lisek27 29.11.03, 15:44 Pytanie do wszystkich doświadczonych cięzarówek! Kiedy i ile razy powinno sie miec zrobiony posiew pochwy? jestem w 21 tyg i do tej pory nie miałam. Buu!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
male_gonzo Re: Posiew 29.11.03, 15:56 Ja przez cała ciążę nie miałam robionego posiewu. Odpowiedz Link Zgłoś
lisek27 Re: Posiew 29.11.03, 16:04 Tzn chodzi mi najpierw o wymaz a potem ewentualny posiew. Wymazu do tej pory nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Posiew 29.11.03, 16:13 Posiew powinno się zrobić na początku ciąży a potem z zalezności od wyników kontrolnie co miesiąc, dwa. Większość lekarzy lekceważy zupełnie taką konieczność albo tłumaczy się brakiem takiej konieczności. Wiele bakterii, które mogą wywoływać poronienia, odejście wód płodowych czy przedwczesny poród nie daje absolutnie żadnych widocznych/odczuwalnych objawów. Takie przypadki są bardzo, bardzo rzadkie ale jednak możliwe.... jeden bardzo smutny watek o dzidziusiu urodzonym z tego powodu w 27 tyg (niestety nie przeżył)jeszcze się przewija po formum...Wątków o zakażeniach w ciąży była na forum mnóstwo a jeden, najświeższy,pt.:"Zakażenie pochwy w 25 tyg" możesz sobie poczytać, bo jest na pierwszej stronie. Link poniżej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=9364637 Lekarzy, którzy nie widzą konieczności posiewu należy jak natychmiast zmienić. Zaden rozsądny lekarz nie zaniedba takiej konieczności. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gochagocha Re: Posiew 29.11.03, 20:34 Jest tez sporo na watku "Stawianie sie macicy?" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=9313797 Odpowiedz Link Zgłoś
gochagocha W uzupelnieniu: 29.11.03, 20:39 Pod koniec watku dyskusja zeszla na wymazy i posiewy. Odpowiedz Link Zgłoś