Dodaj do ulubionych

jak to jest z tymi brzuchami???

15.12.03, 10:20
Witajcie, mam do Was pytanie.
WIem, ze kazda ciąza przebiega inaczej, ale zaczynam sie martwic..
Rozpoczynam aktualnie 18 tydzien ciazy i ... nie mam brzucha...
Naprawde, nic nie widac, moze dlatego ze nie jestem szczupla, ale odkad
jestem w ciazy nie poszerzyl mi sie obwód w pasie...
Jak leze na plasko plecach tez nic nie widac... jak nacisne lekko na brzuch,
tez nic nie czuje. Nie czuje ruchów, ale ponoc do 20 tygodnia moge jescze bez
stresu czekac... Czy to z tym brzuchem to normalne? Czy to ze nie jestem
szczupla spowoduje, ze brzuch bedzie widoczny znacznie pozniej? Jakie macie
doswiadczenie w temacie? Ide dzisiaj na badanie kontrolne, wiec napewno o to
zapytam, ale moze mi wczesniej cos powiecie.
Pozdrawiam
Mama
Obserwuj wątek
    • joasiiik24 Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 10:33
      Sluchaj chyba z tymi brzusiami jest roznie, ja przed ciaza bylam super
      szczulpa wazylam 47 kilo przy 167cm.wiec moj brzusio zaczal sie wczesnie
      pojawiac,jednak pod ubraniem nie bylo go az tak bardzo widac...teraz jestem
      obecnie w 22 tyg ciazy i juz mam malo kuleczke..a co najwazniejsze widoczna.U
      mnie ruchy poczatkowe czulam gdzies od 12 tyg tzn takie przyjemne laskotanie i
      prawym boku a teraz moja coreczka niezle sobie tanczy w brzusiu...pozniej sie
      okazalo,ze wlasnie w prawym boku siedzi sobie moja kochana kruszynka.ale nie
      mart sie z tymi ruchami to jest naprawde roznie,jedna z nas czuje je wczesniej
      a druga pozniej.a brzusiem sie jeszcze nacieszysz

pozdrawiam asia i 22 tyg Kamilka
      • la_lunia do joasiiik24 15.12.03, 12:40
        > U mnie ruchy poczatkowe czulam gdzies od 12 tyg tzn takie przyjemne
        laskotanie i
        > prawym boku a teraz moja coreczka niezle sobie tanczy w brzusiu...pozniej sie
        > okazalo,ze wlasnie w prawym boku siedzi sobie moja kochana kruszynka

mam pytanko.
        czy nie zauwazylas, ze wlansie po prawej stronie masz wiekszy brzuch niz po
        lewej?
        bo ja mam wiekszy po jednej stronie i tez sie wlansie zastanawiam czy tam sie
        usadowilo dzieciatko
        • nastka_7 Do la_luni 15.12.03, 13:18
          Mam dokładnie to samo. Moja dzidzia usadowiła się po prawej stronie i wypycha
          swoja pupcię z prawej strony. Mój brzuch jest przez to nierówny, aż śmiesznie
          wygląda. Zreszta jak byłam na USG w 31 tyg. to lekarz potwierdził takie właśnie
          ułożenie dziecka plus to, że jest już ułożone główką w dół. A jak Twoja
          dzidzia? Jeżeli dobrze pamiętam to też masz szew jka ja i termin na początek
          lutego? Pozdrawiam.
          • la_lunia Re: Do la_luni 15.12.03, 14:38
            hejka
            ja dopiero 4 miesiac wiec najwidoczniej pomylilas mnie z kims innym smile
            gdzies tu na forum pisalam, ze takie cos moze wiazac sie z tym, ze macica (tu
            cytuje):
            ja miałam tak samo- brzuch był krzywy, dokładniej macica była krzywa i lekarz
            stwierdził podczas usg jej wade- dwurożna z przegrodą. po prostu zamiast
            balonu ma kształt serce przedzielonego w pionie na środku od góry- dziecko
            bylo po jednej stronie, nie mialo gdzie sie przekręcac i przemieszczać i im
            bardziej była zaawansowana ciąża, tym bardziej brzuch był krzywy z jednej

za miesiac ide na usg wiec okaze sie jak to jest z ta moja macica smile ale mimo
            wszystko bylam ciekawa co maja do powiedzenia inne dziewczyny
    • apolka Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 10:46
      Nie przejmuj się, brzuszek się pojawi. Im tęższa dziewczyna tym później widać
      brzuszek i później wyczuwa się ruchy. Teraz Twoke dziecko jest jeszcze
      niewielkie dlatego nie widzisz wypukłości. Dobrze, że nie tyjesz, to oznacza,
      że ciąża nie jest dla Ciebie pretekstem do objadania. Przecież nie o to chodzi,
      żeby mieć więcej w pasie ale żeby mieć więcej z przodu :o).
      Różnie z tymi brzuszkami bywa, niekóre "wyskakują" dopiero w 5-6 miesiącu.
      Nawilżaj swój brzuszek i nie zamartwiaj się.
      pozdrawiam, a
    • adzia_a Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 10:49
      Ja miałam podobnie w pierwszej ciąży, w zasadzie do połowy szóstego miesiąca
      latałam w dżinsach. W tej ciąży z kolei było widać prawie od razu - ale teraz,
      na finiszu brzuszek jest chyba mniejszy niż ten pierwszy. To naprawdę o niczym
      nie świadczy - nie przejmuj się.
      • tyldak Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 11:14
        A ja jestem pod koniec 15 tyg i jestem osoba raczej szczupla. I tez ani
        brzuszka ani nie czuje jak kopie. W sumie do brzuszka tak bardzo mi sie nie
        spieszy choc nikt mi nie wierzy ze jestem w ciazy... ale tak bardzo chialabym
        juz poczuc malenstwo. Ale chybamusimy czekac cierpliwie.
        Pozdrawiamy
      • ainer1 Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 11:14
        nie przejmuj sie- moja kolezanka ktora jest ogolnie grubsza i miala nieco faldek
        na brzuszku - to do 6 mca nie bylo widac ciazy, moj zawsze byl plaski - wiec juz
        w I trymestrze w III miesiacu (jak dla mnie) bylo widac kuleczke pod pepkiemsmile
        dodam, ze waga do IV mca nie drgnela smile i tez sie tym martwilam - IV ty miesiac
        a waga ta sama!!!
        A teraz jest 27 tydzien i +8 kg i dzidzia ok
        poza tym - w ciazy NIE MA REGUŁ

Renia
    • alisia79.1 Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 11:51
      tyle brzuszkow ile mamsmile wiec sie nie przejmuj. ja w 22 tygodniu ciazy bralam
      slub i nic a nic nie bylo widac a mialam dopasowana sukienke. tez bylam
      szczupla przed ciaza (52 kg przy 170cm wzrostu) i brzuszek pojawil sie
      naprawde pozno. do konca sierpnia latalam w swoich dzinsach (a termin mam na
      28 grudnia). ruchy tez poczulam dosc pozno bo gdzies ok 22-23 tygodnia. teraz
      mimo ze to 38 tydzien to brzuch tez wcale nie gigantyczny (96 cm w pasie, a
      niektore mamusie z tego co czytam maja nawet 120cm). tak wiec brzuszek to
      naprawde sprawa bardzo indywidualna.
    • krolisia Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 12:23
      Witam!
      Nie masz sie co obawiac.Ja tez jestem kobieta "przy kosci".Nigdy nie bylam
      gruba,ale do szczuplych tez nie nalezalam (po prostu mialam pare kilo za
      duzo).Mi do 6 mieiscia brzucha wcale nie bylo widac,normalnie moglam chodzic w
      dzinsach.A pozniej jak z bicza wystrzelil!Jestem w 32 tygodniu i od waze tylko
      2 kilo wiecej niz przed ciaza,ale brzuszek mam spory.Kilogramy nie maja nic
      wspolnego z wielkoscia brzucha.A co do ruchow to prawda ze szczuple dziewczyny
      czuja je troszke wczesniej.Ja poczulam dopiero kolo 22 tygodnia i moj lekarz
      nie mial zadnych zastrzezen co do tego.

Pozdrowienia dla wszystkich "brzuchatych mamusiek"

Krolisia
      • groszkowamama Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 12:59
        Zupełnie nie masz się czym martwićsmile. Prócz budowy ciała na wielkość brzucha
        wpływają cechy indwyidualne oraz mięśnie brzucha, zazwyczaj im są mocniejsze,
        tym później widać brzuch, w 18. tygodniu ma prawo go jeszcze nie być. U mnie
        pojawił sie dopiero w 6. miesiącu, a i tak był mały, w ubraniu prawie nic nie
        było widać (żebyś wiedziała jak go w autobusie musiałam wypinaćsmile. A co do
        ruchów niektóre źródła podają 18 - 20 tydzień, inne nawet 20 - 22 tydzień.Ja
        poczułam je po skończeniu 20 tygodnia i właściwie były przez całą ciążę bardzo
        słabe. Nawet kiedyś lekarz na USG zapytał mnie czy czuję jak mała harcuje, a
        ja nic... Pozdrawiam
    • kags rusza sie! 15.12.03, 13:15
      w tym tygodniu zaczyna sie 16 tydzien od zapylenia wink a 18 od OM... w piatek
      poczulam jakby skurcze miesni... cos takiego jak drganie powieki wink smiesznie,
      bo nie wiedzialam "CO TO", nie spodziewalam sie, ze to JUZ i wzielam to raczej
      za gazy wink czy cos w tym rodzaju wink))
      ja przy wzroscie 172cm wazylam zawsze od 49 do 52 kg, teraz troche przytylam
      glownie w biuscie smile)) i niestety w udach sad chodze nadal w starych dzinsach,
      wiec nie jest jeszcze tak zle. natomiast brzuchola juz troszke widac, bo
      zawsze byl chudy i plaski, a lekarz powiedzial jeszcze, ze dzidek jest duza
      wiec musi byc widac.
      tatulek sie denerwuje, bo tez by chcial poczuc, a tu tylko w srodku takie "bul-
      bul".
      mowie Wam (tym ktore jeszcze nie czuja), straszliwie smieszne uczucie w opisie
      j.w. wink))
      pozdrawiam,
      KaGS
    • majowamamuska Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 13:38
      Dziekuje wam wszystkim za informacje
      Troche sie uspokoilam, mam nadzieje ze i brzucholec niedlugo sie pokaze i
      maluszek zacznie figlowac smile
      Narazie tatulek nasluchuje i twierdzi ze maluszek do niego mowi jezykiem
      bulgotek smilesmilesmile To tez bardzo mile!
      Pozdrawiam
      Mama
      • andzka3 Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 15:18
        Witajcie,u mnie tez do poczotku 6 miesiaca nie bylo widac brzucha,bylam na
        slubie u rodzinki i nikt nie zauwazyl wink
        A teraz nagle wyskoczyla mi pilka smile
        To juz moja druga ciaza i ruchy wydaje mi sie,ze poczulam cos okolo 15-16
        tygodnia.Teraz za to mala chyba w brzuchu gra w pilke noznasmile
        POzdrawiam wszystkie mamy.
        Ania
    • dorisk Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 15.12.03, 15:28
      Hej, ja jestem w 19 tyg. (OM) i póki co jeszcze nie czuję ruchów ani żadnego
      bulgotania. jeśli chodzi o brzuszek to mam jakos tak od 1,5 tygodnia i na razie
      malutki (a pojawił sie nagle bo własnie wtedy przez 4-5 dni przytyłam 3 kg).
      Juz bym chciała poczuć jak tam tańczy w środku ale cóż, trzeba czekać, myśle że
      juz niedługosmile
      Pozdrawiam
    • sznoberka Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 16.12.03, 19:37
      Nie wiem czy każda kobieta w ciąży tak ma, ale dla mnie brzuch to taki atrybut,
      jedyny znak dla obcych, ze jest się w ciąży, a mi bardzo chce się chwalić
      calemu światu moim stanem. Obecnie jestem w 16 tygodniu, waga owszem drgnęła
      ale jak na razie 3 kg w dół, a brzuch chyba w końcu zaczyna być widoczny. Ma
      taki śmieszny kształt, wybulony z prawej strony. Czekam zniecierpliwośćią
      kiedy będzie wielki jak balon smile)))) Pozdrawiam brzuchatki.
      • la_lunia Re: jak to jest z tymi brzuchami??? 17.12.03, 08:47
        ja tez chce miec juz widoczny brzuszek!!! (ale tylko dla rodziny)
        bo w pracy obiecalam sobie, ze powiem dopiero w styczniu po usg - czyli to
        bedzie w okolo 20 tygodniu (mam nadzieje, ze wczesniej sie nie wyda. sama chce
        zadecydowac kiedy i komu powiem, nie chce zeby ktos mi to sam wyjal z ust)
        a brzuszek u mnie nadal taki sam smile jak zaloze pizamke to juz mi troche wystaje
        chociaz maz mowi, ze "specjalnie tak stoje" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka