kalamutka 09.02.09, 15:28 Dziewczyny napiszcie jaki powinien być prawidłowy puls kobiety w ciąży, ja mam od 100 do 119 uderzeń na minute, ale ciśnienie ok 120/60-70.Nie wiem czy mam z tym gdzieś się zgłosić?Jestem w 36tyg. ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pola1981 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 09.02.09, 15:37 Nie wiem dokladnie jaki jest prawidlowy puls u kobiet w ciazy, czytalam tylko, ze wyzszy niz normalnie. Moje cisnienie waha sie w granicach 110/70 do 130/80-85, zas puls mam zazwyczaj ok 90 (obecnie 27 tc); jak skoczy czasem wyzej, np do 105 to wowczas bardzo boli mnie glowa. Jesli dobrze sie czujesz, glowa Cię nie pobolewa, mysle, ze wowczas nie masz sie czym martwic. Ale jesli w zwiazku z tym wysokim pulsem masz rozne dolegliwosci, najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 09.02.09, 22:13 To moja trzecia ciąża i nietety to samo. Puls 100-120 i to podczas iedzenia, leżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
green78 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 09.02.09, 22:32 Gdy miałam tak wysoki puls, to mój lekarz się tym zaniepokoił i kazał zwracać na to uwagę. Byłam wtedy przeziębiona i czułam się fatalnie. Gdy choróbsko przeszło, puls też się obniżył i wynosi max 80 (39t). Słyszałam, że powinien wynosić do 90 u dorosłego człowieka. Czy u kobiet w ciąży normą jest trochę wyższy, tego nie wiem. Może notuj sobie te wartości i przy najbliższej wizycie pokaż lekarzowi czy położnej Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 10.02.09, 21:08 Moja lekarka mnie też wysyła ciągle do kardiologa, który stwierdza tylko tachykardie i na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
cathrin85 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 01.03.09, 20:36 Słyszałam, że powinien > wynosić do 90 u dorosłego człowieka. Hm z tego co się orientuję (a mam bradykardię więc raczej na bieżąco jestem) to puls powinien wynosić 70-80 i to zależy od pozycji bo np podczas leżenia jest niższy nie mówiąc już o śnie kiedy spada najbardziej. Najwiarygodniejszy wynik jest na siedząco, po chwili odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
balsamina-niecierpek Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 09.02.09, 22:30 Jeżeli masz taki przez całą ciążę, to chyba taka Twoja uroda i nie ma co kombinować. W ciąży zwiększa się u człowieka ilość krwi, obsługujesz siebie i łożysko, poza tym organizm nastawia się, że przy porodzie trochę straci, więc nadprodukowuje Serce pracuje szybciej, żeby te wszystkie nadprogramowe litry przepompować. Ja zawsze miałam tętno bardzo niskie, ledwie ponad 60 - a teraz, i to prawie od początku ciąży, serce mi zasuwa 80 i nawet do 100 jak się zdenerwuję. Jeżeli czujesz, że pracuje ewidentnie za szybko, możesz trochę podregulować oddechem. Powolne, głębokie oddychanie (tylko nie szalej i się nie hiperwentyluj!) zwalnia puls. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 09.02.09, 22:49 Mój lekarz mówi, że w ciąży puls ma prawo być wyższy niż normalnie. U mnie waha się od 90 do 110, i tak było nawet wtedy, gdy ciśnienie miałam bardzo, bardzo niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes1982 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 27.02.09, 15:29 Jestem teraz w 38tc i problem z wysokim pulsem miałam gdzieś od początku stycznia. Dochodził nawet do 142. Czułam się wtedy fatalnie, było mi duszno i myślałam że zemdleję. Im dalej 'brnełam' w ciążę tym bylo gorzej. Zgłosiłam się na IP, zrobili mi ekg.Wyszło w normie. Na drugi dzień pojechałam na holtera. Z wynikami poszłam do kardiologa, najwyższy puls zapisało na 161...Kardiolog powiedział że nie powinnam się przejmować bo taka moja uroda i mam brać sobie magnez i potas (elektrolity miałam w normie), powiedział że nie da mi innych leków żeby nie zaszkodzić dziecku. Powiedział że jak podczas porodu będzie się coś działo to wtedy coś mi dadzą. Skonsultował to z jeszcze innym kardio i tamten powiedział to samo. Jednak jak po ciąży będzie się to utrzymywało to mam się zgłosić. Dodam, że wyniki miałam dobre więc polecam najpierw się zbadać, potem skonsultować i jak wszystko jest OK to zaakceptować ten stan rzeczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 27.02.09, 16:10 Rzeczywiście w ciąży puls moze byc wysoki, jednak u mnie wartości jakie podajesz były objawem nadczynności tarczycy,która ujawniła się w ciąży. Dlatego uważam,że dla pewności powinnas zbadać TSH, FT4, FT3 i wykluczyć choroby tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
cathrin85 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 27.02.09, 21:09 W związku z powyższymi wypowiedziami warto byłoby wybrać się jednak do lekarza i sprawdzić co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 28.02.09, 20:56 Nie jestem pewna, jaki puls uznawany jest za prawidłowy. Ja codziennie 2-3 razy mierzę ciśnienie z pulsem i mam w najspokojniejszych momentach 60-65 (np wieczorem przed snem, kiedy jestem całkowicie wyluzowana), zwykle jednak 70-80, nie przekracza nigdy 90. Ciśnienie wręcz książkowe 120/80 (wcześniej nadciśnienie leczone od jakichś 8 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 03.03.09, 09:11 i przy ciazy nie wznawia ci sie cisnienie?kurde ka tez leczylam przed ciaza potem byl spokoj i teraz od paru dni znow zauwazam podwyzszone cisnienie niewiem czy to juz z tego ze sie nakrecam ze strachu czy ono samo od siebie jest podwyzszone?figa33 odpisz jak mozesz Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 03.03.09, 12:07 agusia1812 napisała: > i przy ciazy nie wznawia ci sie cisnienie?kurde ka tez leczylam >przed ciaza potem byl spokoj i teraz od paru dni znow zauwazam >podwyzszone cisnienie niewiem czy to juz z tego ze sie nakrecam ze >strachu czy ono samo od siebie jest podwyzszone?figa33 odpisz jak >mozesz No właśnie wręcz przeciwnie, od samego początku ciąży (betaloc odstawiłam ok. 6 tc, bo wcześniej nie wiedziałam że jestem) ciśnienie mam idealne w granicach 120/80, ale zwykle nawet poniżej tej wartości (np wczoraj 111/75). Wczoraj nawet spotkałam swojego kardiologa podczas badań w LIMie i wyjaśniłam mu, czemu już go nie odwiedzam - ciąża załatwiła sprawę, mówię On się bardzo ucieszył i życzył aby mi tak zostało również po ciąży. Na razie jestem w 26 tc i nic nie wskazuje na zmiany w kierunku podwyższenia. Co nie znaczy, że w ostatnich tygodniach może się to zmienić, oczywiście mam nadzieje że nie! A propo denerwowania i "sztucznego" podwyższania ciśnienia,samonakręcania sie itp - ja od począktu ciąży zauważyłam u siebie cechę, której wcześniej praktycznie nie posiadałam. Nigdy nie byłam oczywiście żadną histeryczką itp, ale nerwusem jak najbardziej. Odkąd jestem w ciąży, zauważyłam u siebie niesamowity spokój. Sprawy które wczesniej mnie irytowały, wkurzały i wyprowadzały z równowagi, teraz praktycznie się nie liczą. Wszystko spływa ze mnie jak woda po kaczce. Nie ćwiczę żadnej medytacji,jogi i nie stosuję technik relaksacyjnych. Po prostu jestem maksymalnie spokojna. Czego Tobie też życzę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ann21ann Re: jaki powinien być prawidłowy puls? 03.03.09, 14:13 Ja obecnie 30tc ... Cisnienie dzisiaj mierzyłam miałam 100/40 .... a puls 125 uderzeń na minute ... Czytałam, że kobieta w ciąży dużo mocniej serduszko bije ... Więc to chyba nic złego ... Odpowiedz Link Zgłoś
kola2005 ann21 03.03.09, 17:31 i przy takim ciśnieniu i wysokim pulsie nie czujesz się źle ja jak miałam ciśnienie 100/50 i tętno 90 to czułam się paskudnie, czułam jak mi skacze serducho (łącznie ze skurczami dodatkowymi), aż dostałam skierowanie do kardiologa kardiolog nic ciekawego nie stwierdził, dał skierownie na wszelki wypadek na echo serca Odpowiedz Link Zgłoś
drizle81 Re: ann21 08.04.09, 09:11 ja dzisiaj mam od rana 110 i czuję się fatalnie Odpowiedz Link Zgłoś
kola2005 też tak nieraz mam 08.04.09, 15:24 ssię wtedy validol lub leżę i głęboko oddycham i przechodzi Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: ann21 08.04.09, 22:19 zdecydowanie jest to sprawa jednostkowa - ja mam całe życie ponad 100 uderzeń na min, nie mam nadciśnienia, nie choruję na serce, dobrze się czuję. Taka uroda Odpowiedz Link Zgłoś