agarys 30.10.08, 18:50 spodziewam sie drugiego dziecka i nie chce biec do szpitala jak tylko zacznie sie porod ale tez nie w ostatniej chwili. czy moizna samemu zbadac rozwarcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrs.solis Re: jak zbadac rozwarcie 30.10.08, 20:29 Mozna,najlepiej spytaj na forum porod domowy. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: jak zbadac rozwarcie 31.10.08, 14:05 Oczywiście,że można Trzeba się pogimnastykować ale to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: jak zbadac rozwarcie 31.10.08, 14:09 A pepowine proponuję odgryzc zebami. Samoobsługa full wypas Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: jak zbadac rozwarcie 31.10.08, 17:33 to, że o czymś nie słyszałaś nie oznacza że jest awykonalne. Owszem można zbadać sobie rozwarcie-wymaga wprawy ale jest to możliwe. Podaję link: www.iner.pl/?x=1&s=11 obrazek: www.femcap.com/directions.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: jak zbadac rozwarcie 31.10.08, 20:15 Alez ja nie watpie, ze mozna.. badanie szyjki macicy jest przeciez jedna z podstawowych spraw w NPR. Ale badanie sie, gdy zaczyna sie poród? Watpie.. Przecietna kobieta nie jest w stanie ocenic rozwarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
moninios Re: jak zbadac rozwarcie 31.10.08, 16:27 Bardziej wymierne niż badanie rozwarcia samemu ... jest odliczanie czasu między skurczami. Ja chyba jechałam do szpitala, jak skurcze pojawiły się regularnie co 5 min, i urodziłam w 3h. Dodam że pierwsze skurcze pojawiły się ok. 14:00, powoli narastały, o 24:00 byłam w szpitalu i o 3:00 urodziłam ... Znalazłam taki fragment na stronie: smyk.com/index.php?option=com_dlarodzicow&task=artykul&id=99&Itemid=48 "te, które oznaczają rozpoczęcie akcji porodowej są nie rzadsze niż 5 – 10 minut i trwają nie krócej niż 0,5 do 1,5 minuty. Wtedy należy udać się do szpitala. Jeżeli są rzadkie, nieregularne i niezbyt bolesne, może to oznaczać, że poród się zbliża, ale na szpital jest jeszcze za wcześnie. Tę fazę lepiej spokojnie przeczekać w domu, biorąc na przykład relaksującą kąpiel," Odpowiedz Link Zgłoś
izka_77 Re: jak zbadac rozwarcie 31.10.08, 17:48 ja to się boję,że nie zdążę dojechać do szpitala i wybiorę się zbyt wcześnie ze strachu mam ok 30 km do szpitala mojego ginekologa... nie chciałabym rodzić w grudniu w aucie na trasie górskiej hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: jak zbadac rozwarcie 31.10.08, 22:02 Można, ale nie jest to wcale proste... Trzeba mieć jednak sporo doświadczenia, żeby znaleźć co trzeba i jeszcze ocenić (bez patrzenia przecież) rozwarcie w cm. Odpowiedz Link Zgłoś