gosiasawala 02.09.08, 18:08 Czy wiecie może jak wyglądają statystyki, czy więcej jest porodów przed terminem czy po? Ja mam termin wg usg na 4.09 a wg om na 12.09, już bym chciała Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roksanaa22 Re: statystyki? 02.09.08, 18:25 Nie patrz na statystyki Z doświadczenia wiem,że najdokładniejszy jest termin z USG z pierwszych tygodni ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
dzikielabedzie Re: statystyki? 02.09.08, 18:40 o terminie jest między pierwszym dniem 38tc a ostatnim dniem 42tc i rzeczywiście większość rodzi w terminie decydować powinna dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: statystyki? 03.09.08, 13:34 a jaki wpływ maja statystyki an Twoje dzieciątko?urodzi się kiedy dojdzie do wniosku ,że chce już być na tym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: statystyki? 03.09.08, 13:44 Według usg nie jest miarodajne, jak się lekarzowi kliknie, taki wymiar poda. A w pierwszych tygodniach to już w ogóle mowa jest o milimetrach! Precyzyjność pomiaru jest b. niska. To wszystko jest tak pi razy oko mierzone. Np. waga dziecka jest ustalana na podstawie wymiarów, lekarz coś tam mierzy (chyba udo) i mówi, że dziecko waży tyle i tyle. Mnie w dniu porodu powiedzieli (bo tak zmierzyli), że synek waży 3800, a ważył niecałe 3500. Szczerze mówiąc, co za różnica... Jeśli to pierwsze dziecko, to ciąża może trwać dłużej niż 40 tygodni. Odlicz 40 tygodni od OM, a potem dodaj jeszcze kilka dni i będziesz miała termin. Mniej więcej Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: statystyki? 04.09.08, 07:22 to kiedy na świat przyjdzie Twoje dziecko statystyki mają sie nijak z własnego dośąwiadczenia wiem, że lepiej się trzymać tego terminu wyznaczonego z terminu ostatniej miesiączki, ponieważ ten z USG zwłaszcza pod koniec iąży jest zupełnie niemiarodajny. dziecię pod koniec ciąży nie rośnie już w takim tempie, miałam dosyć często robione USG i zauważyłam, że właśnie pod koniec ciąży ten termin wyznaczony na podstawie badania USG jakby się coraz bardziej oddalał - na ludzki rozsądek był to dla mnie sygnał, że nalezy rodzić i to jak najszybciej. Tobie proponuję wybrać się do szpitala na zapis KTG, zostanie zbadana akcja serce Twojego Maleństwa i wykryte zostaną ewentualne skurcze i ich siła. Powodzenia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś