berna_dette 11.01.09, 13:43 Czy po cesarskim cięciu miały Panie założony dren? Kiedyś czytałam że jakaś kobieta miała, teraz nie wiem czy zakłada sie to paskudztwo czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: Do PAń po cesarce 11.01.09, 13:57 ja żadnego drenu nie miałam... Rodziłam przez cc w w-wie na karowej. Odpowiedz Link Zgłoś
usia-1984 Re: Do PAń po cesarce 11.01.09, 14:54 Ni ja też nie miałam zakładanego raczej nie zakładają chyba że jest taka potrzeba.Pozdrawiam i mam nadzieje że nie bedzie takiej potrzeby u ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
misia0000 Re: Do PAń po cesarce 11.01.09, 15:46 Miałam założony dren. Caserka "trochę" pokomplikowana, bo choć bez akcji porodowej (cięcie "na zimno", po 2 tygodniach sączenia się wód płodowych)to mój malutki synek tuż przed operacją nieco inaczej się ułożył niż pokazywało USG i - jak to okreslił lekarz- nie było go za co wyciągnąć. Musieli go wyciągać za plecki, bo rączki miał za małe a właśnie rączki chwycili po cięciu na podstawie USG. Więc jak to powiedział lekarz - "docinali" macicę już przeciętą i stąd nietypowa rana na samej macicy i konieczność odsączenia jej. Po operacji z blizny wystawał mi dren - czyli rurka podłącozna do pojemniczka gdzie spływał surowiczy płyn. I tak przez dwie doby - wtedy dren był usuwany. Brr, nieprzyjemne to było bo zaszyli ciasno i dokładnie - trochę bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiac23 Re: Do PAń po cesarce 11.01.09, 15:51 ja tez nie mialam drenu jedynie cewnik ale to normalne Odpowiedz Link Zgłoś
arabela27 Re: Do PAń po cesarce 11.01.09, 18:27 widac co szpital/lekarz to obyczaj. Ja miałam założone 2 dreny! nie jestem specjalistką ale wydaje mi się że moje cc nie było jakieś wyjatkowe. Wyciagnięcie tego "dziadostwa" nie nalezało do przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkad Re: Do PAń po cesarce 11.01.09, 21:32 ja miałam ale dren wynikał z tego że moje cc zakonczyło się masywnym krwotokiem, pozostałym pacjentkom nie zakładano Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczka Re: Do PAń po cesarce 12.01.09, 10:12 Standardowo nie, tylko jesli są problemy z gojeniem np.zbiera sie ropa. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty3.5 Re: Do PAń po cesarce 12.01.09, 13:15 ja miałam założony po operacji cc-w wyniku komplikacji przy zszywaniu macicy ,ale tylko wtedy lekarze zakładaja go. Po 2 dobie- usunięto go. Odpowiedz Link Zgłoś
beti8121 Re: Do PAń po cesarce 12.01.09, 15:27 tak zakłada się ale dzieki temu w pózniejszych dniach mniej krwawisz.zresztą to nic nie boli a pózniej jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
barbud Re: Do PAń po cesarce 12.01.09, 16:45 ja miałam winikało to z tego iż dzien po cesarce jeszcze raz mnie otwierali gdyz pojawiła sie bula na cięciu, po drugim zszyciu załozyli mi dren - wyciąganie drenu coś okropnego Odpowiedz Link Zgłoś
basia9989 Re: Do PAń po cesarce 12.01.09, 17:30 Witam.Ja miałam dren ponieważ bardzo duzo krwi straciłam podczas c.c.Miałam 2 pojemniki krwi dane.A co do drenu to nic strasznego i tak cewnik bedziesz miala dołaczony ,to podobne uczucie wyciaganie cewnika a drena.Dren mi wyrwali po 2 dniach Odpowiedz Link Zgłoś
mahti Re: Do PAń po cesarce 12.01.09, 21:14 ja nie mialam po cc drenu, mimo iz cesarka z komplikacjami. ale mialam dren po laparoskopi kiedy usowano mi woreczek zolciowy i to ni strasznego, a wyjecie go napewno nie jest przyjemne ale nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
kelly90210 Re: Do PAń po cesarce 12.01.09, 21:32 A może któraś opowie mi jak to jest jak się stawia na planowaną cesarkę ? Mam termin na 29 na 8 rano i panicznie się boję. Najprawdopodobniej będę miała zpp bo zoo nie moge mieć ze względu na niską ilość płytek krwii. Może któraś miała takie znieczulenie ? Dzięki za każde info. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Do PAń po cesarce 13.01.09, 09:07 Ja miałam takie znieczulenie (podpajęczynówkowe jak rozumiem) i czułam się po nim lepiej niż po zzo. Gdybym miała jeszcze raz mieć cesarkę to wolę zpp niż zzo. Zapytaj w szpitalu kiedy masz się zjawić i od kiedy nie jeść. Jak się już stawisz o czasie na IP to Cię pokierują. Ja drugie cc miałam po obiedzie i deserze z czekolady i tez przeżyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Do PAń po cesarce 13.01.09, 10:07 Dren z rany? Nie. miałam tylko cewnik z pęcherza przez pierwszą dobę (czy dwie pierwsze, nie pamiętam już). Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka.pl Re: Do PAń po cesarce 13.01.09, 18:04 Ja nie miałam żadnego drenu , moja koleżanka natomiast miała ale to było ok 7-8 lat temu, może jakaś inna technika Odpowiedz Link Zgłoś
francka1979 Re: Do PAń po cesarce 15.01.09, 06:17 Ja miałam dren napewno, ale rodziłam przeszło 4 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś