tarja30 21.08.08, 19:38 jestem prawie w 33tc i wlasnie wrocilam od lekarza okazuje sie ze glowka jest za nisko i grozi mi przedwczesny poród maly wazy 2300 mam brac magnez i lezec czy sa tu mamy w podobnej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sielke1981 Re: 33 tc nisko główka 21.08.08, 19:52 myślę, że wiele tu takich dziewczyn. Ja zagrożenie porodem przedwczesnym mam od 22 tc i od tamtego czasu leżę plackiem wstając jedynie do toalety i pod szybki prysznic. Dziś jestem w końcu 34 tc. Nic się nie martw, leżenie w wielu przypadkach na prawdę wiele pomaga (ja już w 23 tc miałam szyjkę o dł.niecałego 1 cm, jej ujście było otwarte a udało się dotrwać do dziś i mam nadzieję że uda się dłużej). Głowa do góry - jesteś już w 33 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza1_2005 Re: 33 tc nisko główka 21.08.08, 22:30 ciesz się, ze to 33 ja mialam to od 26;| leżalam, bralam magnez i no-spę oraz leki na podtrzymanie fenoterol plus isoptin. Malą donosilam do 37 tydz i 3 dzien po wielkim umyciu podłogi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania.bart Re: 33 tc nisko główka 21.08.08, 23:11 Ja też w pierwszej ciąży leżałam z tego powodu (+ zupełnie zgładzona szyjka macicy) od 30 do 36 tygodnia, urodziłam w 40 tc...A teraz jestem w 37 tc (drugie dziecko) i też od 30 tygodnia miałam zalecony oszczędny tryb życia, ale po prostu zwolniłam trochę tempo, chodzimy z córcią na krótsze spacerki, nie biegamy już tak i ucinam sobie z nią popołudniową drzemkę, ale nie leżę (choć bardzo bym chciała sobie odpocząć) i nie widać początku porodu. Przede wszystkim się nie stresuj i odpoczywaj ile możesz, bo później dzidziuś będzie potrzebował Twojej opieki dzień i noc Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: 33 tc nisko główka 22.08.08, 09:00 hmmm... mi ostatnio lekarz tez powiedział, ze główka jest nisko, ale gdy dopytywałam się o to co to znaczy powiedział, że nic takiego. Jestem w34 tc i zastanawiam sie czy w takim razie donosze jeszcze troche. Od tygodnia mam bóle w kregosłupie i miednicy(rwę), ze nie moge chodzic. Mam roczne dziecko i leżeć się za bardzo przy nim nie da ale od dzisiaj w takim razie leże. Odpowiedz Link Zgłoś
pychu Re: 33 tc nisko główka 22.08.08, 09:16 Ja też tak miałam dokładnie w 33 tc. Ciążę miałam zagrożoną od 2 miesiąca. Na wizycie w 33 tc gin powiedział, że dzieć bardzo się pcha do drzwi a ważył wtedy już 2765 g więc dochodził też jego ciężar. Teraz kończę 37 tc byłam na wizycie przedwczoraj - diagnoza - dzieć jeszcze się nie spieszy... A ja bym chciała tak za około 2 tyg.już urodzić Odpowiedz Link Zgłoś
tanoshii Re: 33 tc nisko główka 22.08.08, 09:39 21tc- skurcze i rozwarcie wewnetrzne. Głowka bardzo nisko, naciskała na szyjkę aż do porodu (maluch od ok 20 tygodnia cały czas był główką w dól ). Urodził się w ostatnim dniu 41 tygodnia. A dodam że od 36 tc prowadziłam normalny tryb życia, a od 38 wyganiałam go w brzuszka np pływaniam na kajaku, sprzątaniem całego mieszkania ) Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 33 tc nisko główka 22.08.08, 12:30 Miałam nisko główkę od 32 tc (naciskała na szyjkę), ale z szyjką nic się nie działo. Brałam magnez i Cordafen na wyciszenie skurczy (od 28tc) i mogłam być normalnie aktywna. A u mnie normalnie znaczy bardzo. Chodziłam na długie spacery, prowadziłam samochód (ostatni raz w 42 tc), myłam okna, pływałam. Dopytaj się o szyjkę - jeżeli nic się nie dzieje, to lepiej nie daj się położyć. Wbrew pozorom leżenie nie jest korzystne dla dziecka i powinno być stosowane w ostateczności. Ja urodziłam 10 dni po terminie, poród wywoływany. Odpowiedz Link Zgłoś
tasiaanunia Re: 33 tc nisko główka 22.08.08, 14:04 jestem w 32tc i od 30tc biorę fenoterol i isoptin mam bardzo skróconą szyjkę więc zwolniłam tempo.....brzuch nadal twardnieje ale tak 2-3razy dziennie- wcześniej non stop...oczywiście dzidzia główką w dół i tak naciera na szyjkę ....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ula2689 Re: 33 tc nisko główka 22.08.08, 15:32 ja urodziłam w 33 tyg ciąży,tyle że nic mi nie dolegało i nie spodziewałam się porodu.na usg miałam się zgłosić właśnie w dniu w którym urodziłam.mój mały ma 2 kilo ale niestety oddycha za niego respirator.odpoczywaj i się nie stresuj.wszystko będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś