytyłam niecałe 9 kg. Zaczynałam od 58 kg przy wzroście 170cm. Do wagi wróciłam 10 dni po porodzie. Dziś jestem dwa miesiące po porodzie i ważę mniej niż przed ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia20t Re: Waga w ciązy 13.08.08, 15:15 ja przez cały okres ciąży przytyłam 11 kg Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Waga w ciązy 13.08.08, 16:41 jestem w 32 tygodniu i do tej pory przytyłam 8.5 kg Odpowiedz Link Zgłoś
venety Re: Waga w ciązy 13.08.08, 18:12 Kazda ciaza jest inna,jedne przybieraja 5 kg,inne 25kg nie masz sie czym martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Waga w ciązy 13.08.08, 19:23 A moim zdaniem to całkiem, całkiem waga ). Jestem dopiero w 20 tc ciąży i ważę mniej niż przed ciążą o 1,5 kg. Mam nadzieję, że nie przytyję za dużo. W pierwszej ciąży jadłam w normalnych ilościach, dużo się ruszałam, byłam bardzo sprawna do samego końca, ale przytyłam aż 25 kg! Kilogramy zgromadziły się tylko na brzuchu i piersiach, bo w żadnym miejscu poza tym nie przytyłam. W 30 tygodniu miałam 8 kg na plusie, więc od tego momentu przytyłam aż 17 kg do końca ciąży! Tym razem jak zaszłam w ciążę miałam taką samą wagę wyjściową jak wtedy gdy zachodziłam w pierwszą, ale jem znacznie mniej niż przed ciążą, bo boję się tych kilogramów. Chociaż faktem jest, że u mnie duży przyrost wagi nie był spowodowany obżarstwem czy leżeniem cały dzień, ale problemami z nerkami. Teraz piję po 4 litry dziennie! Odpowiedz Link Zgłoś
pingwinek13 Re: Waga w ciązy 14.08.08, 12:56 20 tydzień i 5 kg ale i tak mniej niż w pierwszej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
sjena1 te które tyją dużo 14.08.08, 09:31 a jedzą naprawde mało być może powinny sprawdzic sobie hormony-TSH, ft3, ft4 Odpowiedz Link Zgłoś
aila-tan Re: Waga w ciązy 14.08.08, 15:18 Witam. Wczoraj byłam u Pani doktor i ... okazało sie, że prztyłam 4,5 kg. a jestem w 21 tyg. Myslałam, ze nie jest to dużo ani mało, ale jakże przykro mi sie zrobiło kiedy powiedziła mi, ze to stanowczo za dużo jak na mnie. Nie jestem gruba. Tylko mam nadwagą.Pozatym jestem wysoka i tych 4 kg wogóle po mnie nie widać. Myślę, ze chodziło jej o to,z e dziecko powinno czerpać z moich pokładów tłuszczu a nie dokładac mu świeżych... Powiedziała też,ze albo pozostane przy tej wadze do 30 tyg, albo "zjadę" te 4 kg Wszystko rozumiem ale przykro to mi sie zrobiła jak diabli. (Potem mierzyła mi ciśnienie i wyszło 90/60 a ona na to "co takie niskie". Jak ma byc wyższe jak "skrzydła mi opadły") P.S. moja sąsiadka podczas ciąży przytyła prawie 40 kilogramów!!! A to dlatego ze wychowywała się w patologicznej rodzinie gdzie brakowała pieniędzy i jedzenia.A jak poznała chłopaka(z dobrego domu), zaszła w ciąże i zamieszkała z nim to tak się najadła, ze 40 kg.przybyło. (jej synus ma 8m-c a ona nadal wygląda jakby było wciązy z przed roku) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blueflower Re: Waga w ciązy 18.08.08, 18:13 ja jestem w 16 tc - przytyłam 4 kg. Na początku apetyt miałam straszny. Np. nie mogłam zapomnieć o kolacji (np. zupa mleczna albo kanapki - żadne tam owoce czy lekkie przekąski) bo, budziłam się w nocy z głodu i musiałam zjeść żeby zasnąć. Jakieś 2 tyg temu zaczęłam jeść ilości podobne do tych sprzed ciąży, tylko muszę pilnować, by przerwy miedzy posiłkami nie były dłuższe nież 3-4 godziny. Nawet gdy miałam wilczy apetyt nie mogłam ograniczać jedzenia, bo źle się czułam, było mi słabo, bolała mnie głowa, a nawet miewałam torsje - gdy dłużej nic nie jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
widela83 Re: Waga w ciązy 19.08.08, 13:51 ja mam skończone 14 tygodni i narazie bez zmian, Poprzedią ciąze zaliczyłam +25 kg, ale nie uważałam wcale. Teraz od 2 dni mam wilczy głód nie wiem jak to się skończy, ale po sostaniej ciąży zostało mi 10 kg Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Waga w ciązy 19.08.08, 14:20 ja mam jeszcze mniej jesli jestes pod stala kontrola lekarza, to nie ma obaw do paniki Odpowiedz Link Zgłoś