Dodaj do ulubionych

Herbatka z liści malin

07.10.03, 21:17

Obserwuj wątek
    • anet22 Re: Herbatka z liści malin 07.10.03, 21:23
      Przepraszam, znowu nacisnęłam enter...
      To pytanie dla mam, które mają co najmniej jeden poród za sobą.
      Otóż od 34 tygodnia piję herbatkę z liści malin. Tak około 3 kubki dziennie.
      Chciałabym się dowiedzieć, czy któraś z Was też piła tą herbatkę, a mimo to
      rodziła długo i skurcze nie przynosiły pożądanych efektów?
      Bo jeśli się okaże, że piję ją nadaremno (nie należy do smakołyków ten napój
      niestety)to chyba kogoś zastrzelę! Hihi.
      Kurczę, no mam nadzieję, że skoro wypijam takie hektolitry tego świństwa, to
      mój poród będzie się szybko i sprawnie posuwał do przodu. Czy się mylę?
      Poproszę o uświadomienie smile
      Pozdrawiam.
      Anet z 38 tygodniowym Pawełkiem w brzuszku
      -----
      Nad łóżeczkiem dziecka przyklej sobie kartkę z napisem: "Najbardziej na świecie
      kocham mojego męża".
      • adzia_a Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 08:22
        Dołączam się do pytania. Pierwsze dziecko rodziłam dłuuugo po terminie i do
        tego
        miałam dość długi poród. Teraz nasuszyłam sobie liści z malin (to się w ogóle
        da kupić w aptece?) i pewnie za jakiś miesiąc zacznę pić. Ciekawe tylko, czy to
        coś da?
      • gonia16 Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 09:50
        przy okazji mam pytanie gdzie można taką herbatkę kupić- szukałam w aptekach i
        sklepach ze zdrową żywnością w Warszawie i nigdzie o czymś takim nie słyszeli
        (a może chociaż nazwa producenta)
        g.
        • anet22 Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 11:10
          Suszone liście malin można kupić jedynie w sklepach zielarskich... i to nie we
          wszystkich, gdyż nie wiedzieć czemu jest to towar rzadko spotykany i
          deficytowy. Produkuje je firma Herbapol, a sprzedawane są w takich zielonych
          torebkach. Ja 4 łyżki liści zalewam 0,5 l zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i
          gotuję na maleńkim ogniu pół godziny. Później przecedzam i gdy wystygnie
          osładzam miodem i piję ten napój w ciągu dnia.
          Pozdrawiam

Anet
      • beciulka1 Re: Herbatka z liści malin 10.10.03, 18:00
        a ja myślalam że ona tak od razu bierze ,5 dni picia i ide rodzić,obecnie
        jestem na początku 37 tyg.i chciałabym już rodzić ,fenoterolu nie łykam już
        z3tyg. i guzik

beata
    • aluc Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 11:21
      to mi chyba pomogło wink piłam świństwo od 36 tygodnia (wedle OM) urodziłam co
      prawda w 44 tygodniu wedle OM smile))) za to w 2 godziny 20 minut
      • gota Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 11:45
        mi tez pomoglo ale chyba nie tylko to- w 36 tyg. akupunktura na szybsze
        rozwieranie sie szyjki (dosc powszechnie u nas stosowane)i olejek rycynowy na
        wywolanie skurczow porodowych (wody odeszly i zero akcji)urodzilam, pierwsze
        dziecko, na poczatku 37 tygodnia w 45 minut (od pierwszego skurczu liczac).
        a liscie malin mi smakowaly (poslodzone miodem oczywiscie)
    • marta_i3 Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 14:26
      Piłam ten diabelski napar przez trzy ostatnie tygodnie ciąży. Nie wiem czy
      pomógł, urodziłam 3 dni przed terminem a poród trwał godzinę i 15 minut licząc
      od pierwszego skurczu. Tyle tylko, że od 26 tygodnia skracała mi się szyjka i
      robiło rozwarcie. No i wcześniejsze porody też nie były długie - 1 godzina i 5
      godzin, wszystko licząc od pierwszego skurczu.
      Marta
      • silije.amj Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 17:43
        Po co mam biegać po zielarniach, mogę sobie chyba ususzyć liście malin z
        własnego ogródka czy to trzeba jakieś specjalne?
        • bibba Re: Herbatka z liści malin 08.10.03, 22:04
          Ja pilam religijnie od 34 tygodnia. Porod mialam szybki i 10 dni przed
          terminem - a pierwszy! 3 godziny 15 mins od pierwszego skurczu. Tu gdzie
          mieszkam (UK) ta herbatka jest dostepna w aptece i bardzo dobra.

Bibba
        • adzia_a Re: Herbatka z liści malin 09.10.03, 09:18
          silije.amj napisała:

> Po co mam biegać po zielarniach, mogę sobie chyba ususzyć liście malin z
          > własnego ogródka czy to trzeba jakieś specjalne?

Ja tak właśnie zrobiłam, bo byłam pewna, że tego rarytasu nie da się kupić w
          aptece.
          A mam pytanie - od którego tygodnia jest to bezpieczne (chociaż ja chyba jestem
          strasznie drewniana, nawet uderzeniowa dawka prostaglandym mi nie pomogła wink
          • kasik8 Re: Herbatka z liści malin 09.10.03, 09:46
            Witam
            Wlasnie przeczytalam w gazecie o tej herbatce i od Was...nie bardzo wiem jak
            to dziala..od kiedy ja stosowac i dlaczego na taki a nie inny czas wczesniej??
            No i w jakich dawkach dziennych to pic.
            A moze to jest tak ze jak ktos mial szybki raz juz porod to i tak drugi bedzie
            szybszy a nie jest to zasluga tej wlasnie herbatki. Bo jesli ja mialam pierwzy
            porod 12 godzinny...a drugi w zasadzie jak mi lekarz powiedzial bedzie ok
            polowe krotszy czyil 6 godz..to czy ta herbatka jeszcze bardziej go skroci??
            Czy sa na to jakies dowody..czy moze to tylko proby przyszlych mam..
            Co sadzicie o oleju rycynowym..tez slyszalam o tym ze przyspiesza pord..tylko
            ile i gdzie go kupic??
            Kasik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka