Dodaj do ulubionych

No spa forte i crotlimazolum truc dziecko?

02.04.09, 09:54
Witam. Wczoraj bylam na wizycie u ginekologa (4tyg temu mialam zakladany szew na szyjke jestem w 27tc ) w szpitalu dostawalam no-spe forte 3 razy dziennie cala tabletke moja ginekolog powiedziala, ze zapisze mi no-spe forte zebym sobie brala 2 razy dziennie po pol tabletki ale nie wiem czy brac tak codziennie regularnie wczoraj wzielam wieczorem i dzis rano nie chce truc dziecka jakimis tabletkami , i jeszcze mam jedno pytanie mam grzybice pochwy tzn jej nawrot przed tem mialam tylko tabletki crotlimazolum a teraz dostalam te tabletki i masc crotlimazolum z ziaji ale czytalam ze krem nie jest dla kobiet w ciazy crotlimazolum ale czy ten z ziaji jest ? na ulotce nie ma zadnych przeciwskazan co do stosowania dla kobiet w ciazy no a moja lekarka raczej by nie zapisywala mi czegos czego nie mozna brac w ciazy .
Obserwuj wątek
    • hanulllka Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 10:04
      Z tego co ja wiem oba "specyfiki" nie szkodzą dziecku. Skoro lekarz ci je
      zapisał, to chyba wie co robi... tym bardziej, że sama odpwiedziałaś sobie na
      pytanie:
      >na ulotce nie ma zadnych przeciwskazan co do stosowania dla kobiet w >ciazy no
      a moja lekarka raczej by nie zapisywala mi czegos cz
      > ego nie mozna brac w ciazy .

...czyli nie ma przeciwwskazań. Może czas zaufać lekarzom, zamiast szukać dziury
      w całym.
      • mw144 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 10:11
        Ja myślę, że dla dziecka jest jednak zdrowsza no-spa w 1/4 dawki niż
        poród w 27 tc, ale skoro jesteś mądrzejsza od lekarza...
    • siwa_1 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 10:12
      Ja biorę no-spę od 25tc 3xdziennie,jest rozkurczowa i nie zaszkodzi dziecku,dużo
      ciężarnych kobiet bierze no-spe.Zresztą lekarz raczej wie co robi!Głowa do
      góry!Pozdrawiam!
    • smerfetka8801 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 10:22
      proponowałabym słuchać lekarza
    • pestka_ks Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 10:22
      Po pierwsze nie czytaj ulotek, bo na 90 % z nich znajdziesz informację, że nie
      wolno w ciąży
      (taki "wybieg" prawniczy firm farmaceutycznych),a od lat są z powodzeniem
      stosowane i dzieci rodzą się zdrowe. Groźniejsza grzybica niż to lekarstwo
      (szczególnie clotrimazol).
      Po drugie, skoro dostałaś zalecenie stosowania no-spy, bo masz takie wskazania
      (choćby szew- nie bez powodu), to dziwię się, że wogóle pytasz.
      Zapewne jest to zapobieganiu skurczom i przedwczesnemu porodowi, a wile
      dziweczyn no-spę i duuużo różnych specyfików łyka przez cąłą ciążę, aby ją tylko
      donosić.
      Ale to Twój wybór- jesli nie boisz się że urodzisz za wczesnie, no to nie "truj"
      dziecka tabletkami...
      Po trzecie skoro tak bardzo nie ufasz lekarzowi, że wskazania do zwykłej no-spy
      uważasz za jego widzimisię i "trucie" dziecka, to może zastanów się nad jego
      zmianąwink

I wiesz co powiem Ci od siebie, że jestem w drugiej ciąży, obydwie na początku
      zagrozone poronieniem, później ok, ale za to u mnie wiele problemów (zylaki,
      nerki, infekcje itp.) i niestety chciałabym, aby tylko no-spa "truła" moje
      dziecko i mnie...
      A leki- proszę bardzo: no-spa, duphaston, detralex,clexane,doumox,cyclo3fort i
      wieeele innych). I co mam nie brać żeby dziecko było "nie trute", ale może za
      chwile martwe, lub ja martwa, a dwoje dzieci osieroconych?
    • sanciasancia Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 10:58
      Nie, nie truj dzidzi. Będzie dużo szczęśliwsza zarażona kandydozą podczas
      przedwczesnego porodu.
      • madeira.online Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 11:10
        jezus czemu mnie kazdy atakuje ja sie poprostu zapytalam a kazdy mi mowi ze chce urodzic w 27tc biore te tabletki czy cos zlego napisalam o nic tu nie mozna sie zapytac czy co ?
        • pestka_ks Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 11:16
          No skoro "każda" Cię "atakuje", to może się zastanów jak, to co napisałaś,
          zabrzmiało?
          A tak na serio to najlepiej mieć dobrego zaufanego lekarza, jeśli takiego masz
          to się nie przejmuj tylko słuchaj jego poleceń, a te leki które bierzesz to
          naprawdę "nic" wink i dziecku nie zaszkodzą.
        • sanciasancia Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 11:54
          Atak? Skądże.
          Pokazałyśmy Ci tylko skutki nietrucia. (równie dobitnie, jak zadałaś pytanie)
    • julimama79 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 11:09
      Przestań chodzic do lekarza i zacznij leczyć sie sama, przecież Ty
      wiesz wszystko lepiej. Nie zapomnij też podać lekarkę do sądu, bo
      chce otruć Twoje dziecko.
      Ręce opadają.
      • kiraout Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 12:48
        Akurat dobrze, ze dziewczyna drąży i dopytuje się! Warto czasem podrążyć i nawet
        coś zanegować, serio mówię z własnego doświadczenia. Tylko wiesz.., tutaj to
        znajdziesz takie, co to poza lekarzem świata nie widzą, często niedouczonym;
        skutki? Często na innym już forum.
        POczytaj w komputerze informacje. powinnaś znaleźć informacje na temat jej
        stosowania. Bo ja Ci zamętu siać nie chcę.
        Ja no-spy nie biorę, mimo poprzedniego wcześniejszego porodu (tak, wtedy
        zaufałam lekarzowi), bo się na to po prostu nie sprawdza, a w Polsce faszeruje
        się nią kążdą z jakimikolwiek kłopotami.

Radziłabym najpierw przewertować internet, potem może zadzwonić i porozmawiać z
        lekarzem w jakimś dobrym szpitalu klinicznym. To powinno dać Ci jakąś wiedzę.
        Pozdrawiam
        • julimama79 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 13:51
          No pewnie, lepiej zawierzyć forum niż lekarzowi. Jeśli dziewczyna
          chce drążyć to chyba nie tędy droga. Zawsze można skonsultować
          proponowane leczenie z innym lekarzem, zapytać eksperta w danej
          dziedzinie, poczytać literaturę fachową.
          Brałam Nospę Fortę w wysokich dawkę z powodu zagrożenia porodem
          przedwczesnym, dzieki temu mam cudowną córeczkę.Jest zdrowa, silna,
          z prawidłowym napięciem mięśniowym. Ciekawe jaka by była gdyby
          urodziła sie przedwcześnie?
          • kiraout Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 15:35
            Co TY powiesz? Ja też brałam no-spę z tych samych przyczyn co Ty i jakoś nie
            uchroniła mnie przed porodem przedwczesnym. Popatrz pani, no!
            Może to jednak nie dzięki jej cudownym właściwościom urodziłaś o czasie?
            A dziewczynie radziłam to, co byłaś łaskawa po mnie powtórzyć.
            • geos Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 17:17
              Może lekarz powinien był wprowadzić inne leki silniejsze od nospy?
              Ja tez dostałam nospe z przykazaniem, że jak nie określonym przez lekarza czasie
              nie będzie poprawy mam migiem wracać do niego po inne leki żeby donosić ciążę.
              • izazdo dokladnie! 02.04.09, 19:17
                > Może lekarz powinien był wprowadzić inne leki silniejsze od nospy?

Dokladnie. Moja ciaza od samego poczatku jest zagrozona. Najpierw dostalam nospe
                i luteine, nie pomoglo, wiec zwiekszono mi dawke nospy. Kiedy dalej mialam bole
                brzucha, dodano do nospy i luteiny staveran. Niestety, mimo leczenia i leżenia
                szyjka zaczela sie rozwierac już w 20 tc , więc do nospy, luteiny i staveranu
                jeszcze dodano mi magnez i scopolan. Lekarka zapowiedziala, ze jeśli i to nie
                pomoże, będzie dokładać kolejne leki, żebym donosiła do terminu (polowa lipca).
                A to dopiero 25/26 tydzien...
            • julimama79 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 17:56
              A czy ktos powiedział,że ten lek w 100% zapobiega przedwczesnemu
              porodowi? Gdyby tak było żadne dziecko nie byłoby wcześniakiem. Nie
              rozumiesz najprostszych rzeczy. Różne są przyczyny prowadzące do
              wzceśniejszego porodu,stąd różne leczenie, niekiedy łączy się leki z
              różnych grup. To nie Nospa spowodowała u Ciebie poród
              przedwczesny,zastanów się co mówisz.
              • kiraout Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 20:40
                "Brałam Nospę Fortę w wysokich dawkę z powodu zagrożenia porodem
                przedwczesnym, dzieki temu mam cudowną córeczkę." - przecież to są Twoje
                słowa!!!!!!!! big_grin
                Ja nie twierdzę, że no-spa przyspieszyła mój poród, tylko, ze brałam wtedy ten
                tak cenny wg. Ciebie medykament i jednak doopa.
                A dobre rady typu: "zastanów się, co mówisz", skieruj raczej do siebie.

No i jeszcze: no-spa (wiadomo z wielu badań) może przeciwdziałać skurczom
                macicy, zaś osłabiać (rozkurczać) szyjkę. Takie to dziwo.
                Skąd taka tendencja akurat u Polek na tę przypadłość?, ano właśnie z nachalnego
                przepisywania jej w ciąży prawie każdej. Ale w Polsce lekarze nie biorą
                odpowiedzialności za ciąże swoich pacjentek, nie odpowiadają osobiścia, ba! nie
                odpowiadają w ogóle. A większość słcha ich jak wyroczni.
                Owszem, poszukałabym takiego lekarza, który z pełną odpowiedzialnością
                przepisywałby leki, kierując zarówno zdrowym rozsądkiem w tej dziedzinie (umie
                uzasadnić przepisanie leku, bo nie twierdzę, ze komuś życia nie uratuje, ale w
                każdym prawie przypadku?), jak i znajomością najnowszych badań i osiągnięć
                naukowych w swojej dziedzinie, a nie trzymać się ciągle "nowości" sprzed 10 lat.

• julimama79 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 21:03
                  Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, widzę,że to Twój problem.
                  Nospa zapobiegła u mnie porodowi przedwczesnemu, zadziałała na
                  przyczynę jaką była nadmierna pobudliwość mięśnia macicy. Jednak
                  jest milion innych przyczyn,dlatego czasem Nospa działa dopiero w
                  połączniu z lekami o innym mechanizmie, nie rozumiesz tego?To nie
                  znaczy że jest złym lekiem.
                  Skoro taka jestes przeciwna zapisywaniu Nospy powiedz co proponujesz
                  zamiast powtarzać banały.
                  • kiraout Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 22:58
                    TO hormony, prawda? big_grin Sama powtarzasz banały z serii "nie potrafisz czytać ze
                    zrozumieniem", "nie rozumiesz tego" - to cudny forumowy chwyt, kiedy się samemu
                    zakałapućkało we własnych słowach big_grin
                    Zostawiając jednak złośliwośći - pytasz co proponuję? Mieć takiego lekarza,
                    który bierze odpowiedzialność za Twoją ciążę. Do tego tłumaczy klarownie czemu
                    ma służyć przepisany lek. Autorka wyraźnie (!) pisze, ze miała problemy z
                    szyjką, na tej podstawie nakłaniam ją do poszukania informacji na ten temat, nie
                    zaś "powtarzam banały", bo nie wiem, o czym mówisz w tym momencie.

• julimama79 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 23:04
                      Nadal nie rozumiesz co napisałam ,choć wyłuszczyłam tak,że bardziej
                      nie można, więc kończę dyskusję.
                    • malgosiek2 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 23:06
                      Trzeba mieć na uwadze,że bardzo często do skracania szyjki
                      przyczyniają się skurcze macicy.
                      Stąd ta relaksajcja mięśnia macicy.
                      Ale też jest taka przypdałość jak niewydolność cieśniowo-szyjkowa i
                      postępuje ona niezależnie od tego czy są skurcze czy nie.
                      Wtedy no-spa bywa dość często zbędna choć nie do końca.
    • fabiankaa Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 13:42
      OOOOoooooooooooczywiscie.. wszyscy lekarze to partacze, konowały i
      mordercy.

Jak nie wierzysz lekarzowi - to go zmien.
      A jak juz sie zdecydowalas na jakiegos - to SŁUCHAJ jego zaleceń.
    • teleskop184 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 15:18
      Dziewczyno, oddziel ten potok myśli znakami interpunkcyjnymi! Ciężko coś
      zrozumiec i doradzic!!!!!
      • kiraout Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 15:38
        Korektorka??? big_grin
        Daj spokój, można zrozumieć bez problemu smile Popatrz lepiej na inne fora, np.
        mężczyźni, tam jest miejsce na nauki i prostowanie. Tutaj, powiedziałabym -
        lajcik smile
        • teleskop184 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 03.04.09, 09:51
          Daleko mi do korektorki...wink
    • malgosiek2 Re: No spa forte i crotlimazolum truc dziecko? 02.04.09, 16:34
      Owszem Clotrimazol nie jest zbytnio wskazany w I trym.ciąży,a nie w
      kolejnych.
      Po drugie NIE leczone zapalenia pochwy mogą i są
      najczęściej "powędrowania"zakażenia wyżej co skutkuje zakażeniem
      owodni i płodu(wewnątrzmaciczne zakażenie Płodu),a za tym idzie
      właśnie poród przedwczesny i dość często maluchy rodzą się z
      wrodzonym np.zap.płuc co u wcześniaków nie wróży nic dobrego.
      Więc chyba lepiej "faszerować"się Clotrimazolem,no nie?
      Co do no-spy to ja brałam od 18 tc.oraz masę innych leków hamujacych
      skurcze (wcześniej Duphaston,Fenoterol+Isoptin+No-spa+Diphergan)
      No i powiem/napiszę tak,że jestem położną i gdybym nie zawierzyła
      lekom/lekarzowi/sobie to Maksia nie byłoby na świecie.
      Nie miałam oporów brać tych leków.
    • artdesign84 rób co Ci lekarz kazał 02.04.09, 16:51
      pocoś Ci to zapisał
      a jak odstawisz i za tydzień urodziszz to tylko do siebie będziesz
      miała pretensje.
      • madeira.online Re: rób co Ci lekarz kazał 02.04.09, 20:28
        dlaczego tak mnie atakujecie ?/ ja sie tylko zapytalam nie napisalam ze odstawiam te leki czy cos nie mozna tu naprawde nic napisac ?? odrazu zauwazylam sie czepiania pisowni co do mojej pisowni nie mam zastrzezen ja sama wiec nie robi mi te komentarze pisze dobrze , a rodzic nie mam zmiaru . Szkoda , ze o moje zapytanie jest nagle taka afera myslalam, ze to forum na ktorym mozna napisac wszystko i uslyszec jakies porzadne rady a nie agresje ze chce urodzic wczesniej albo nie wiem ze kim jestem dzieki !
        • artdesign84 a po jakiemu ty piszesz?? 03.04.09, 02:32
          co znaczy to zdanie : "odrazu zauwazylam sie czepiania pisowni co do
          mojej pisowni nie mam zastrzezen ja sama wiec nie robi mi te
          komentarze pisze dobrze "
          bo to jest zdanie kompletnie nie gramatycznie i bez sensu..
          Ale Ty się dziewczyno zastanów, po co pytasz się obcych bab na
          forum, o leki, które Ci przepisał lekarz??!! Przecież to mega
          głupota !!
          • teleskop184 Re: a po jakiemu ty piszesz?? 03.04.09, 09:47
            Hehehesmile
            To była rada, nie atak. No ale jak ktoś nie umie pisac, to i z czytaniem jest na
            bakieruncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka