warkoczanka 16.05.09, 17:29 co oznacza skrót na karcie ciąży PS-4?jestem w 38tg ciąży Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoofka Re: co oznacza skrót 16.05.09, 18:21 ale w jakim kontekście ten skrót wystepuje? jest wydrukowany na karcie? lekarz ci ten skrót wpisał? Odpowiedz Link Zgłoś
warkoczanka Re: co oznacza skrót 16.05.09, 18:36 jest to jeden ze skrótów użytych przez mojego gina-przez całą ciąże wpis był PS-0 aZ tu nagle w 38 tyg PS-4. dlatego domyślam się jedynie ze chodzi o rozwarcie szyjki macicy ale jakoś nie spytałam i teraz się zastanawiam. To pewnie określenie używane przez położników- czysto medyczne bo nie umiem znaleźć w necie wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: co oznacza skrót 16.05.09, 18:51 Nie wiem co oznacza skrót ale jesli miałabyś 4 cm rozwarcia to NA 100% zostałabyś o tym poinformowania ustnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: co oznacza skrót 16.05.09, 20:39 też tak myślę nie mam pojęcia co to za skrót. Może powiedz w jakiej rubryce on jest wpisany? albo najlepiej zapytaj swojego gina, bo naprawdę trudno wywnioskować co to może oznaczać Odpowiedz Link Zgłoś
madzix88 Re: co oznacza skrót 16.05.09, 21:46 google nie gryzie forum.rodziceonline.pl/index.php?topic=19483.msg488058 Odpowiedz Link Zgłoś
warkoczanka Re: co oznacza skrót 21.05.09, 12:04 dziękuję za info- czyli jednak 4cm rozwarcia o czym na 100% nie zostałam poinformowana ustnie przez mojego gina....nie ma rzeczy pewnych na 100%- to do tych pewnych w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: co oznacza skrót 21.05.09, 12:17 warkoczanka napisała: > dziękuję za info- czyli jednak 4cm rozwarcia o czym na 100% nie zostałam poinfo > rmowana ustnie przez mojego gina....nie ma rzeczy pewnych na 100%- to do tych p > ewnych w 100%. To na 100% konował sorry ale to dla mnie nie do wyobrażenia, przecież w takiej sytuacji akcja porodowa mogłaby Ci się rozwinąć w drodze do domu... Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
warkoczanka Re: co oznacza skrót 23.05.09, 13:53 od- pamiętnej wizyty u gina tj.13 maja:umyłam okna w całym domu, powiesiłam firanki, chodzę na zakupy z 2,5 letnią córką(czasem duuużo nerwów mnie to kosztuje), przenoszę w domu różne ciężary(np. konewki z wodą do ogrodu, 50 litrowy worek ziemi na 1pietro) i co? i NIC- gin na wizycie poinformował mnie, że mogę urodzić za 1h jak i za 3 tygodnie- ale dosyć już tego wątku- pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: co oznacza skrót 03.06.09, 13:03 warkoczanka napisała: > co oznacza skrót na karcie ciąży PS-4?jestem w 38tg ciąży PS to sktot od tzw. skali Bishopa. Oznacza dojrzalosc szyjki macicy do porodu naturalnego. Na podstawie tej skali ocenia sie kilka parametrow, przyznajac kazdemu z nich od 0 do 3 punktow. Ocena obejmuje: rozwarcie (w cm), skrocenie (w %), konsystencje (twarda, srednia, miekka), pozycje przodujaca plodu w stosunku do linii miedzykolcowej (w cm), ulozenie w stosunku do osi pochwy (do tylu, w osi, do przodu). Przy lacznym wyniku conajmniej 6 punktow szyjka jest gotowa do porodu. Odpowiedz Link Zgłoś