wiktorynka60 09.06.09, 08:26 Może ktoś wie do którego tygodnia ciąży można przeprowadzic zabieg wymrażania kłykcin kończystych??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black-cat Re: Wymrażanie kłykcin 09.06.09, 12:22 Myślę, że to powinien powiedzieć ci lekarz. I nie zwlekaj z wizytą. Kłykciny wywołuje wirus HPV i niestety jest niebezpieczny dla dziecka. Jest przyczyną powstawania u dzieci brodawczaków krtani (ten sam podtyp wirusa, który powoduje kłyjkciny), niejednokrotnie prowadzących do konieczności jej usunięcia. Tak więc pędem do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: Wymrażanie kłykcin 11.06.09, 21:51 Można wymrażać jeśli są to zmiany zewnętrzne - czyli kłykciny, ja osobiście miałam wymrażane. Bolało!!! Natomiast wirus HPV powoduje również zmiany w obrębie szyjki macicy (czyli wewnątrz), a takich zmian nie można wymrażać w czasie ciąży, bo zabieg taki powoduje skurcze macicy a w konsekwencji może doprowadzić do poronienia bądź uszkodzenia płodu. Ponadto istnieje na to szczepionka, ale brać tego w ciąży nie wolno. Ja brałam również doustnie Heviran. Ponadto słyszałam, że w przypadku HPV robi się cesarkę, żeby maluszka nie zarazić wirusem podczas porodu. www.hpv.pl/ - pod tym linkiem znajdziesz wszelkie informacje na temat tego cholerstwa Odpowiedz Link Zgłoś