gosiakos85 24.10.08, 19:21 Witam! Czy w 19 lub 20 tygodniu ciąży lekarz może na prośbę pacjentki zrobić USG dopochwowe? Bardzo chcialabym poznac plec prz kolejnej wizycie, a lekarka ma tylko takie USG w gabinecie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzankas Re: USG dopochwowe 24.10.08, 19:30 Chyba można. Mi takie zrobili w 19 tygodniu, gdy zgłosiłam się na Izbę Przyjęć do Instytutu Matki i Dziecka z plamieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
malutkaa88884 Re: USG dopochwowe 24.10.08, 19:51 Ja mam USG dopochwowe co miesiąc na wizycie u ginekologa...nie widzę tu żadnych problemów raczej.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: USG dopochwowe 24.10.08, 21:37 jeśli chodzi o dziecko w tym tygodniu ciąży bada się zwykłym usg , dopochwowym sprawdza się długość szyjki i ew. rozwarcie. Ale jeśli lekarz innym nie dysponuje... ale nie sadze by było coś widać. Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: USG dopochwowe 25.10.08, 10:30 ok 20-22 tygodnia jeszcze powinno być widać. mnie lekarz badał po drugim genetycznym usg, chyba chciał sam się przekonać, czy dobre pomiary (ten typ tak już ma)i jeszcze wszystko wypatrzył. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: USG dopochwowe 24.10.08, 23:29 Zrobic pewnie mozna, ale chyba marne szanse poznania akurat plci w ten sposob. Lekarka ma male pole manewru i raczej trzeba szczescia aby dziecko ustawilo sie pokazujac krocze. Dziecko jest juz dość duze i bedzie widac tylko jego czesc. Nie da sie "pojezdzic" jak po brzuchu na wszystkie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_bo Re: USG dopochwowe 25.10.08, 09:04 Mi lekarz próbował sprawdzić płeć Maluszka przy okazji badania dopochwowego (krótka szyjka) w 25 tygodniu. Obraz był wyraźny, ale dziecko tak się ustawiło, że nie było możliwości sprawdzenia płci. Poznałam ją dopiero w 29 tyg. akurat Mała rozstawiła nóżki jak spała. Dla mnie to badanie do przyjemnych nie należy. W ciąży bardziej mnie boli w ciąży niż przed. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: USG dopochwowe 25.10.08, 09:40 Cięzko będzie tylko tą płeć uchwycić. Ale przecież to juz pora na usg połówkowe, więc wtedy powinnaś poznać płeć. Odpowiedz Link Zgłoś