1980adrienna 22.12.08, 10:57 No właśnie.. możemy wszystko jeść? Np.śledzie, makowiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szampanna Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 11:09 no jasne - ja daruję sobie tylko zupę rybną, której szczerze nie cierpię (przynajmniej teraz mam pretekst ) Śledzie i ryby jem cały czas, więc żadna nowość. Bardziej się skupiam na tym, żeby nie przeholować z ilością wszystkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 12:13 Mi dzięki Bogu już jakiś czas minął brak apetytu, który mnie męczył przez ładnych kilka tygodni 1 trymestru (dzięki temu na początku nawet troszkę schudłam ) więc nastawiam się generalnie na wszystko,bo już w miarę wszystko mi spowrotem pasuje Oczywiście szaleć nie zamierzam ilościowo, ale w wigilię nigdy specjalnie dużo nie jadłam, więc mam nadzieję, że i tym razem wszystko się ładnie zmieści Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra_bd1 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 13:08 W zeszłym roku miałam problem z tym, że wiele zapachów z wigilijnego stołu mnie odstraszało, a nie zachęcało do jedzenia. Grzyby, cynamon, wanilia-miałam mdłości i męczyłam się przy stole. Za to moja kuzynka, która również była w ciąży nie miała żadnych problemów. To kwestia bardzo indywidualna. Zobaczymy jak będzie w te święta, chociaż patrząc na moje reakcje, gdy czuję z kuchni różne zapachy, to chyba nie najlepiej . Odpowiedz Link Zgłoś
barbaraunt Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 13:27 Jak tylko masz apetyt to nie zaluj sobie. Ja bede wcinac wszystko na co bede miec ochote, tym bardziej ze niedlugo rozwiazanie no to nie bede sobie zalowac, bo pozniej czeka mnie dieta . Sledzie, rybki jak najbardziej co do maku to slyszalam zeby w ciazy ne przesadzac ale kawaleczek makowca na pewno nie zaszkodzi. Zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 13:21 mi juz slinka cieknie na sledzie, rybe po japonsku, kulki rybne w galarecie, pierogi z kapusta i grzybami i oczywiscie wszystko to popije kompotem z suszu, makowca nie mam, ale gdybym miala to bym chetnie zjadla, moim zdaniem w daniach wigilijnych nie ma nic co mogloby wskazac na niejedzenie tego w ciazy, ok, moga byc to potrawy ciezkostrawne, ale to tez zalezy od sposobu przygotowania, zalowac sobie pewnie nie bede, bo tego typu dania jem raz w roku, a po wigilii pewnie pojdziemy z mezem na dluzszy spacer, w ciazy nie jem tylko tego, czego moj organizm nie ma ochoty przyjac: mleko, jogurty, sery i inne tym podobne, a tego na wigilii nie maPoza tym,wszystko zjedzone z checia i radoscia, dobrze sie trawi i przynosi same korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 16:29 marrea, wymieniłaś same najlepsze rzeczy - chyba wpadnę w charakterze tego niezapowiedzianego gościa (mniam) Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 16:38 zapraszam! To moje stale menu wigilijne, a jak na zlosc spedzam je poza granicami kraju i zaproszeni goscie chyba nie bardzo zasmakuja, coz bedziemy z mezem wtryniac i nasz synek tez przy okazji)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 16:36 nie rozumiem dlaczego można nie móc. Pomijam przypadki diet dla osób np. z usunieta dwunastnicą, czy trzustka czy wrzodowców. Ja jem, to na co mam ochotę. Kolejny post z cyklu "czy ciąży szkodzi jedzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 16:37 Wszystko mozna jesc, ale z umiarem. Nalezy pamietac, ze potrawy wigilijne zazwyczaj sa ciezkostrawne - te nasze uszka z prawdziwkami, kapusta z grzybami, sledz, salatka warzywna, karp smazony w panierce, ryba po zydowsku, golabki, ciasta itp itd powodowaly u mnie straszne zaparcie, mimo, iz w ubieglym roku w Wigilie probowalam naprawde w niewielkich ilosciach. Nie mowiac juz o tym, ze przy spowolnionej przemianie materii moze zostac pare kilogramow. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 21:49 1980adrienna napisała: > No właśnie.. możemy wszystko jeść? Np.śledzie, makowiec? Czy Ty aby nie przesadzasz !!!??? Najlepiej pij tylko wodę destylowaną. Ręce i cycki opdają normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 21:53 1980adrienna napisała: > No właśnie.. możemy wszystko jeść? Np.śledzie, makowiec? A w czym makowiec zawinił,że go na liście umieściłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 23:03 Z mojej lekarki: Świąteczne potrawy jeść można wszystkie, ale to, co szczególnie ciężkostrawne (np. grzyby) - w niewielkich ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: Świąteczne potrawy 22.12.08, 23:31 W ubiegłym roku Święta wypadły u mnie tydzień przed porodem - opychałam się czym wlezie, bo bałam się, że jak się dziecko urodzi to już mogę nie mieć okazji przy karmieniu piersią, jeśli np. będzie na coś uczulone. Córeczka okazała się być uczulona m.in. na czekoladę, mleko, no i już po przyjemnościach... Jedzcie spokojnie, byle z umiarem, bo ja się jednak opychałam za bardzo i nie mogłam potem nadwagi zrzucić Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 00:04 produkty ciezkostrawne i poza ciaza trzeba z umiarem spozywac, nie rozumiem co to za dziwaczne rozgraniczenia... ech, ja nie zamierzam od niczego stronic, jesli tylko wola bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 15:50 Chyba nie u nas w tradycji żadnej takiej potrawy, co by mogła zaszkodzić. Ale ja będę się mieć na baczności zwłaszcza przed dużymi ILOŚCIAMI i objedzeniem się, bo bardzo mi potem źle z pełnym żołądkiem, a teraz mniej miejsca w brzchu. No i sobie daruję kapustę z grochem (zgaga, wzdęcia). Makówek nie za dużo, bo raz że ciężkostrawne to podobno mak to taki troche narkotyk - ale troche zjem. I słodycze z umiarem, po co sie dopychać na maksa. I żadnych win, grzańców i slkoholu w sylwestra. Myślałam o szampanie Picollo dla dzieci, ale to pewnie sama chemia wiec tez nic dobrego . Wleje sobie soku jabłkowego też będzie smakować pysznie w kieliczku do szampana. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 16:26 >>>podobno mak to taki troche narkotyk Taaak i powoduje zmiękczanie mózgu u ciężarnej Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 16:30 Można wszystko. Smacznego i Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: Świąteczne potrawy 26.12.08, 11:34 Wyczuwam w twoich slowach jakąś niezrozumiałą złośliwość, ale może najpierw jednak przeczytaj o maku, to dowiesz się o alkaloidach które zawiera oraz że jest to roślina lekko trująca. Chyba kżdy to wie, że mak jeść można jednak w niezadużych ilościach, więc nie wiem po co te złośliwosci?? Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 17:27 ech no bzdura, że można wszystkim wszystko, nawet jak lipcowa oczami wywróci jak ma się zdrową ciąże - można wszystko, ale w sumie ostrożnie z przeżeraniem się i z ciężkostrawnymi cudami jak ma się końcówkę ciąży lub grożący poród przedwczesny - trzeba uważać z wszystkim co "czyści" - makiem, kapustą i kompotem z suszu, bo mogą przyspieszyc poród. Tak samo trzeba uważąć przy biegunce, nie tylko na odwodnienie. Za chiny ludowe nie wiem jak to do końca działa, ale na porodówkę tuz po świętach - po kompocie z suszu, swoją drogą - przyjęły mnie położne z hasłem "kolejna, którą kapusta pogoniła". Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 18:49 w pierwszej ciazy lekarz mnie przestrzegal przed nadmiarem sledzi ale ja je wciagalam codziennie za duzo soli, po nich duzo wody, twierdzil, ze nerki moga nie dac rady a stad krotka droga do zatrucia ciazowego, wtedy je ograniczylam ale kilka kawalkow na wigilii to chyba kazda ciezarna moze Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 22:03 O ile dobrze pamiętam,obżarstwo to jeden z grzechów głównych. I nikomu się go nie zaleca,nie ważne czy ciężarnej czy facetowi. Po świętach mnóstwo ludzi trafia do szpitala bo trzustka,wątroba,żołądek nie wytrzymują. Należy jeść wszystko to co się lubi a tylko tyle ile się zmieści.Nic na siłę bo częstują a nie wypada odmówić. Odpowiedz Link Zgłoś
beakarp Re: Świąteczne potrawy 23.12.08, 22:52 a w razie czego rapacholin czy ziołowe piguły na niestrawność można łyknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Świąteczne potrawy 26.12.08, 13:23 beakarp napisała: > a w razie czego rapacholin czy ziołowe piguły na niestrawność można > łyknąć? Nie mam pojęcia,trzeba lekarza zapytać ale wiem,ze herbatę miętową można pić i bardzo pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: Świąteczne potrawy 26.12.08, 11:38 thorgalla, masz racje z tym objadaniem sie - a potrawy wigilijne mimo że "takie postne" to do lekkostrawnych nie naleza. I ze smutkiem trzeba dodać do problemów gastrycznych jeszcze alkohol w świeta bo czasami to ludzie naprawde przesadzają (mają kilka dni wolnego i dostają małpiego rozumu, bo moga sie napić). Odpowiedz Link Zgłoś