Dodaj do ulubionych

Laparoskopia

28.05.15, 16:08
Czy każda laparoskopia przebiega z uzyciem kamerki. Spotkałam sie bowiem ze stwierdzeniem że niektóre laparoskopie wykonywane są tylko z optyką. Jak to w końcu jest?

Mam też zdanie: Jakby ktoś wiedział o co chodzi/co to znaczy:

Lożę skoagulowano za pomocą koagulacji bipolarnej.

Tak na prędce wydaje mi sie że loża to moje wnętrzności ( otrzewana) koagulacja ( wymrażanie?? coż z zimnem?)

Oczywiście szukam sobie w google, dla zainteresowanych ale trochę mało tego a jakby któraś wiedziała oszczędziłabym wzrok, który bez okularów cieżko działa. big_grin
Obserwuj wątek
    • go-jab Re: Laparoskopia 28.05.15, 17:03
      Co masz na mysli mowiac o "optyce"?

Koagulacja lozy operacyjnej to wg mnie "przysmazenie" pradem naczynek krwionosnych w okolicy operowanej, tak by ograniczyc krwawienie...
      • aqua48 Re: Laparoskopia 28.05.15, 17:13
        Jakoś lekarz musi mieć wgląd w to w czym gmera, i nie robi tego lusterkiem dentystycznym, ale to chyba problem operatora?
        • aurinko5 Re: Laparoskopia 28.05.15, 22:11
          Optyka daje obraz do kamery. A bardziej szczegółowo - optykę wsadza się do środka do końca podłącza się kamerę i światłowód . Wszytko razem jest podłączone do kolumny laparoskopowej. Nikt nie zrobi laparoskopii na ślepo. Samą optyką można za to zrobić np cystoskopię, wprowadzana jest do cewki a za kamerę robi oko urologa .
          Za pomocą koagulacji bipolarnej przypala się naczynia żeby zatrzymać krwawienie. Jest to prąd o wysokiej częstotliwości , która od koagulacji monopolarnej różni się tym, że działa tylko w obrębie pęsety i nie ma potrzeby naklejać pacjentowi płyki przez którą przebiega prąd.
    • aurinko5 Re: Laparoskopia 28.05.15, 22:14
      A loża jest to miejsce z którego usunięto to co miałaś do usunięcia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka