Dodaj do ulubionych

poczatek ciąży i torbiel na janiku

03.09.08, 13:01
dziewczyny ,
jestem w 3tyg ciąży, wczoraj miałam pierwsze usg i wyszło mi, że mam
dość dużą torbiel na jajniku (5cm). lekarz kazał mi ponowić badanie
za 2 tygodnie, żeby zobaczyć czy torbiel się nie powieksza. czy
któraś z was była albo jest w podobnej sytuacji. co się robi, jeśli
torbiel się nie wchłania, ale robi się coraz większa?
Obserwuj wątek
    • bweiher Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 03.09.08, 13:17
      Ja byłam.Za pierwszym razem się wchłonął i nie było problemu ale po porodzie
      znów się pojawił.Nie mogłam przez niego zajść w drugą ciążę bo był tak duży ze
      zagrażałby dziecku.Leczyłam się hormonalnie(zastrzyki)ponad rok.I urodziły nam
      się blizniakismile)
      Wszystko zależy od tego jaka to "odmiana" torbiela.Lekarz będzie go obserwował
      całą ciązę.Nie ma go czym za bardzo leczyć w czasie ciąży,aby nie zaszkodzić
      maluszkowi.Powodzenia i obyś nie musiała przechodzić przez to co ja smile)
      • akos6 Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 03.09.08, 13:31
        ja mam w jajniku prawdopodobnie potworniaka. 3 cm. byl w pierwszej
        ciazy i jest w drugiej. pierwsza corunia zdrowiutka, druga...hmm?
        termin na 11 wrzesnia.narazie wszystk ok. ciaze bez lezenia, lekow,
        problemow. po prostu idealne. w pierwszej lekarz mowil ze gdyby
        zaczal sie powiekszac za bardzo to mozliwe ze w trakcie ciazy zrobia
        zabieg usuniecia, ale pozostal bez zmian.
        nie martw sie na zapas.
    • corecki Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 03.09.08, 13:55
      witaj, to tak dla rozluźnienia - mi na pierwszej wizycie powidziano
      że też mam torbiel i zobaczymy czy będze rósł czy też się wchłonie -
      i zaczął rosnąć. Na kolejnej wizycie okazało się że spodziewam się
      bliźniaków smile
    • endzi79 Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 03.09.08, 14:13
      Hej, ja w 4 tyg miałam 5 cm torbiel, tydzien pozniej miała juz 6 cm.
      Dostalam Nospe bo ciagle bolal mnie brzuch i zalecenie odpoczynku.
      W prsyszłym tygodniu mam wizyte - ciekawe co z torbiela.
      Lekarz powiedział ze w wiekszości przypadków te torbiele się
      wchłaniają. I na razie trzymam się tej wersji.
      Głowa do góry smile
      • marrea11 mam to samo 03.09.08, 14:21
        w 5tym tygodniu ciazy 4 cm cysta na jajniku, lekarz powiedzial, ze
        to sie zdarza czesto rownoczesnie z zajsciem w ciaze i w wiekszosci
        wypadkow cysta wchlania sie do 12 tego tygodnia, od poczatku
        dopochwowo stosuje tabletki, cysta sie nie powieksza na razie i
        czekam az sie wchlonie, albo i nie....lekarz poki co zabronil mi
        akrobacji sportowych i ostrego seksu, tzn radzil raczej delikatnie,
        czekam wiec i zobaczymy.
        • emes.k Re: mam to samo 03.09.08, 21:29
          witam!smile ja tez na poczatku ciazy poruszylam tutaj ten problemsmile bo przy
          pierwszym usg ciazy w 3 tyg okazalo sie ze jest tez torbiel ponad 5 cm uncertain odrazu
          panikowalam i wymyslalam cuda ze....bedzie zle, ale wiele z nas am taki problem,
          a torbiele rzeczywiscie szcegolnie w ciazy maja tendencje do wchlaniania sie,
          moja rosła i w 12 tygodniu miala juz prawie 7 cm, bylam przerazona, jednak moj
          lekarz nie robil z tego wiekszego problemu, dostalam duphaston na podtrzymanie
          ciazy ,bralam od samego poczatku , a takze nospę rozkurczowo, w tej chwili
          jestem w 21 tc, tydzien temu mialam usg i torbiel ma wtej chwili ledwo ponad 2
          cm, a lekarz twierdzi ze do konca ciazy nie ebdzie po niej sladu!!! smile))))
          Jezeli nie ma wniej zmian nowotworowych i jest zwykla cysta wypelniona plynem
          surowiczym,nie przejmuj siesmile, sama zobaczysz ze sie wchłoniesmile powodzenia!
    • buksik2 Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 06.01.09, 10:27
      Ja również byłam w takiej sytuacji moja torbiel miała prawie 8 cm w 7 tygodniu.
      Lekarz stwierdził, że na razie czekamy, aż się wchłonie. Niestety byłam w 12
      tygodniu i torbiel wcale się nie wchłonęła. W takiej sytuacji stwierdzili, że
      konieczna jest operacja w 2 trymestrze. Byłam przerażona wizją operacji w
      ciąży. W 15 tygodniu poszłam do kontroli i okazało się że torbiel zmalała do 3
      cm tak nagle. Nie ma co się martwić na zapas, torbiele najczęściej wchłaniają
      się , jak nie w pierwszym to w drugim trymestrze
    • narvill Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 06.01.09, 12:04
      ja tez miałam torbiel, do 7 tc urosła do 9 cm i zaczęła zagrażać rozwijającemu się maluszkowi. Na usg to wyglądało jak mała kruszynka i wielki balon napełniony płynem - brrr. Lekarze w szpitalu zbagatelizowali to że torbiel zaczyna uciskać na macice w miejscu zagnieżdżenia zarodka i powiedzieli że albo się wchłonie albo cóż, trudno poronię- a wiedzieli, że zaledwie 3 miesiące wcześniej straciłam ciążę właśnie w 8 tc. Na szczęście mój lekarz skonsultował mnie z kolegą a ten zadecydował o przebiciu torbieli pod krótka narkozą. Tak tez zrobiono, po konsultacji z anestezjologiem, przyjęto mnie prywatnie do lecznicy i w czasie 3 minutowego zabiegu za pomocą sondy usg i ręki przez powłoki brzuszne lekarz sprowokował pękniecie torbieli. Po wybudzeniu strasznie bolało bo płyn zawarty w torbieli wylał się do otrzewnej ale byłam tak zdesperowana żeby utrzymać ciąże, że było mi to obojętne. To zabieg niestandardowy, nie ma go w procedurach szpitalnych więc tylko prywatnie mogłam pozwolić na wykonanie takiego manewru. Teraz jestem w 37 tygodniu, dziecko ma się dobrze a ja czekam na poród.smile
    • atra1 Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 06.01.09, 12:05
      zalezy jaka torbiel

miałam torbiel 6cm (nie będąc w ciązy) i gin powiedział, że gdyby była to taka zwykła cysta z płynem to nawet dobrze byłoby zajść w ciążę bo hormony ją zredukują, tak samo jakby to zrobiły tabletki hormonalne

ale się okazało, że na hormony nie reaguje, okazała sie dermoidalna - potworniak (włosy i kość w środku), więc została wycięta.
      • blond-aspirynka Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 06.01.09, 12:23
        ja rowniez mialam w poczatkowych tyg-lekarz stwierdzil ze to od nadmiernej
        produkcji progesteronu. faktycznie stopniowo sie zmniejszala a teraz nie ma jej
        w ogole.
        pozdrawiam
        • bluntcik Re: poczatek ciąży i torbiel na janiku 06.01.09, 15:39
          zdziwiłam się widząc ten wątek bo jestem już w 24 tc i zapomniałam dawno o
          sprawie smile torbiel wchłonęła sie jeszcze w I trymestrze. może kogoś w podobnej
          sytuacji to pocieszy. pozdrawiam !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka