Dodaj do ulubionych

Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem

IP: *.goh.pl 26.11.03, 14:38
Witajcie,
Nasza mała Julia wg planu ma urodzić się za 3 tyg. dzisiaj na badaniu
okazało się że waży tylko 2600, poza tym wszystko ok - lekarz stwierdza
prawidłowy rozwój, KTG w porządku. Czy to normalne, że jest taka mała?
pozdrawiam,
R
Obserwuj wątek
    • agat1 Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem 26.11.03, 14:44
      Jaka jest naprawdę, to się okaże, jak się urodzi - według usg w dniu porodu mój
      synek miał ważyć ok. 3000 g, a ważył ... 3950 !
      A nawet, gdyby była maleńka, to i tak nadrobi to, jeśli będzie miała apetyt.
      Tym się lepiej nie martwcie.
      • Gość: Pyza Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem IP: *.lech.kso.pl / *.lech.kso.pl 26.11.03, 14:48
        Moja Kasia urodziła sie dwa tygodnie przed terminem i ważyła 2800. Ostatnie
        usg miałam robione trzy tygodnie przed porodem i lekarz wyliczył, że będzie
        ważyła 3200. Kasia była malutka ale w ciągu miesiąca bardzo ładnie przybrała
        na wadze.
        Pozdrawiam Pyza
        • Gość: madaso Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem IP: 62.233.176.* 26.11.03, 22:42
          Moja córcia też miała być bardzo maleńka wg USG lekarz określił wagę na 2800 a
          urodziła się ważąc 3250.
          Nie martwcie się i powodzenia
    • Gość: jakubka1 Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem IP: *.pkobp.pl 26.11.03, 14:51
      jeżeli wszystko jest ok, to OK. Musisz wziąć pod uwagę fakt , że waga wg USG
      rzadko pokrywa się z faktyczną wagą dzidziusia (zakłada się jakieś +/- 300g. Ja
      miałam robione USG dzień przed porodem i lekarz stwierdził, że synek będzie z
      tych mniejszych (tzn jakieś 2900g). Dzień później śliczny skarb pojawił się na
      świecie z wagą 3600g i długi 57 cm.
    • haribo Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem 26.11.03, 14:53
      Najważniejsze, że wszystko jest w porządku, więc wagą się nie martw. Do porodu
      masz 3 tygodnie, więc Julia na pewno jeszcze trochę urośnie, a potem będzie
      rosła jak na drożdżach, z dnia nadzień coraz większa i nim się obejrzysz
      będzie już nastoletnią pannicą. Mi natomiast lekarz na USG powiedział, że moje
      dziecko jest trochę większe od przeciętnego 32-tygodniowego maluszka - prawdę
      powiedziawszy trochę się zmartwiłam, bo bardzo chciałbym urodzić bobaska o
      wadze 3400-3600 i długości np.52cm. Takiego malutkiego, a raczej malutką.
      Pozdrawiam i życzę dużo radości z malutkiej dzidzi.
      P.S. Daj znać ile Julia rzeczywiście ważyła.
      • fasolka3 Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem 26.11.03, 15:49
        U nas to samo. Syn mial wazyc 4 kg, a wazyl 3600, a corka miala b. bardzo
        malutka, a wazyla 3200. Po co oni w ogole te dzieci "waza"?
        • haribo Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem 27.11.03, 16:35
          Ale mnie pocieszyłaś!!!! Wszyscy, a zwłaszcza mama cały czas mi powtarzają, że
          dziecko będzie ważyć dobrze ponad 4kg, ale to że mam duży brzuch nie oznacza,
          że dziecko też będzie duże. Na USG też wyszło, że dziecko jest większe od
          przeciętnego. Mam nadzieję, że wszyscy się mylą. Dzieki i pozdrawiam.
    • evee1 Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem 26.11.03, 17:33
      Moja przenoszona o 2 tygodnie Joasia wazyla w po porodzie 2600g
      i miala 48 cm. Ale byla zdrowiutka i idealna. Ale stopke to miala
      dlugosci 9.5 cm!!
      Teraz jest 8 letnia pannica, najmlodsza w klasie, ale za to najwyzsza,
      wiec to jakiej wielkosci sie urodzi, to naprawde nie ma znaczenia.
      Chyba, ze jest baaardzo mala waga urodzeniowa, ale to raczej u
      wczsniakow.
      • pretty01 Ważne- badanie dopplerem 26.11.03, 20:28
        Robiliście badanie dopplerem? Podczas tego badania sprawdza się, czy są
        prawidłowe przepływy w łożysku. Jeśli nie, zróbcie koniecznie! Mój lekarz nie
        wpadł na ten pomysł, upomniałam się o nie i całe szczęście! Okazało się, że
        waga mojej córeczki - 2 tyg przed terminem szacowana na 2500g - wynika z
        tego, że mam w lewym łożysku nieprawidłowe przepływy i dziecko jest źle
        odżywione! Tego samego dnia zostałam w szpitalu a za dzień na świat przyszło
        moje dziecko- lekarze zdecydowali, że nie ma co dłużej czekać.
        Teraz córeczka ma 9 miesięcy, jest zdrowa i waży tyle, co inne dzieci w jej
        wieku.
        Zyczę wszystkiego dobrego i pozdrawiam.
        • bibba Re: Ważne- badanie dopplerem 28.11.03, 15:53
          Wazne jest tez czy ty i zona to ludzie normalnego wzrostu, czy na przyklad
          drobni - maz i ja drobni i moj synek, urodzony 10 dni przed terminem wazyl 2700
          i mial 46cm. a wygladal jak paczek - tlusty i czerwony!
          Teraz ma prawie 11 miesiecy i jest i chudy i maly, a je tyle co ja i wszystko!
          Nie martw sie waga.

Powodzenia,
          Bibba
          • hanas Re: Ważne- badanie dopplerem 28.11.03, 22:23

• Gość: Beata Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.11.03, 20:10
      Waga ma zasadnicze znaczenie jesli dziecko jest chore tuz po urodzeniu. Jesli
      jest zdrowe moze nabrac wagi szybko. Nie przejmuj sie tak wszystkim. Bedzie
      dobrze. Twoje nerwy szkodza dziecku. Pozdrawiam
    • Gość: paola Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.03, 01:17
      mojej koleżance na USG lekarz powiedział, że dzidzia jest chuda i wazy ok. 2,8
      kg. Po 3 tygodniach urodziła się pannica 3,2 kg. pozdrawiam dzidzię smile
    • gocha71 Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem 30.11.03, 23:26
      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Witajcie,
      > Nasza mała Julia wg planu ma urodzić się za 3 tyg. dzisiaj na badaniu
      > okazało się że waży tylko 2600, poza tym wszystko ok - lekarz stwierdza
      > prawidłowy rozwój, KTG w porządku. Czy to normalne, że jest taka mała?
      > pozdrawiam,
      > R

Mój syn urodził się w 39 tygodniu ciąży w ważył 2,940 kg (dł. 57 cm); córcia
      urodziła sie w 37 tygodniu i ważyła 2,900 kg (dł 56 cm). Obydwoje potem, będąc
      tylko na piersi, przybierali błyskawicznie na wadze (syn w ciągu 6 tygodni
      przybrał ponad 2 kg !), więc nie ma się czym martwić. Poza tym małe dzieci
      przeważnie łatwiej się rodzą.
    • Gość: Robert Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem IP: *.goh.pl 11.12.03, 14:20
      Julia urodziła sie wczoraj o 19.25. Ważyła zaraz po porodzie 2625 gr i
      mierzyła 50 cm. Dostała 10 pkt. i czuje się dobrze.
      Pozdrawiam,
      Robert
      • Gość: ja Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 14:27
        gratuluje corci smile. tatus pewnie w 7-mym niebie smile
      • asia.su Re: Mała dzidzia na 3 tygodnie przed urodzeniem 11.12.03, 22:28
        Gratulacje !!
      • agat1 Gratulacje! 12.12.03, 12:11
        I najlepsze życzenia dla Julii, mamy i taty.
        • pretty01 Re: Gratulacje! 13.12.03, 21:18
          Wszystkiego, co tylko moze byc najlepsze!!
      • Gość: madaso Re: Gratuluję IP: 62.233.176.* 15.12.03, 13:38
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka